Insecte hipster sau cum a apus domnia gargaritei

By  |  0 Comments
Lanvin - nu, nu e un print de groaza, e unul grozav

Lanvin – nu, nu e un print de groaza, e unul grozav

Sunt un admirator de lacuste, asta ma trece in tabara infamilor pasivi la farmecele dulcege de gargarite. Anul aceasta am mirosit victoria noastra, a insectofililor apretati cu referinte in art nouveau si in perioada victoriana, a carabusilor, libelulelor, lacustelor, fluturilor si radascilor, cu certe deschideri catre gandaci mai putin “fashionabili” – plosnite, coropisnite, urechelnite, muste….

Ba chiar si gandacilor de bucatarie le dam o sansa daca stau nemiscati in printuri Lanvin si bijuterii McQueen.

Odata desprinsi de miturile urbane care au separat cele doua lumi, ne plac insectele – formele, culorile, miscarea, ba chiar le iubim pe cele care de-a lungul timpului au intrat in imaginarul colectiv ca inofensive, chiar imprumutand acea dragalasenie pisiceasca – gargaritele, hai un pic si albinele.

O, da, gargaritele sunt pisicile din lumea insectelor. Acum cativa ani, inainte de panoplia de reprezentari pisicesti naive de pe hainele domnisoarelor de birou, toate paltoanele erau insotite de o brosa cu doua gargarite. Daca avea si un trifoi, deja ne implinea tot corolarul superstiilor si talismanelor unanim acceptate – era de cuplu, de noroc si de maritis, era si feminitate, ca na e “gargarita” – substantiv feminin – era si rosu, si peste toate era nemarginita apetenta a doamnelor pentru diminutive, ea saraca se termina in “-ita”.

Mi-au sarit si acum in priviri, cat sa-mi dau seama ca unele nu ne schimbam brosa decat o data la doua sezoane, suntem statornice si inflexibile in alegeri – ele-si zic “clasice”. Dar, clasici si eleganti sunt carabusii cu pietre semipretioase si aripi de scoica, libelulele cu aripi de filigran, fluturii cloisonne gablont din cutiile mamelor si bunicilor noastre. Sunt inca ieftine in magazinele vintage de pe la noi si abia asteapta sa-i avansati  ca brose de oras. Sau optati pentru brosele, cerceii si colierele din colectia Flora by Carla Szabo.

O fi o conspiratie a insectelor? Poate si-au angajat o agentie care le face rebranding ca prea-s aproape acum, ba chiar ne seamana. Ca noi, ca toti barbarii, ne conducem vietile conform dictonului “cine nu ne seamana, e impotriva noastra”. Si uite asa, au trecut puntea de la “creaturi infioratoare, scarboase, numai bune de omorat” la “desene animate cu gaze, documentare despre inteligenta in lumea insectelor, muze pentru marile case de moda”.

In decursul catorva ani am avut viteze insecte umanizate in Bee Movie, Antz, The Ant Bully, Bug’s Life, incomensurabile studii despre cum retetaua de transporturi de suprafata poate fi eficientizata luand modelul furnicilor si nostalgii estetice reinterpretate in nota contemporana – brose si coliere carabusesti, butoni de musca verde, imprimeuri gandacesti.

Dincolo de impactul lor in ecosistem, insectele sunt, ca orice alta parte a naturii, repere de armonie si echilibru in forma si culoare. Cum ochiul estetic a fost mereu binevoitor si lipsit de prejudecati, poate a venit timpul sa pasim in lumea insectelor “declarative” si sa lasam gargaritele fetitelor.

Am gratie, simt estetic si o puternica atractie catre vintage – port o libelula cu aripi azurii de email!

Sunt vizibila si raspund intrebarilor despre colierul meu cu o  musca imensa din cauciuc si piele, da, am o inclinatie pentru insectele sarmant de urate!

Am o musca din plexiglas la rever – ” you catch more flies with sugar, then you do with vinegar”…

Cu dragoste pentru lacuste,

Wishlist: o alta brosa vintage cu una lacusta/radasca/carabus ori, ori, ori un colier cu insecte a la Cornelia Brustureanu – http://corneliabrustureanu.blogspot.ro/ (inca nu sunt expuse)

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.