Baze si fundamente: Tipuri de rochii

By  |  0 Comments
Tipuri de rochii si caracteristicile lor

Tipuri de rochii si caracteristicile lor

Continuand periplul printr-ale hainelor notiuni tehnice, m-am avantat inspre rochii. Sunt cateva constructii clasice si variatii ale lor, insa in afara de forma, in alegerea unei rochii tinem seama si de forma decolteului, lungime, unde este plasata talia etc. Acum vom aminti cele mai des intalnite tipuri de rochii si asocierea lor generala cu anumite siluete….

1. Tubulara – asa numita rochie “sheath”, adica rochia care ne imbraca ca o teaca urmarind conturul corpului, al umerilor si sanilor cu precadere. Uneori are mascata talia si imbraca stramt linia corpului pe fund si coapse.

Cu ceva atentie la detalii, o asemenea rochie poate fi potrivita pentru orice fel de silueta, totul este sa balansam partea de sus a rochie cu cea de jos. Atfel, pentru corpurile para, cu solduri mari, volanele, umerii bufanti, volumul in regiunea superioara va contrabalansa. Pentru triunghiurile inversate, peplumul este de mare folos pentru a crea solduri si a echilibra cu umerii lati. Pentru siluetele baietoase, este bine sa se aleaga tesaturi mai rigide, care vor crea impresia de volum si sa se poarte rochia cu o curea care sa le marcheze talia, putin vizibila. Pentru corpurile mar, plinutele, sa aleaga o rochie nu foarte mulata, cu un decolteu mare in V, care va atrage atentia asupra sanilor frumosi, iar talia rochiei sa fie marcata din croiala si plasata mai sus decat cea reala, dar sa nu ajunga una empire.

2. A – rochiile in A sunt printre cele mai cele purtate piese, pentru ca pun bine in valoare orice silueta. Christian Dior a introdus rochia in “A” in 1955, ea urmarea atent linia corpului pana la talie, iar de la solduri avea atasata o fusta plisata si asa se crea forma literei “A”. Insa, rochia in “A” de atunci este diferita de cea din zilele noastre, aceasta fiind adusa in moda de Andre Courreges, a carui rochie era stransa pe bust si apoi se departa brusc de corp formand un “A”.

Dupa cum spuneam toate siluetele o pot purta, insa cu precadere cele triunghi inversat, fiindca armonizeaza latimea umerilor prin volumul fustei, dar si cele cu silueta para, pentru ca ascunde soldurile prea mari.

Varianta a rochiei A - rochia princess

Varianta a rochiei A – rochia princess

O varianta a rochiei in A este asa numita rochie “princess”, care are fusta “cloche”, cu multe falduri.

3. Dreapta – acest tip de rochie are pense pentru sani, insa nu are talia marcata. Era o vedeta a anilor 60, mai ales in varianta mini sau midi. Este foarte potrivita pentru siluetele baietoase si cele cu umeri puternici, insa pot fi un “faux-pas” pentru siluetele cu solduri mari si sani voluminosi.

Varianta usoara, de vara a acestei rochii este numita “tunica” si, se poate, sa aiba doua slituri laterale, asemenea sari-urilor.

4. Empire – talia acestei rochii este foarte ridicata, pana sub sani, apoi urmareste atent linia corpului sau, din contra, se departeaza de corp foarte mult si ajunge chiar la varianta “baby-doll”. A fost purtat cu precadere in perioada lui Napoleon, prima sa sotie fiind cea care a impus-o –  Josephine de Beauharnais.

Pentru ca mareste mult bustul, este bine ca femeile mari in umeri sa evite modelul, insa cele cu sani mici si solduri mari (para) sa il adopte, la fel si cele cu o silueta baietoasa. Plus ca este un model indicat pentru rochiile purtate de gravide.

5. Trapez – acest model nu urmareste forma corpului si este o rochie “fara forma”, fiindca are cusaturi laterale care pornesc direct din rascroiala manecii. Daca rochia trapez are o largime mare la poale este numita uneori “cort”, daca se ingusteaza mai poarta si denumirea de “rochie sac”. Avantajeaza siluetele dreptunghiulare si pe cele fara talie si cu sanii mici, dar cu picioare frumoase, insa nu este o optiune pentru femeile cu bustul mare.

6. Robe-chemise – sau rochia camasa pe romaneste este acel tip care se inchide cu nasturi de sus pana jos, fara sa aiba fermoar. Uneori are forma de “A”, alteori poate lua forma unei rochii tunica. Fiind extrem de confortabila, este o rochie de vacanta, insa daca are tesaturi mai grele, poate deveni si o rochie de zi pentru toate siluetele.

Rochii camasa

Rochii camasa

7. Rochia petrecuta – dupa cum ii zice si numele o parte a rochiei se petrece in fata peste cealalta si se leaga cu un cordon atasat, eventual se mai incheie cu cativa nasturi pe o parte. Are decolteu in V si urmareste atent linia corpului. Este o rochie foarte confortabila si feminina pentru toate siluetele. Diane von Furstenberg in 1972/73 a readus-o in moda intr-o forma usor de purtat, din jerse, cu maneci 3/4 sau lungi, cu lungime pana la genunchi -“wrapped dress”.

8. Talia joasa – asa cum i-a fost pus numele, asa si arata, cu talia jos, mai jos de oasele soldurilor, pe la jumatatea coapsei sau chiar mai jos. Este o silueta comuna anilor 20 si avantajeaza persoanele cu torsul scurt si picioarele lungi.

Rochie cu talia joasa

Rochie cu talia joasa

9. Sarafan – este rochia fara maneci si fara guler, purtata cu o camasa sau o maleta pe dedesubt. Este un model care ne aminteste de scoala si de mediile formale, insa el poate constitui un outfit reusit de birou de banca.

Sarafane

Sarafane

10. Rochia mantou – este un model care seamana cu un palton din stofa usoara, avand revere, buzunare evidente si nasturi sau cordon asemanatoare hainelor de purtat pe deasupra. In 1915, revista Vogue isi invata cititoarele sa poarte asemenea rochie peste furou. Rochia mantou a facut cariera in anii 60, ca vestimentatie de toamna, primavara. Printesa Di era o mare purtatoare de rochii mantou, ele avnad un aer oficial, serios, potrivit mediilor profesionale.

Acesta discutie ramane deschisa, rochiile fiind parte dintr-un ecosistem foarte vast cu multe subspecii. Detalii legate de gulere, maneci, pozitia taliei si lungime  in textele urmatoare.

Pup cu drag si va astept la cursurile “Cum ma imbrac…” sa vorbim despre noi si rochiile potrivite noua,

Gabi Urda

 

 

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.