Accent du jour: brosa

By  |  1 Comment

Tendinta catre o anumita forma de bijuterie ne este inscrisa in ADN-ul estetic. Zecile de imagini ale mamelor, bunicilor, prietenelor, femeilor semnificative din viata noastra, se sedimenteaza si ne directioneaza cautarile si purtarile vestimentare…

Brosa ca pandant

Cum aschia nu sare departe de trunchi, asa am ajuns si eu, dupa zeci si zeci de vizionari de prinderi de brose, sa le includ plenar in obiceiurile mele estetice. Brosa, pentru mama, era mai mult decat o bijuterie, trecea pragul obiectului decorativ, devenea prilej de redescoprire a hainelor, de exteriorizare a creativitatii, de joc al mintii si sufletului, de bucurie, de continua incantare, de nestramutata cautare a alteia mai surprinzatoare.

Brosa mica soricel batut in marcasite poposea pe rand intre pliurile fustei si se arata vederii doar cand purtatoarea se aseza, iar cutele se desfaceau.

Apoi, pe maneca camasii, ca si cum ar fi alergat ca intr-un carusel pe toata camasa, iar acum isi studia interlocutorul, odihnindu-se. Se furisa si in locul unui nasture, ori pe carambul cizmei, ori pe esarfa sau abia se itea din buzunarul fals al sacoului. Aventurile brosei mamei au inspirat si calatoria unora dintre bijuteriile mele cu ac.

Brosa pe palarie.

E un semn de cochetatie sa-ti prinzi o brosa la palarie. Mai putin frecvent decat o esarfa, dar mai discret, mai subtil. Pana si sepcile de baseball cu cozoroc se prefaceau in mainile pustoaicelor in platforme de expus brose, insigne, medalii.

Brosa pe palarie

Brosa la gulerul camasii.

Pare demult apusa moda camasilor inchise pana la ultimul nasture si accesorizate cu o brosa. Insa, tot a revenit camasa inchisa pana la gat, haideti sa o accesorizam cu un snur subtire de catifea legat ca funda, cu o brosa masiva aurie, cu o esarfa.

Brosa la gulerul camasii

Brosa care inchide un sacou sau cardigan

De are sau nu nasturi, sacourile sau cardiganele, inclusiv sau mai ales cele destructurate, pot fi prinse cu o brosa. E un semn de stil sa te joci in garderoba, e un semn al unei imaginatii spumoase si al unei curiozitati neostoite catre cai noi de a te exprima.

Brosa care inchide un sacou

 

Brosa care inchide un sacou

Brosa in par.

Cocurile acestea inaltate de balerine cer accesorii jucause, ori flamboiante, oricum ar fi cer sa iti atraga ochiul. Cum poti face cel mai bine acest fapt, decat prinzand de elasticul de par sau de esarfa, o brosa.

Brosa in par

Brosa ca pandant.

Poti pune pe un lant mai gros, cu patina, o brosa vintage si ai creat imediat o un pandant nou, surprinzator. Brosa este o creatie a designerului Iuliana Asoltanei.

Brosa ca pandant

Brosa pe esarfa sau sal.

Pentru a atrage atentia asupra fetei, asupra esarfei sau salului, dar si pentru a le fixa bine la gat sau intr-o forma deosebita, drapata, prinde o brosa.

Brosa pe esarfa

Brosele grupate – poveste pe un buzunar.

Sunt dimineti in care tipetele pescarusilor imi amintesc de mare si parca mainile si ochii cauta hipnotizati brosele barcute, inimile de rasina. Cum sunt si seri in care bijuteriile vintage se prind parca de la sine pe sacouri de brocard, reproducand la scara mica scene din ilustratele ingalbenite cu doamne livresti.

Brose grupate - povesti pe buzunar

 

Brose grupate - povesti pe buzunar

Doamnelor despre ce vreti sa mai vorbim, ce alte seriale ilustrate?

Votre,

Gabi Urda

 

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

1 Comment

  1. Pingback: Bijuterii: cum adaugi valoare unei tinute | Gabi Urda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.