Ceapa caramelizata cu garnitura de cartofi

By  |  0 Comments
Ceapa caramelizata in sos de soia si garnitura de salata de cartofi fierti cu ardei capia

Ceapa caramelizata in sos de soia si garnitura de salata de cartofi fierti cu ardei capia

E un preparat inventat aseara pentru ca imi doream acel ceva cu gust de caramel sarat si cartofi fierti zbrobiti pana aproape de piure imbogatiti cu ardei capia si cateva firimituri de tarhon. A iesit bun-bun, cele doua s-au completat perfect cat sa te simti satul, fara sa simti ca ai mancat mult…

Ingrediente (pentru 2 persoane):

– 2-3 cepe cat un pumn

– 1 dovlecel mic galben (ca sa inmultiti in caz ca nu aveti suficiente cepe)

– 2 linguri sos de soia sarat

– 1 lingura de sos de soia dulce

– 2 varfuri de cutit de chilli

– un strop de sare (e suficient de sarat sosul de soia)

– 2 crengute mici de tarhon

– 3 linguri ulei de masline

Pentru garnitura:

– 5 cartofi maricei

– 1 ardei capia rosu

– 1 jumatate de ardei iute verde

– 1 strop de sare

– 2 linguri ulei de masline

Incepem prin a ne turna un pahar cu vin alb si a da drumul unui playlist cu Caro Emerald, apoi scoatem pe masa toate ingredientele. Curatam ceapa si o taiem solzisori (julienne), taiem in felii subtiri dovlecelul, le aruncam in tigaia in care am incins putin ulei de masline, alaturi de crengutele de tarhon, chilli, sare. Punem capacul sa se inmoie bine, apoi dupa ce se auresc turnam sosurile de soia si amestecam cat sa se caramelizeze. Ridicam capacul pentru a se evapora apa lasata de legume si le lasam sa se caramelizeze un pic. Apoi gata!

Cat timp am manevrat ceapa in tigaie, am spalat bine acei cartofi pomeniti mai sus si i-au asezat cuminti la fiert intr-o oala. Ii incercam cand si cand cu o furculita si dupa ce s-au pastruns bine, ii scoatem la racit. Simultan cu aceasta ultima operatiune, spalam si tocam marunt ardeiul capia si pe cel iute. A venit randul sa curatam cartofii si sa-i zdrobim cu acea unealta de facut piure (de nu o aveti taiati-i marunt si aplicati cateva miscari cu o furculita) pentru a-i aduce aproape in stadiul de pasta, insa nu chiar. Imi plac cartofii ramasi bucatele, nu o pasta fina. Ca sa-i emulsionam, turnam un deget de ulei de masline. Apoi, ii amestecam bine cu bucatile de ardei si un pic de sare. Punem alaturi cele dpua preparate intr-o farfurie intinsa alaturi de un alt pahar cu vin alb.

Sosul ramas de la ceapa, uleiul de masline si soia, putin iute si aromat cu tarhon este un deliciu amestecat cu o lingura din cartofii zdrobiti. Mmmm…ce sa mai zic, doar atat…

Pofta buna,

Pana maine,

Cu drag,

Gabi Urda

 

 

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.