Gnocchi de casa cu ricotta si sos de rosii cu busuioc

By  |  0 Comments
Gnocchi de casa cu ricotta si sos de rosii cu busuioc

Gnocchi de casa cu ricotta si sos de rosii cu busuioc

Tocmai am primit un cos de rosii de gradina si tot ce imi doresc sa mananc sunt paste si iar paste si iar paste in teribile combinatii cu branza. Iar Anca, bucatarul meu sfios, imi lasase offline, acum cateva nopti, o super reteta. Paste facute in casa, busuioc, branza si rosii de gradina…ce-ti poti dori mai mult intr-o seara de vara…

Eu, un pahar de vin alb si o companie plina, da’ plina de viata! Voi?

O alta reteta cu poze mai putin reusite, dar un gust minunat. Tocmai de aceea, am sa ma straduiesc sa prepar inca o data reteta pentru fotografii bune, care sa va faca sa salivati.

Ingredientele pentru gnocchi:

– 200 g ricotta

– 200 g faina

– 3 galbenusuri

– 25 g parmezan sau branza deshidradata

– sare si piper

– un praf de nucsoara

De esti singura si vrei sa-i faci o supriza, iti pregatesti la indemana, de dinainte, toate ingredientele. De pregatiti in doi, atunci sparge ouale in vasul in care framanti, murdareste-te pe maini de faina amestecata cu ou si apoi, roaga-l sa-ti aduca celelalte ingrediente si sa te ajute, caci tu esti murdara pe maini. Cate un sarut intre operatiuni, asta e ingredientul secret. Oaaa, in ce pasa de baba romantico-sfatoasa sunt!:)) Oricum, cam asta e treaba cu gatitul in doi.

Dupa amesteci toate cele mai sus spuse si framanti coca pana se leaga bine de tot. Dupa o tai cu un cutit bucati-bucati, pe care le rasucesti ca pe niste rulouri. Tai patratele mici fiecare rulou. Daca vrei sa arate ca niste gnocchi originali, apesi usor cu dintii unei furculite pe fiecare bucatica – pe o singura parte.

Ii fierbi in apa sarata cateva minute. Apa sa fie clocotita. Stii ca pastele tale sunt

gata cand se ridica la suprafata.

Gnocchi de casa cu ricotta si sos de rosii cu busuioc

De gatiti acasa! Gnocchi de casa cu ricotta si sos de rosii cu busuioc

Ingrediente sos:

– 2 cutii de rosii intregi decojite sau 6 rosii mari intregi, plus o cana de suc de rosii

– 3-4 catei usturoi

– un manunchi de frunze verzi de busuioc sau o lingurita de busuioc uscat

– 1 ardei iute

– 3 linguri ulei de masline

Calesti putin 3 catei usturoi si un ardei iute in cateva linguri de ulei de masline.  Speli rosiile si le lasi un minut in apa clocotita, le decojesti si le tai felii sau tai rosiile din conserva in sferturi si alaturi de sucul de rosii le versi in cratita peste usturoiul si ardeiul iute calite. Sarezi putin si lasi sa fiarba cateva minute bune. Cand e gata scoti gnocchi din apa cu o spumiera si ii amesteci cu sosul. Opresti focul si ii lasi 10 minute sa se imbibe cu sos, timp in care toci o mana de busuioc verde si presari peste mancare.

Pui parmezan cand mananci si gata:) Sunt foarte buni, putin dulci, de la ricotta. Aceiasi varianta de gnocchi poti sa o faci cu cartofi in loc de branza.

E in legatura cu: 

Mancatorii de ricotta - Vincenzo Campi (1536–1591)

Mancatorii de ricotta – Vincenzo Campi (1536–1591)

 Ricotta = sortiment de branza italieneasca facuta din resturile rămase din producția altor tipuri de brânză (mascarpone sau provolone) sau din cheagul laptelui după separarea zerului. Cuvântul “ricotta” înseamnă în italiană “refiert”, fapt ce arată că zerul a fost tratat termic. Ricotta se aseamănă cu urda produsă în România (ca sa va explicati si de ce imi place asa tare :))), cu deosebirea că aceasta se fabrică din zerul rămas de la fabricarea casului.

Pana la urmatoarea manevra gastronomica sau vestimentara,

Cu drag gatiti acasa,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.