Budinca de conopida cu chefir

By  |  2 Comments
Budinca de conopida cu chefir

Budinca de conopida cu chefir

Reteta de weekend-ul acesta este un soi de sufleu pentru grabiti, dar pana la capat o sa va iasa un brunch de multumit toate gurile infometate din casa. De aveti deja cumparata o capatana mare de conopida, atunci scotociti prin frigider dupa lactate, in debara dupa putin pesmet si gata masa de zi ploioasa…

Ingrediente:

– 1 capatana de conopida (ngr. konopídi și kunupídi, d. turc. kunnebit)

– 1 cana jumatate de branza telemea rasa (eu am folosit de capra)

– 1 cana de chefir

– 1 cubulet de unt

– 3 oua

– 1 jumatate lingurita de chilli

– 1 jumatate lingurita de salvie maruntita

– 1 jumatate lingurita de oregano maruntit

– cateva linguri de pesmet (daca nu aveti in casa, atunci uscati la cuptor cateva felii de paine, apoi le inveliti intr-un prosop de bucatarie si le pisati cu ciocanul de snitel, pana ajung pesmet )

Dupa un somn lung de duminica si exercitiile de energizare, ne apucam de trebaluit prin bucatarie si de pregatit un brunch de sezon – budinca de conopida cu ce lactate avem prin frigider si conopida luata ieri in graba de prin drumurile in oras. Asadar, conopida se alege sa fie alba, alba si crocanta, proaspata, frunzele de la cotor sa se rupa, sa nu fie elastice, asa cum sunt cele vestede. Astfel, curatam conopida, adica ii taiem cotorul si desfacem florile in bucati potrivit de mari.

Eu nu arunc cotorul si frunzele de pe margine, nici bucatile de cotor ramase de la florile prea mari, am sa le preschimb alaturi de un pastarnac intr-o super supa de incalzit nasurile de luni. In timp de marunteam conopida, am pus la clocotit apa. Am rasturnat de pe tocator florile de conopida in apa clocotita si le-am lasat cateva minute, doar sa se inmoaie, nu sa fiarba (crocant e cuvantul cheie la mine in ceea ce priveste conopida).

Asa zisul sos care se va amesteca cu bucatile de conopida l-am preparat intr-un castron mare astfel: branza veche de capra rasa (sarata, incat nu mai pui pic de sare), ouale intregi, chefirul, alaturi de chilli, oregano si salvia (gustul sau mentolat – amarui este de experimentat cu o gramada de combinatii lacto-vegetariene). De vreti sa fie totul foarte igienic, atunci amestecati cu o lingura, de aveti unghii si maini de bucatareasa (curate si cu unghii foarte scurte, fara oja) atunci framantati cu mana pana ajunge o pasta cu o consistenta mai groasa decat ciulamaua. Daca este prea gros mai turnati putin chefir, daca este prea putin, mai inmultiti un pic ingredientele cu un sfert din cantitatile mentionate.

Vasul de ceramica  sau de yena in care veti coace, il ungeti cu un cubulet de unt si presarati pesmet. Ori amestecati florile de conopida, reci de acum, in sos si apoi le asezati in tava tapetata, ori asezati conopida, apoi turnati sosul, tot cam una-i. Oricum, dupa operatiune, zguduiti bine vasul sa se aseze compozitia uniform si presarati pe deasupra un strat subtirel de pesmet, care sa mai absoarba din zeama lactatelor.

Preincalziti cuptorul, coaceti budinca pana se aureste bine deasupra. Este delicioasa rece cu o salata din ultimele rosii din gradina si marar proaspat.

Sa va fie de bine,

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

2 Comments

  1. Pingback: Supa-crema de conopida si albitura | Gabi Urda

Leave a Reply

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.