Cum sa-ti protejezi bijuteriile

By  |  0 Comments

Daca sparg o cana, imi vin in minte vorbele bunicului meu “Daca nu s-ar mai sparge nimic, fabrica de cani s-ar inchide”. Acelasi lucru il putem spune si despre bijuterii? Da, daca ruinarea cate unui gablont este o intamplare, dar daca suntem recunoscute ca un pericol pentru specia bijuteriilor…

Se poate sa avem obiceiuri devenite reflex care dauneaza bijuteriilor, hainelor, se poate apoi sa nu le pretuim suficient si sa le tratam cu neglijenta, cum se poate sa fie un mecanism inconstient prin care evitam sindromul colectionarului si ne oferim motive pentru a le schimba des.

Oricum ar fi, sa devenim constiente de gesturile noastre asupra garderobei, este unul dintre pasii mari in imbunatatirea stilului de viata. Castigi timp, economisesti bani, in timp ai mai multe optiuni, plus ca piesele valoroase (in care vei ajunge sa investesti, pana la urma) pot deveni comori vintage pentru nepotii tai.

Cum iti protejezi bijuteriile

1. Depozitarea propice

Incepe cu achizitionarea sau confectionarea unor suporturi in care sa-ti pastrezi in ordine (relativa) bijuteriile. Ca iti comanzi sau cumperi din magazinele cu furnituri de bijuterii casete, suporturi de agatat cercei sau iti improvizezi tu unele, ca aici: Cum iti organizezi si depozitezi bijuteriile, le vei gasi mai usor, apoi vei evita sa le zgarii, sa se acopere de praf, sa se oxideze. Cele mai fine bijuterii este bine sa fie tinute in cutiile originale sau macar in saculeti din organza sau catifea. Prin contactul cu alte obiecte din metal se pot distruge, iar aerul si umezeala din casa le poate oxida.

NB.: Imediat ce le-ai folosit, ai grija sa le pui la locul lor si sa nu le uiti pe etajerele din casa. Asa le vei gasi usor data viitoare si, bineinteles, nu se vor acoperi de praf si nu vor oxida.

Cand te speli pe maini, strecoara-le in buzunar sau poseta, nu le pune pe chiuveta. Chiar daca uiti de ele, inele sau bratari, le gasesti in siguranta mai tarziu.

cum iti protejezi bijuteriile

2. Fereste-le de umezeala

Gablonturile, mai ales cele noi, de calitate indoielnica isi schimba extrem de repede culoarea, coclesc sau li se duce patina aurie sau argintie si se inrosesc. Pentru a le prelungi viata, depoziteaza-le in cutii inchise alaturi de o bucata de creta sau un plic cu silica gel pe care le gasesti in cutiile de pantofi. Ambele produse absorb umezeala.

Cum iti protejezi bijuteriile Cum iti protejezi bijuteriile

3. Tine-le departe de cremele de corp si parfum

Si cremele sau parfumurile matuiesc metalul si pietrele, de aceea este bine sa nu iti pui bijuterii imediat ce te-ai uns cu crema si nici sa pulverizezi parfum direct pe bijuterie. Vara la mare, evita sa porti bijuterii, cremele de protectie solara le acopera cu un strat gras peste care se va aduna praful si impuritatile din atmosfera, soarele poate decolora pietrele, mai ales pe cele de sinteza, iar nisipul le va zgaria. Aceleasi precautii si pentru baie sau apa de la piscina. Imbaiaza-te fara bijuterii.

Cum iti protejezi bijuteriile

4.  Calatorie sigura

Cand pleci cu bijuteriile in valiza, impacheteaza-le separat, iar pe cele cu pietre care se pot desprinde sau perlele care se zgarie usor pastreaza-le in cutiile lor originale pana la folosire. Lantisoarele stau bine in saculeti din organza si nu se mai incurca asa cum se intampla daca le arunci in portfard sau in buzunarul gentii.

Cum iti protejezi bijuteriile

5. Curata-le

Daca ai cumparat o bijuterie dintr-un targ de vechituri sau, pur si simplu, daca si-a pierdut luciul, a venit vremea sa o cureti. Perlele se sterg cu o carpa moale din bumbac, daca sunt naturale nu suporta nici o substanta chimica, daca sunt artificiale, din sticla, putina apa calda si detergent de vase. Pentru argint, o solutie ar fi sa iti freci bijuteriile cu o periuta veche de dinti cu perii moi si un terci din bicarbonat de sodiu si apa sau pasta de dinti. La fel actioneaza si sucul de la o lamaie sau o solutie concentrata de apa cu sapun de casa.

Ori sa faceti ca doamna din filmulet cu bicarbonat, apa calda si folia de aluminiu.

6. Truc pentru cei alergici la metale

Uite ca si mie incep sa-mi faca necazuri gaurile pentru cercei si se umfla, avand in vedere chinurile de ani si ani la care le-am supus, cu gablonturi de toate soiurile, mai ales vintage. Acum, ca sa creez un strat intre piele si metal, aplic oja transparenta. Si, bineinteles le curat periodic de cocleala verde, care este toxica pentru piele.

Cum iti protejezi bijuteriile

 7. Kit de reparatii

Ori iti faci un amic artizan de bijuterii handmade care sa ti le repare cand si cand pe cele cu mici stricaciuni, ori iti cumperi singura, de pe internet, de la magazinele de furnituri – Breslo – un cleste si cateva zale, un lipici si o bucata de lant. Cu timpul vei deveni chiar priceputa.

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.