Peste fiert cu cartofi si mujdei

By  |  0 Comments
Stiuca la uscat Credit: http://adiafe.blogspot.ro

Stiuca la uscat
Credit: http://adiafe.blogspot.ro

Pachetele de peste din Mahmudia stau stivuite in congelator. Crap, cativa bibani mici, o bucata de salau, un pic de somn, mai multe stiuci, cam toate ajungeau ciorba, cate-o plachie incropita, prajit. Insa, pe stiuca mare, o astepta altceva…

Pestele cu cartofi si mujdei e una dintre mancarurile acelea arhaice, incropite de pescari pe balta, unde resursele-s putine, timpul scurt si foamea apriga. Pe cat ii de simpla, pe atat ii de gustoasa. Ceva legat de pamantul cartofilor si apa pestelui se intrepatrunde si iti reaminteste ca mancatul cu mana te aduce mai aproape de tine si de hrana ca energie.

Ingrediente:

– orice peste marisor (de preferat salbatic), iar rapitorii mie mi se par mai gustosi

– 4-5 cartofi mari

– 1 capatana de usturoi

– sare mare (de muraturi)

– ulei de floarea soarelui

– 1 lingura de otet

Asadar, noi am gatit o stiuca marisoara, care fusese crestata adanc de-a lungul sirei spinarii si desfacuta, astfel incat ajunsese plata ca un calcan. Scurgeti-o bine de apa, sarati-o mai serios decat de obicei si lasati-o la zvantat. Adica, il atarnati frumos la vant si il lasati la uscat sau il stergeti serios cu hartie absorbanta si-l lasati la aer.

In Dobrogea, il sarau puternic si-l lasau la vant mai multe zile, pana pestele, de acum subtirel se scrojea aproape. Se pastra uscat in camara pentru zilele de ger, cand pestele proaspat se ascundea sub straturile de gheata groasa. Insa, frigiderele au schimbat regulile, insa gustul pentru pestele sarat si uscat, alaturi de cartofi a ramas.

Asadar, cat timp se usuca bine pestele, spalam cartofii si ii punem la fiert in coaja, cu o lingurita de sare mare. Aveti grija sa va luati o oala mare, incapatoare, caci tot acolo veti fierbe si pestele.

Curatati usturoiul si pisati-l bine cu un praf de sare. Apoi, incepeti sa-l frecati cu ulei pana creste ca o maioneza, se albeste si se face spumos. Nu exagerati cu uleiul, cand vedeti ca maioneza de usturoi a ajuns tare, se tine cand o rasturnati din lingura, este gata.

Pentru a-l dilua, sa ajungem la stadiul de sos, diluati cu cateva linguri bune de apa si o lingura de otet alb de vin. 

Verificati cartofii, cand mai au 10 minute si-s gata, aruncati in oala si pestele. Acesta o sa se fiarba cat ai clipi. Imediat ce carnea sa devine alba si miroase a fiert, opriti focul. Pestele are carnea fragila, sfaramicioasa, asadar intoarceti-l, la fiert, de pe o parte pe alta cu bagare de seama, cu ajutorul unei spatule mari.

Se scoate pestele alaturi de cartofi pe o farfurie mare si se infuleca inmuiat bine in mujdei. Cu mana, bineinteles.

Sa va lingeti degetele,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *