Cum sa cumperi haine online

By  |  0 Comments

Yard Sale-ul este plin de lucruri cumparate online! De ce au fost imbracate atat de putin sau deloc? Masura nu se potrivea, arata altfel decat comandasera, acestea sunt motivele pe care le invoca cele mai multe cumparatoare de haine online…

Este confortabil, ai o multime de optiuni, scapi de toate dezavantajele sedintelor de shopping clasic: inghesuiala, cozile, probatul. Insa si aici, ca si in cazul reducerilor, pericolul de a cumpara lucruri care nu ti se potrivesc, care nu arata ca in fotografie, de a-ti depasi bugetul este chiar mai mare…

online-shopping

Planificare, planificare si iar planificare, asta daca nu ai foarte multi bani si iti doresti sa cumperi o piesa pe care sa te avantajeze si sa se potriveasca cu restul garderobei tale, in multe ocazii.

1. Cumpara hainele care ti se potrivesc

  • Masoara-te! 

Magazinele online au masuri diferite in functie de producatorul hainei sau folosesc un sistem aproximativ: S, M, L. XL. Insa variatiile pot fi mari de la un atelier la altul, asa ca cel mai bine este sa te masori dupa o schema a masuratorilor cat mai completa si sa compari apoi centimetri cu tabelul afisat pe site. Retailerii mari dau indicatii despre masurile in UK, Europa, SUA si cat mai multe detalii despre modul in care produsul este prezentat (ce masura poarta modelul, inaltimea etc.) pentru a putea compara.

In functie de piesa vestimentara cumparata uneori este necesar sa va stiti minimum de masuri: bust, talie, sold. Alteori, este nevoie sa stiti cat de lung este piciorul pe interior (daca cumparati pantaloni), ce inaltime aveti.

cum te masori

Cumparati un metru de croitorie din acela flexibil si rugati o prietena sa va masoare cat timp sunteti in lenjerie intima. Nu sugeti burta, nu stati mai dreapta decat de obicei, nu purtati un sutien cu burete – toate vor modifica masuratorile, astfel incat hainele primite nu se vor aseza bine.

  • Verifica tabelul cu masuratori

Asa zisele masuri de vanitate te pot pacali si ajunge sa-ti cumperi o masura mai mica. Daca ai cumparat in realitate de la un producator si stii ca ti se potriveste o anumita marime, verifica in tabelul de pe site si apoi, verifica masurile standard ale unui alt producator. Se poate sa ai masuri diferite. Cel mai bine te ghidezi dupa tabelele care traduc masurile standard in centimetri, cum este cel de la ASOS. Ba, uneori, exista chiar liste de masuri si pentru talii diferite, pentru Petite si XXL.

Tabelul cu masuri standard

  • Fa o lista si citeste detaliile

Ai nevoie de mai multe articole vestimentare, o tinuta completa. Pentru a nu te zapaci, fa-ti un buget si o lista pe care sa urmezi pas cu pas, asa nu te vei simti coplesita de atatea alegeri. Intocmeste o lista scurta, apoi elimina din ea in functie de versatilitatea si continuitatea in garderoba, incadrarea in buget, calitatea tesaturii si stilul personal. Citeste de doua ori toate detaliile legate de tesatura, modul de ingrijire si marime!

  • Concentreaza-te pe alegeri!

Nu te lasa distrasa de alte obiecte, de accesorii sau pantofi daca tu ai nevoie doar de o rochie. E calea perfecta pentru a-ti cheltui tot bugetul pe lucruri de care nu ai nevoie in acel moment.

  • Probeaza-le imediat!

Oricum stiu ca e primul impuls, abia astepti sa deschizi pachetul si sa vezi cum iti vin noile achizitii. Mai toate site-urile au o politica de returnare si o limita de timp in care le poti inapoia. Nu rupe nici o eticheta si nu murdari sau purta hainele, daca descoperi ca nu iti vin sau nu corespund cu ceea ce ai comandat. Doar asa le vei putea trimite inapoi si primi banii pe ele.

Probeaza hainele

2. Cumpara haine pe care ti le poti permite

  • Ramai in buget

Stabileste o limita financiara pe care sa nu o depasesti, un minim si un maxim al bugetului alocat. Nu este nevoie de un imprumut ca sa-ti cumperi o tinuta de nunta, poate doar de un magazin online in care sa-ti permiti, iar preturile sa se potriveasca buzunarului tau. Cumparaturile sunt un moment de relaxare, de buna dispozitie, nu unul in care te temi sa nu strangi mai multe haine inutile si o valiza de datorii.

Bugetul de haine

  • Compara

Unul dintre marile avantaje ale cumparaturilor online este acela ca poti sa “strabati” zeci de magazine si zeci de rafturi fara sa te misti de pe scaun. Verifica ofertele retailerilor preferati, cauta altii noi, fa o lista scurta a dorintelor, apoi hotaraste-te. Intra pe site-urile de tipul Compara.ro – diferentele de pret pot fi substantiale, pentru produse asemanatoare!

  • Urmareste ofertele

Ori te inscrii la newslettere, ori, pur si simplu, verifici discounturile pe care le ofera magazinele tale online preferate. Asa s-ar putea sa iti cumperi la jumatate de pret rochia pe care o vanai de ceva vreme. Foloseste card-urile si voucher-ele pe care le primesti in timpul campaniilor.

  • Verifica costurile de transport

Si mai ales verifica in cat timp si daca livreaza in tara sau orasul tau. Se poate ca pretul final sa nu merite, mai ales in cazul reducerilor. Daca comanzi de pe un site din afara, este bine sa iei o cantitate mai mare pentru a se justifica costul de transport, nu foarte mic.

Costuri de transport

3. Nu te lasa pacalit

  • Cumpara de pe site-uri mari, cu un renume bun

Daca te hotarasti sa cumperi de pe site-uri mici, cu preturi incredibil de joase, verifica care sunt modalitatile de plata si cere cat mai multe informatii despre politicile lor de cumparare si returnare, metode securizate de plata cu cardul.

cumpara online

  • Verifica comentariile

Recenziile si comentariile sunt o metoda de a verifica credibilitatea site-ului. Cat mai multe comentarii pozitive te vor face sa cumperi, comentariile negative te vor indeparta.

  • Nu-ti lasa toate datele personale

Cele care sunt absolut necesare pentru a primi pachetul, nu ai cum sa le ocolesti, insa poti evita site-urile care iti cer detalii pentru baze de date sau pe cele care te obliga sa te inscrii la newslettere. Nu lasa datele tale de card, decat daca sistemul de plata este securizat.

  • Verifica conditiile de returnare

Citeste cu atentie conditiile in care poti da inapoi un obiect, unele site-uri nu returneaza sau daca o fac clientul este nevoit sa plateasca cheltuielile de transport, iar banii ii poate primi peste foarte multe zile, de la 15 zile la o luna.

Care sunt experientele voastre de shopping online?

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.