Tocana de vinete cu ardei copti intregi – Mangi

By  |  0 Comments
Tocana de vinete cu ardei copti - Mangi

Tocana de vinete cu ardei copti – Mangi

Inainte de Sfantu Gheorghe am poposit la Mahmudia, in casa parintilor iubitului meu. Inca din primavara el ma “ameninta” cu MANGI, un fel de mancare de vara cu legume, pe care mama sa il stia de la mama ei si tot inainte. Azi, la pranz, am si gustat-o si de aceea v-o spun si voua, caci inca ma gandesc la ea…

Ingrediente (pentru 5 persoane):

– 4 cepe cat un pumn de domnisoara

– 6 -7 rosii foarte mari, zemoase si coapte de soare

– 15 ardei capia rosii pentru copt

– 4-5 vinete marisoare pentru copt

– sare si piper dupa gust

– cateva linguri bune de ulei de floare

Lucrurile s-au petrecut cam asa:

Se indupleca sotul sa se afume si sa coaca ardeii si vinetele, pana vremea sa pui tu oala pe foc. Si cat stai putin de povesti si te invarti prin bucatarie, cureti ceapa si o toci marunt, cureti vinetele si ardeii, speli si cureti de coaja rosiile, pe care le faci cubulete. Pui la calit ceapa in ulei pana se face aramie, apoi rastorni rosiile peste si continui procedura. Cat timp fierb ceapa si rosiile in suc propriu si ulei, pui sare si piper sau chilli dupa gust. Arunci in tigaia mare vinetele taiate bucati mici si lasi sa fiarba bine.

Imediat ce incepe sa miroasa puternic a zacusca, opresti focul si astepti sa se raceasca. In amestecul de legume infigi ardeii cat sa le ramana cotoarele afara. La masa de duminica in familie, toata lumea mananca sau cel putin asa era obiceiul, din acelasi tigaie, cu cate un coltuc de paine. Ori de sunteti mai simandicosi, va puneti in farfurii fiecare cat ii trebuie. Nu uitati sa va numarati cotoarele de ardei la final.
Azi, eu clar am mancat cat un om mare!:)

Pana la urmatoarea partida de gatit,

Sa va faceti toate poftele!

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *