Sursele de inspiratie vizuala si stilul personal

By  |  1 Comment

Mood board pentru rafinarea unui stil personal

Referintele vizuale sunt esentiale in conturarea, rafinarea unui stil personal coerent. Revistele, blogurile, Pinterest, Instagram, site-urile de moda, toate ofera o avalansa de informatii vizuale care iti pot deveni surse de inspiratie.

Cum le analizezi?

Ce alegi? 

Deschideti un cont de Pinterest sau, mai simplu, cumparati avizier din pluta de la orice magazin de bricolaj, o serie de pioneze colorate, banda adeziva si foarfeca si creeaza un mood board – adica reuneste toate sursele de inspiratie. Aceste mod board-uri sunt cai de explorare vizuala, jurnale care concentreaza si corporalizeaza ideile abstracte care parca iti scapa printre degete.

Pentru inceput vei decupa, colectiona zeci si zeci de imagini, apoi incetul cu incetul urmand pasii de mai jos vei incepe sa epurezi si vei cauta punctele comune care iti rezuma cel mai potrivit stilul personal, liniile estetice majore.

1. Colecteaza /aduna cu scopul de a-ti defini stilul personal.

Ca vorbim despre un avizier de pluta sau un board pe Pinterest la inceput vei strange enorm de multe exemple care te vor incanta. Apoi, cu timpul ochiul se va antrena, gusturile tale se vor coagula si vor deveni mai consistente si mai precise.

Astfel, avizierul va cuprinde imagini ale unui stil distinct (vintage, romantic, clasic), insa cu elemente personale, care it vor da nota originala.

2. Triaza/elimina toate informatiile care nu ti se potrivesc.

Stilul personal este in aceeasi masura capacitatea de a elimina elementele care nu ti potrivesc, la fel cum este si aceea de a adauga ce-ti poate imbunatati, completa, rafina mesajul vestimentar. Scoate din mood board toate fotografiile care nu se potrivesc cu tine ca silueta, proportii, culoare, dar si pe toate cele care nu-ti mai plac sau pe care nu te vezi purtandu-le.

Mood board

3. Analizeaza/identifica elementele comune.

Este cea mai importanta parte a procesului: transformarea unei colectii de fotografii intamplatoare intr-un rezumat al unui stil coerent. Astfel, priveste atent fiecare dintre fotografii si intreaba-te de ce ai ales-o, ce te-a inspirat sa o alegi pentru a fi parte din profilul tau vestimentar.

Le poti imparti in teme:

  • materiale/texturi (fluide, piele, tricotaje, bumbac etc.),
  • culori (monocrom, pasteluri, culori intense etc.),
  • influenta stilistica (taieturi clasice, boem, vintage, anii 90, avantgardist etc.),
  • croiala/proportiile/combinatiile (larg in partea de sus/stramt jos, pantaloni largi /tricou, blazer stramt, rochii cu cloche, fuste in A),
  • articole care pot deveni semnaturi de stil (geaca de blugi suflecata, camasile pepit, esarfele turban)

4. Prioritizeaza/reproduce cu propriile resurse vestimentare.

Sigur ai ochit printre fotografiile ramase, ca fiind cele mai potrivite, pe cele pe care le poti imita macar partial cu ce ai deja in dulap sau iti permiti sa cumperi. Aduna-le cu prioritate pe cele cateva “uniforme” care iti rezuma cel mai bine stilul personal, care sunt/devin parti esentiale ale garderobei tale si incearca sa le reproduci si sa le porti.

Acest mood board, aceste surse de inspiratie pe care le-ai adunat schiteaza stilul tau personal ideal. Compara rezultatul obtinut cu ce ai acum in dulap si adauga unul cate unul elementele care iti lipsesc sau restructureaza-ti in totalitate garderoba. Oricum ar fi crearea unui stil personal, ca orice alt proces, necesita:

  • timp
  • planificare 
  • incercare-eroare
  • adaugare-eliminare, pana ce ajungi la garderoba care iti flateaza corpul si se potriveste cel mai bine personalitatii, statutului si stilului tau de viata.

Mood board-ul meu:

Pentru capsula vestimentara de primavara pe langa uniforma jeansi skinny – botine – pulover larg/tricou – parka, am adaugat topuri largi in culori tari, cardigane destructurate, trenciuri. Iar, pe langa rochiile din tricot si fustele din piele, am completat cu rochii in A din poplin anii 50 sau fuste in A din matase purtate cu pulovere sau cardigane.

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

1 Comment

  1. Pingback: Cum iti reciclezi cerceii vechi | Gabi Urda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.