Gogosi fara pretentii

By  |  0 Comments

 

 

Ceva rugaminti si un strop de santaj sentimental si am primit offline inca o reteta de la shy cook, Anca, detinatoarea Cupcakes by desire. Gogosi fara pretentii, tocmai bune de mancat dimineata cu un pahar de chefir si cateva lingurite de gem ori seara pe post de cina usoara insotite de branza si rosii uscate…

Ingrediente (pentru foarte multe gogosi) sau impartiti totul la jumatate pentru 25 gogosi mari:

– 1 kg faina

– 1 cub drojdie

– 1 cana lapte

– 1 cana ulei

– 1 cana zahar

– 2 oua

– un praf de sare

– ulei pentru prajit (de preferat palmier, daca nu floarea soarelui e bun)

– zahar pudra

– un pahar de whisky pentru gogosi mari

Se pune drojdia intr-un pahar cu o lingurita de zahar si se amesteca putin pana se lichefiaza. Apoi, lichidul se toarna peste faina impreuna cu laptele, uleiul, zaharul si ouale. Se framanta bine, apoi se lasa la dopsit cel putin o ora invelit cu un prosop intr-un loc ferit de curenti de aer. Aveti grija sa framanti intr-o cratita mare, fiindca coca isi va dubla volumul. Verifica din cand in cand si daca creste foarte incet, muta cocuta intr-un loc calduros, la soare sau langa o sursa de caldura, ca sa grabesti procesul.

Dupa ce a crescut suficient, imparte aluatul in bucati si intinde cu sucitorul foi grosute pe care le tai bucati cu paharul sau cu forme mai mari de fursecuri. Gogosile necoapte se aseaza pe bucati de hartie tapetate cu putina faina sau pe tocatoare de lemn si se mai lasa putin la crescut. In acest timp pune intr-o cratita sau tigaie mai adanca ulei la incins. Imediat ce pui o bucatica de coca care se rumeneste si se ridica la suprafata, e bun de prajit. Se rumenesc pe ambele parti gogosile, ai grija sa nu le prajesti extrem si, mai ales, aseaza-le usor in uleiul incins sa nu sara picaturi fierbinti.

Scoate gogosile pe o hartie absorbanta, apoi pudreaza-le cu zahar. Eu las mereu cateva nepudrate, tocmai pentru a le manca in loc de paine cu branza sau rosii uscate marinate in ulei pe post de cina.

Bon apetit,

La urmatoarea manevra de toamna,

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *