Legume cu mirodenii la cuptor

By  |  0 Comments

 

Cartofii, pe langa cei obisnuiti, incercati si cartofii dulci

Cartofii, pe langa cei obisnuiti, incercati si cartofii dulci

Tarziu in seara, cu o mana pe tastatura laptopului si cu o alta deschizand usa camarii, ma declar lipsita de inspiratie. Dar, de scoti pe masa tot soiul de legume, deodata incolteste ideea: le speli, tai in bucati mari, stropesti cu ulei, mirodenii si zvarli in cuptor. Alege cea mai simpla cale, uneori este cea mai gustoasa…

 

 

Ingrediente:

In principiu ce aveti prin camara si lada de legume a frigiderului:

– 1 cartof dulce mare

– 3 cartofi potriviti

– 2 cepe maricele

– 1 ardei gras sau capia

– 1 jumatate de telina

– 1 morcov mare

– 2-3 palarii de pleurotus sau champignon

– 2 capatani de usturoi

– 1 ardei iute

– ulei de masline

– salvie, maghiran, cimbrisor, chilli, oregano, ienibahar

– sare marina sau bruta (de muraturi)

De graba si de foame, am scurtat drumul catre farfurie, curatand doar jumatate din legume si gatindu-le toate odata, chiar de nu au toate acelasi timp de fierbere. Astfel, spalati bine de tot cartofii si ii taiati in patru, la fel si morcovul (nu-i curatati de coaja, sunt mai gustosi asa, plus, ca e mai rapid), curatati ceapa si o injumatatiti, spalati pleurotusul si-l asezati langa celelalte legume taiate in bucati mari, telina, ardeiul. Puteti folosi si dovlecel, brocoli, telina, rosii cherry, nap, gulie, varza de Bruxelles, pastai de fasole etc.

Usturoiul l-am taiat intreg, necuratat de foi, in jumatate, pe orizontala, cat sa ramana rozeta de catei. Iar, ardeiul iute, dupa ce l-am curatat de seminte si firele albe, l-am taiat in feliute (cam jumatate din el, pusesem deja chilli) si imprastiat printre legume.

Dupa cum va povesteam, toate bucatile de legume se aseaza in vasul mare de yenna, se stropesc din belsug cu ulei de masline. Apoi, se presara sarea, chilli, toate mirodeniile fara sa va zgarciti, cateva linguri de apa, sau vin alb (fiind in Postul Pastelui, ne-am abtinut).

Acum urmeaza partea pe care o iubesc, imi suflec manecile si amestec cu mainile totul cat sa se patrunda bine aromele. Dupa operatiune se acopera cu o folie de aluminiu bine lipita de vas. Incingeti cuptorul inainte si lasati sa se coaca vreo 20 minute, apoi cu grija la aburul fierbinte, verificati cartoful. Daca el este gata, totul e gata.

Stiu, stiu, ca ardeiul, rosia si ceapa s-au gatit un pic prea mult, insa au ramas gustoase si miros divin. De vreti sa faceti totul ca la carte, asezati cartoful, brocoli, telina si morcovul inainte, lasati cinci minute, apoi puneti ceapa, ardeiul si celelalte.

Langa e teribila o bucata de paine neagra si o salata verde cu seminte de naut germinate si ceapa verde, stropita bine cu zeama de lamaie.

Sa va priasca,

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *