Mancare de gutui cu ceapa si soia

By  |  1 Comment
Mancare de gutui cu ceapa si soia

Mancare de gutui cu ceapa si soia

Dulcea-sarato-acrisoara mancare de gutui este ce stiu eu sa gatesc mai ciudat toamna. Imi place ca aduce a bucatarie asiatica, asa ca am asezat-o cuminte langa ceva taietei de orez, care-si asteptau randul prin dulap. Ea, gutuia, de fel este din Caucaz, iar noi i-am luat numele din partea slava – “gutéĭ”. Mai, mai, insa cat de dulce suna “alamaioara”, asa cum i se spune in Transilvania…

Ingrediente:

– 2-3 gutui mari, parfumate

– 4-5 linguri de zahar

– 2 linguri de faina alba

– o jumatate de pachet cuburi soia

– 1 ceapa mare alba

– 4 linguri ulei de masline

– 1 jumatate lingurita chilli

– 1 lingurita sare de mare

– 1 praf de oregano

– 2 boabe de ienibahar

Se iau in causul palmelor gutuile si se miros cu narile larg deschise, cat sa-ti intre pana in ultima celula parfumul solar si pufos. Abia apoi le aduci sub jetul de apa si le indepartezi puful si praful. Cu atentie si un cutit ascutit se taie fructele tari si se curata de seminte, eventualele mucegaiuri si stricaciuni. Nu aruncati semintele si frunzele, uscati-le sunt teribile in ceai.

In tot acest timp sper ca ati pus o oala de apa la fiert, in care ati aruncat in treacat 2 boabe de ienibahar, putina sare, chilli, oregano. Cand toate au clocotit, puneti si bucatile de soia si dati in fiert inca 15-20 minute sau, pur si simplu, acoperiti cu un capac pana se hidrateaza in profunzime.  Dupa aceea, luati-le cu o spatula si lasati-le la racit pe o farfurie.

Doi! Am pus la incins ulei de masline in tigaie si am rumenit feliile mari de gutuie. Se vor inmuia, sa nu aveti grija. In oala in care veti gati mancarea, se numara 4-5 linguri de zahar, care se caramelizeaza. Apoi, se stinge cu o cana mare din zeama de la soia si se amesteca pana se topeste. In acest amestec dulce, presarati un praf de sare si alt praf de chilli si puneti fructele rumenite. In uleiul ramas, caliti oleaca ceapa tocata marunt. Puneti-o si pe ea peste gutui si zeama si dati in fiert, apoi zvarliti si bucatile de soia si lasati-le la foc mic sa se intrepatrunda aromele.

Separat, intr-o cana, amestecati vartos cele 2 linguri de faina cu ceva zeama de soia pana devine o pasta moale-moale. Ultimul pas este sa puneti cate putin din rantasul acela de faina in oala de mancare, ca sa se inchege totul. Dupa ce mixul a dat un clocot sau doua, opriti si lasati sa se lege putin glutenul din faina cu pectina din fructe.

Gustati de sare si iuteala, s-ar putea sa va pacaleasca cat e calda, plus ca e bine sa ramana dulceago-acrisor-sarata.

Alaturi de paine prajita sau de taitei de orez o sa-i cada bine unui curios gurmand,

Alamaioara, ca dulce mai suna, parca-i urare de masa bogata,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

1 Comment

Leave a Reply

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.