Caracteristicile imprimeurilor

By  |  0 Comments

V-ati facut ochii roata printre umerase. Culori exista. Texturi diverse exista. Dar imprimeuri? Cateva, spre deloc, destul de multe, excesiv de multe…

Ati obisnui mintea si ochii cu imprimeurile necesita ceva exercitiu si un dram de “dezvat” de conformism. In mod natural ne atrag – flori, motive geometrice, animal print – dar real le lasam de cele mai multe ori pe raft sau ajungem sa le cumparam doar pe cele din zona sigura a clasicului, maxim pe cele pe care ni le propovaduiesc tendintele. Mai e adevarat si ca imprimeurile sofisticate, artistice, pe care le admiram pe catwalk-uri ajung greu si la preturi destul de mari la noi muritorii de rand.

Caracteristicile printurilor

Totusi demersul meu de astazi este de a va dezlega putin din intelesurile printurilor pentru a le intelege, tolera, apoi pentru a proba, macar proba, un imprimeu si daca va aranjeaza, chiar cumpara. Se poate sa nu constientizati de ce va place un anume print si va displace altul. De ce va sta bine cu dungi contrastante, mari, iar in rochiile cu flori minuscule, aproape sterse pareti a disparea in peisaj.

Nu toate dungile sunt la fel, cum nici toate imprimeurile florale sau cele animal print:

Sa vedem:

1. Marimea

Imprimeuri mici si mari, bineinteles. Mai toate ne oprim la medii, iar cele cu o personalitate flamboaianta sau cu o inaltime statuara se simt natural in printuri supradimensionate. E adevarat si ca mignonele aleg instinctiv uneori imprimeuri la o scala mai mica, tocmai pentru a nu le coplesi. Oricum ar fi un print de dimensiuni mari poate fi sustinut de restul tinutei neutre, el este deja vedeta look-ului.

Fiti atente la printurile puchinoase, mici, mici, buline, floricele. Daca nu au un contrast mare fata de fundal sau nu le combinati cu portiuni mari de culoare, ele sunt doar un mod de distragere si nu de atragere a privirii.

2.  Risipit sau dens

Daca iti poti opri cu usurinta privirea pe cate unul dintre elementele care compun imprimeul, atunci acesta este destul de rar. Daca pare o masa compacta, este dens, adica este putin spatiu negativ – fundal intre elemente.

Folositi in avantajul vostru imprimeurile rare, care reusesc sa disimuleze puncte nevralgice ale siluetei si sa atraga atentia asupra punctelor forte. Pe de alta parte, printurile dense, compacte actioneaza uneori ca iluzii optice si creeaza impresia de subtiere sau de alungire.

3. Contrast slab sau puternic

Inseamna diferenta dintre culorile care alcatuiesc imprimeul. Ceea ce ti se potriveste in acest caz tine de valoarea de contrast pe care o ai tu – parul, ochii comparativ cu tenul. Daca ai o valoare de contrast mica, aproape monocrom – parul saten deschis, ochii verde, caprui cald si tenul galben masliniu, pentru tine sunt create imprimeurile cu un contrast slab intre elemente: buline maron pe fundal bej. Daca ai o valoare de contrast mare, diferentele dintre ten, par si ochi sunt foarte pronuntate – cum este in cazul meu, tenul deschis la culoare, parul saten inchis spre negru si ochii negri, atunci ma vor avantaja printurile cu o valoare mare de contrast: animal print galben pe fundal gri.

Cate culori contine printul? Sunt extrem de vizibile? Cu cat esti mai colorat/a (contrastul mai mare pe fata) cu atat vei arata mai bine in imprimeuri bogat colorate, iar cu cat esti mai monocrom/a (cu un contrast mai mic) cu atat iti va sta mai bine imbracat/a in imprimeuri cu mai putine culori.

4. Simetrice sau intamplatoare

Elementele printului sunt asezate ordonat, dupa o organizare precisa, simetrica sau sunt dispuse la intamplare? Prin natura noastra suntem inclinati sa cautam simetria, pe care o asociem cu frumusetea.

Insa, sunt si naturi creative, care gandesc out of the box, carora le place sa experimenteze si sa isi provoace simtul formei, privirea in spatiu si aleg imprimeurile arbitrare. Oricum, in orice haos exista o ordine secreta, insa doar unora le este dat sa o vada…

5. Intensitatea

Se refera la intensitatea culorilor din print – de la puternic, stralucitor la laptos, stins. Si aici se aplica aceeasi regula ca in cazul culorilor. Daca poti purta culori intense fara imprimeu, atunci le poti purta si cu imprimeu. Daca nuantele mai stinse sunt cele care te echilibreaza, atunci tot ele o vor face si in cazul printurilor.

6. Stilizat sau cat mai natural

Cu cat esti mai dramatic, mai creativ, mai expansiv cu atat te vei indrepta mai firesc catre printurile trecute prin mintea omului, stilizate. Cu cat ai o personalitate mai inclinata catre rigoare, catre clasic, cu atat vei prefera imprimeurile cat mai apropiate de natura.

Credit: Pinterest.com

Imi promiteti ca va razganditi in privinta imprimeurilor?

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.