Vinete impanate cu usturoi in sos de rosii

By  |  0 Comments

 

Vinete impanate cu usturoi in sos de rosii

Vinete impanate cu usturoi in sos de rosii

 

Vanata, culoarea aceea albastru inchis spre mov cu tenta de verde galbui ma incita la fel de tare ca gustul. Zilele trecute fac o vizita de pranz la mama si, ce sa vezi, avea si ceva mancare pentru sufletul semi-vegetarian al fiica-sii – vinete la cuptor impanate cu usturoi in sos de rosii. Mananc una rece cu paine neagra si putina branza de capra si….mai cer una….

Ingrediente: 

-5-6 vinete mici (cat sa incapa intr-o tava inalta sau un vas de yena mai mare)

– 5 rosii mari coapte bine

– 1 capatana mare de usturoi

– 1 varf de lingurita de busuioc

– 1 varf de lingurita de chilli

– 4 linguri de bulion

– ulei de palmier sau floarea soarelui

– sare

– patrunjel

Vinetele se spala, li se taie cotorul si apoi, se curata o bucata buna de coaja din trei parti ale vinetei (restul ramane necuratat) si in locul curatat se fac niste incizii adanci pentru usturoi. Acestea fiind gata, se freaca fiecare vanata cu sare si se lasa la odihnit intr-o cratita cam 10-15 min. In vremea asta ele isi vor lasa un suc amarui, de care scapam spalandu-le si storcandu-le bine de tot. Cu aceasta operatiune se va elimina si sarea in exces. Se presupune ca avem un ajutorul vrednic, cum am eu, care te sustine moral ascultandu-ti povestile de peste zi si, fizic, curatandu-ti usturoiul. Eu iau cateii si ii feliez mare, apoi impanez bine vinetele, in fiecare dintre incizii indes cateva feliute.

Tigaia cu putin ulei de palmier (rezista bine la temperaturi mari, aka. prajeli) este incinsa, asa ca dupa ce sarez si piperez un strop vinetele, le zvarl acolo si le rumenesc pe fiecare parte pana capata o culoare aurie si se inmoaie. Curat rosiile de coaja , de obicei(in seara asta eram franta de oboseala si nu am facut-o), le tai marunt si le torn peste vinetele pe care le-am randuit in tava sau vasul de yena. Mai adaug cateva linguri de bulion cu putina apa, cateva farame de chilli si ceva frunze de busuioc uscat. Aaa, sa nu uit, picurati peste tot amestecul si o lingura din uleiul in care s-au prajit vinetele.

Se dau la copt cam 15 min, pana se inmoaie bine, isi schimba culoarea in cea de vanata coapta si mirosul la fel. Sa nu vorbim de miros, ca e asa un miros de “ce-as manca toata vara”!

M-am grabit sa vi le arat si nu am pus in farfurie, dar va ganditi voi cum. Mie imi spun zeama de lamaie, paine neagra si branza veche de capra. Voua?

Pana maine cu drag si mancati cu masura, sa incapem in haine, ca-i o alta zi de manevre vestimentare…

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *