Iahnie de fasole alba boabe cu tarhon

By  |  2 Comments
Iahnie de fasole alba boabe cu tarhon

Iahnie de fasole alba boabe cu tarhon

Cu primele boabe de fasole de anul acesta am gatit iahnie. Cum mereu ma intreb de unde provine cate un cuvant sau altul, va spun ca slavii si turcii ne-au invatat sa gatim si, mai ales sa o facem bine, astfel ca “iahnie” vine din turcescul “yahni” – fel de mâncare pregătită din carne, din pește sau din legume, cu ceapă prăjită și cu pastă de roșii, fierte până scade zeama…

Ingrediente:

– 2 cani de fasole alba sau rosie boabe

– 1 ceapa cat pumnul meu (am un pumn micut)

– 1 ardei capia cat palma

– 1 morcov

– 1 radacina de patrunjel

– 1 jumatate de telina micuta

– 4 rosii mari decojite

– 1 ardei iute mic

– 1 legatura de patrunjel si telina

– 2 linguri bune de tarhon uscat (daca veti verde ar fi si mai bine)

– 3-4 boabe de ienibahar

– 3-4 boabe piper

– 1 cana mare suc de rosii

– 2 linguri sare

– 1 jumatate lingurita chilli

– ulei de floare

Mancarea noastra are nevoie de un pic de pregatire preliminara, asa ca punem de cu seara boabele la inmuiat in apa rece. Isi vor dubla volumul, chiar tripla, depinde de soiul de fasole cumparat. Mie imi place extrem de tare cea rosie sau cea patata, tucara (care vine din nemtescul “zucker” care inseamna “zahar” – fasolea dulce ca zaharul), e mai dulce si fierbe usor. Acum am avut o fasole cu boabe mari, albe, cam cojoasa, care mi-a dat ceva batai de cap. Insa cu rabdarea treci marea si pui la fiert fasolea cat te apuci sa cureti si sa toci marunt toate legumele enumerate mai sus – ceapa, morcov, ardei capia, ardei iute, patrunjel, telina. Imediat ce le ai pe toate intr-o cratita mare, torni peste cateva linguri de ulei, sarea, ienibaharul zbrobit, boabele de piper si tarhonul si lasi la calit amestecand cand si cand. Imediat ce incep sa se aureasca si sa se inmoaie le acoperi cu apa si le lasi sa fiarba.

In toata aceasta vreme fasolea fierbe pe jumatate. Acum o opresti si arunci apa in care a clocotit, gestul asta o sa va scape de balonarea ulterioara. Boabele aproape fierte le rastorni peste legume si astepti sa se imbine aromele si sa scoata bulbuci impreuna. Toci rosiile si cotoarele de telina (pe care in nici un caz nu le arunci) si astepti sa fiarba morcovul, pentru a zvarli tot ce a ramas in oala, alaturi de sucul de rosii sau ceva bulion si apa. Lasam totul sa fiarba bine, gustand cand si cand cate un bob, e vital sa se fiarba bine fasolea. Dupa o vreme o sa scada suficient cat sa aiba aspectul unei tocanite de boabe grase de fasole. Deasupra, inainte de a te infige cu furculita, presari telina si patrunjelul tocate mic-mic.

Pen’ ca e toamna si legumele grena umplu tarabele noi am pus alaturi o salata de varza rosie, ceapa rosie si sfecla rosie – toate crude, drese cu sare, putin ulei si otet. Sfecla fiarta isi pierde calitatile terapeutice, insa odata ce treceti bariera mentala cum ca sfecla cruda nu e buna (fals!), nu o veti mai fierbe decat in ciorba. Anemia din perioada menstruala, colesterolul rau, ca si intoxicarea organismului cu diversi E si conservanti pot fi ameliorate cu salata de sfecla cruda.

La 15 % dintre persoanele care consumă sfeclă roşie, urina capătă o culoare roşie, care nu arată vreo intoxicaţie sau vreo afecţiune, ci doar o incapacitate parţială a organismului de a asimila anumiţi nutrienţi din sfeclă. Aceasta se numeşte beturie. (preluare: http://lucacatalin.ro/site/cure-si-diete/cura-cu-sfecla-rosie.html)

Pana la urmatoarea reteta,

Voi ce salate mai gatiti? – contact@gabiurda.ro

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

2 Comments

  1. Pingback: Bors ucrainean de sfecla rosie | Gabi Urda

Leave a Reply

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.