Bereta / bascul – manevra vestimentara de toamna

By  |  1 Comment

 

Marlene Dietrich, prima femeie care a purtata bereta

Marlene Dietrich, prima femeie care a purtata bereta

Una dintre marile mele tristeti toamna trecuta a fost sa descopar ca in casa in care stateam cu chirie erau molii iubitoare de bascuri. M-am ales cu cateva gauri bine plasate. Insa, dupa episod le-am iubit si mai tare, fiindca le-am reparat chiar eu cu flori de fetru, iar de molii ce sa mai zic, ca doar ce m-am indragostit pe o poveste inventata de o molie si un mol…

1. Putina istorie.

Bereta/bascul are o poveste cu inceputurile in epoca bronzului. Variante asemanatoare beretei din ziua de azi purtau si romanii si etruscii. Acoperamantul de cap a fost popular printre nobili si artistii Europei pe tot parcursul istoriei moderne.

Bereta de tipul basc, de unde vine si cuvantul, este originara din portul ciobanilor din muntii Pirinei, care despart Franta de Spania. Productia in masa a beretelor (cu banda ingusta intarita si purtata in interior) a inceput in secolul al 17-lea in sudul Frantei, la Oloron-Sainte-Marie. La inceput nu era decat un atelier de productie locala pentru ca apoi sa se industrializeze in sec. al 19-lea. Prima fabrica, Beatex-Laulhere are productie inca din 1810. Din 1920 bascurile (li se spune la fel de corect si basci) sunt asociate cu clasa muncitoreasca in Franta si Spania, iar din 1928 mai bine de 20 fabrici din Italia, Franta si Spania produc milioane de berete.

Beretele militare au fost adoptate prima oara de catre Vanatorii de munte francezi 1889. Dupa Primul Razboi Mondial, generalul britanic Hugh Elles a propus bereta pentru echiparea Regimentul Regal de Tancuri. Beretele negre au devenit faimoase prin generalul Field Marshal Montgomery in al Doilea Razboi Mondial. Ele au fost adoptate ca parte a echipamentului miliar de multe armate ale lumii. Insa, bascurile sunt asociate si cu revolutiile, cu gruparile paramilitare, cu gruparile de guerrilla, vezi Saddam Hussein si Che Guevara.

Asocierile sociale ale bascurilor se intind si in lumea intelectualilor, a pictorilor (vezi celebrele ipostaze ale lui Picasso purtand basc), a boemilor in general.

2. C’est necessaire!

Iubesc bascul din fetru pentru ca mi se pare compromisul intre functional si decorativ, intre masculin si feminin. Am peste 10 in garderoba, nici macar unul de culoare inchisa, ma feresc sa-mi accentuez cearcanele.

Apoi, sa devoalez si alte motive:

– mama este o mare purtatoare de basc, de cand mi-o amintesc isi prinde pe el o brosa si il inclina cochet intr-o parte,

– plus ca bascul este asociat francezilor, iar portretul robot al sus numitilor include neaparat si un basc negru,

– si sa nu mai amintim de Marlene Dietrich care a scandalizat societatea fiind prima femeie care a purtat beret in anii 20,

– ca mai tarziu sa fie adoptat de Brigitte Bardot si Greta Garbo.

Dita von Teese si beretele

Dita von Teese si beretele

Este cu mult mai feminin decat o caciula, mai confortabil decat o palarie. Asadar, damelor, sunt putine femei pe care sa nu le avantajeze bascul. Exista bascuri de fetru, de lana, acril, mohair, intr-o multime de culori si dimensiuni, investiti in cel putin o bereta de fetru intr-o culoare tare care sa va inveseleasca tinuta si sa va tina de cald.

Nota Bene: Atentie, protejati-le de molii si nu le spalati niciodata, curatati-le chimic!

Aveti mai jos doua metode de a purta bereta din fetru, insa puteti inventa inca multe, multe de tot in functie de forma fetei, coafura, stare etc. Jucati-va, oricum ar fi bereta va sta minunat cu un zambet!

Pragmatisme: Bereta vintage neagra cu egreta de la Vintage wardrobe si cea alba infrumusetata cu un buchet de toamna de la Bohemian Flow.

Pana la urmatoarea manevra de toamna,

Fiti feminine, purtati basc frantuzesc!

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

1 Comment

  1. Pingback: Baze si fundamente: Garderoba de baza | Gabi Urda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.