10 motive pentru care e musai sa probezi

By  |  0 Comments

“Stiu ca-mi vin, nu am nevoie sa-i probez”, zicea ea cat iti masura pantalonii pe toata lungimea piciorului fara sa-i imbrace. Nu, nu e o prietena, sunt eu acum ani de zile, cand cabinele de proba mi se pareau niste incaperi inutile, bune de pus pe goana clientii nerabdatori si pe jumatate hotarati…

Probeaza inainte de a cumpara

Cand am ajuns sa realizez ce masuri am, ce tip de silueta, care sunt nevoile mele vestimentare, ce binefacere este sa cumperi singur si sa probezi in voie, viata si garderoba mea s-au schimbat iremediabil.

Sa fie comoditatea, sa fie graba, sa fie teama de un puseu de depresie dupa ce descoperi ca ai crescut o masura, sunt multe motivele pentru care nu asteptam la cabina de proba si sarim peste un pas esential in procesul cumpararii.

Doar proband vei afla care sunt croielile care ti se potrivesc, care sunt culorile tale, ce tip de tesaturi se aseaza mai bine si cum se comporta fiecare dintre ele odata imbracate, doar asa vei afla caracteristicile hainelor (care sunt niste piese cu 3 dimensiuni, nu doua, cum vrem noi sa ne pacalim).

Sunt haine care arata impecabil pe umeras si nu se aseaza sau nu ti se potrivesc tie, iar acest lucru nu-l descoperi decat proband si iar proband.

Probeaza

Cele mai iscusite cumparatoare online sunt cele care in offline stiu foarte bine ce li se potriveste, isi cunosc masurile, forma corpului, stiu ce le avantajeaza si ce le creeaza un deserviciu.

Pentru a va improspata garderoba, pentru a o completa, pentru a porni una noua, incepeti prin a proba inainte de a cumpara.

La ce sa fiti atente in cabina de proba:

1. Daca jachetele si blazere pot fi sau nu incheiate.

Imi veti spune ca sacoul acela arata mai bine descheiat si oricum il purtati asa. Da, insa daca nu il puteti incheia la toti nasturii, inseamna ca de fapt nu este masura potrivita pentru voi. Nu este obligatoriu sa-l purtati incheiat, insa este musai sa stiti ca se poate. Incercati un alt model sau o alta masura!

2. Daca are nevoie de retusuri si niciodata nu ajungeti la croitor.

Este extrem de simplu sa mai dai drumul unui tiv, sa scurtezi un pantalon, sa mai adancesti o pensa, daca te duci la croitor. Insa, cum multe dintre noi gasesc atat de putin timp pentru o vizita la un atelier de retusat, incat toate acele articole cumparate cu gandul ca imi vor veni bine daca…. si daca… raman blocate in dulap.

3. Daca nu te poti aseza.

Am descoperit ca barbatii stiu sa probeze mult mai eficient decat femeile. Asa am observat, cum el, imediat ce isi punea o pereche de pantaloni, avea grija sa faca gestul de a se aseza pe vine. Niciodata nu am vazut acest gest atat de necesar la femei. Daca cumva au talia prea joasa, daca sunt prea stramti si plesnesc la incheieturi? Stam asezate o mare parte din zi, astfel ca este imperios necesar ca hainele sa fie confortabile si sa arate bine si in aceasta pozitie.

4. Daca le poti purta doar cu lenjerie modelatoare.

Aceasta regula are si exceptii, insa nu foarte multe. Daca rochia ta de nasa are nevoie de lenjerie modelatoare ca sa arate si mai bine imbracata, te inteleg, insa nu-ti cumpara jeansi sau rochii casual pe care sa le porti cu chiloti care strang burta si soldurile. Poarta lenjeria potrivita, insa nu lenjeria care comprima, ca lenjerie zilnica. Daca te simti confortabil in hainele tale, vei transmite acest lucru, la fel si daca nu.

De ce ezitam la cumparaturi

5. Daca nu stii cu ce sa o porti.

Dupa ce ai imbracat rochia inchide ochii si creeaza mental combinatii vestimentare. Cu ce vei asocia acel articol vestimentar, ai intr-adevar nevoie de el, creste valoarea dulapului tau, imaginii tale? Daca la fiecare dintre intrebarile acestea raspunsul este negativ, atunci puneti creativitatea la munca sau vei avea alte produse care zac in fundul unui dulap ori nu o cumpara.

Daca ti-a cazut cu tronc o rochie sau un sacou, probeaza-l si trece in revista garderoba, apoi hotaraste daca il cumperi.

Daca nu stii cu ce sa o combini

6. Daca nu arata bine de la spate.

Imaginea frontala in oglinda este decenta, insa cand te intorci cu spatele, descoperi ca fermoarul nu se aseaza sau pare ca te strange. Este important sa iti cumperi un sutien marimea potrivita,care sa nu stranga si sa creeze acele umflaturi inestetice la spate, care se vor vedea si prin bluze sau rochii. O haina este musai sa arate bine din toate partile, fata, spate si lateral, astfel ca aveti grija sa verificati fiecare unghi.

7. Daca ai deja acelasi articol.

Sau unul extrem de asemanator in mai mult de trei exemplare, gandeste-te de doua ori inainte de a-l cumpara. Pentru piesele de baza, care se poarta des si se distrug mai repede, este necesar sa avem exemplare asemanatoare – tricouri cu dungi – insa, ai nevoie de mai multe sacouri roz sau de mai multe perechi de pantaloni stil harem?

8. Daca nu iti place foarte mult.

Daca esti indoita de alegerea ta, inseamna ca de fapt nu iti place atat de mult acel articol, drept urmare il vei purta rar spre deloc. Du chiar mai departe acest test si intreaba-te daca il vei purta maine, ziua urmatoare dupa ce l-ai cumparat. Daca raspunsul este “nu chiar”, inseamna ca alegerea nu este 100% cea corecta, asadar nu merita banii tai.

Proband haine

9. Daca nu merita banii.

Cerceteaza atent un produs inainte de a-l cumpara, mai ales daca pretul acestuia este mult pentru bugetul tau. Am intalnit pantofi scumpi cu defecte de fabricatie si un calapod incomod. Nu te lasa orbita de branduri, de nume si renume, probeaza si testeaza, daca nu ti se potriveste perfect si ti se pare a fi prea scump pentru cat ofera, mai cauta.

10. Daca nu-ti incap sanii.

Chiar ar nevoie de spatiu pentru sani, asa ca poate ai vrea o camasa care sa se inchida si sa o poti purta fara maieu pe dedesubt. Exista, trebuie doar sa cauti si sa probezi mai mult. Incearca alte modele si alte masuri.

De ce e bine sa probezi

Nu va invinovatiti mereu pentru kilogramele in plus, lipsa de tonus muscular, picioarele prea scurte, sanii prea mari, vinovatul pentru cat de prost se aseaza pe voi se poate sa fie chiar haina. In periplurile noastre de cumparaturi intalnim atat de multe haine prost croite, cu masuri gresite, proportionate gresit.

De aceea este bine sa ne croim uneori pe masura sau sa ajustam, pentru ca marii retaileri de haine au niste standarde, care de cele mai multe ori nu se potrivesc decat relativ sau deloc unei anumite categorii.

Corpurile noastre sunt diferite, sa le tratam cu respect si sa le punem in valoare cum merita prin haine potrivite lor. Si, in cele din urma, sa ne gandim cat am muncit pentru suma de bani pe care am dat-o pe o rochie de care nu aveam neaparata nevoie.

Sa cumparam istet,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.