Accent du jour – fermoarul

By  |  0 Comments
Philip Lim, rochia cu volane din fermoar

Philip Lim, rochia cu volane din fermoar

Impatimita scotocitoare a second hand-urilor, intr-o buna zi descopar o rochie dintr-un bumbac fin, imprimat cu motive geometrice albastre pe fond alb. O cumpar degraba, un chilipir, iar acasa o cercetez mai bine si observ cum targuiala mea se inchide intr-un mod absolut bizar, cu un slit cu nasturi. Explicatia: era confectionata undeva la inceputul anilor 40, atunci fermoarele se foloseau rar…

Scurta istorie.

  • 1851-1917: In forma sa de început se foloseste in armata. Fermoarele timpurii sunt din metal si aveau dinti individuali de blocare.
  • 1923: Primeste denumirea de “zipper” de la sunetul pe care-l scoate atunci cand este inchis. BF Goodwrench, cel care inventeaza fermoarul modern, il utilizeaza pentru cizmele de cauciuc si galosi, dar si pentru pungile de tutun .
1928 - cizme cu fermoar

1928 – cizme cu fermoar

  • 1920: Fermoarele au inceput sa fie folosite pentru pantalonii barbatesti, dar rareori in imbracamintea pentru femei, fiind considerate prea usor de desfacut, ceea ce le dadea un caracter vulgar. Cu toate acestea au devenit din ce în ce mai populare in imbracamintea pentru copii, fiindca acestia le puteau desface singuri.
  • 1930: La sfarsitul anilor 30 de ani, apar campanii publicitare pentru rochii de designer cu fermoar – Vionnet, Schiaparelli –  prezentat ca” fermoarul rusinos “. Cele mai multe fermoare din aceasta perioada sunt ascunse in spatele un pliu sau ” clapa” de material textil.
  • 1940: Prima bobina de plastic cu fermoar a avut probleme de rupere, astfel ca nu a devenit popular .
  • 1940: Fermoarele metalice sunt utilizate in mod obisnuit, fara a a fi ascunse.
Rochie cu fermoar vizibil

Rochie cu fermoar vizibil

  • 1951 : Mass-media sugereaza utilizarea de fermoare de plastic pentru a pastra metalul pentru materialele de razboi. Datorita sugestiei, uneori, veti gasi imbracaminte autentica din anii 50, cu fermoare de plastic , dar cele mai multe vor avea dinti individuali. Pana in 1954, blugii Levi’s nu vor avea fermoar.
  • 1968 – curent : Introduse fermoarele de nylon ( plastic ) elicoidale care au devenit fermoarele cele mai utilizate în productia de masa.
Levi's adopta fermoarul in 1954

Levi’s adopta fermoarul in 1954

Fermoarul – functional si decorativ

Parca ne tine viata laolalta, imbinata perfect intre doua randuri de dinti si tocmai de asta functionalul si-a marcat cartea odata cu aparitia fermoarului. S-au dus clapetele gentilor, nasturii pantalonilor, baierele pungii, acum ridici si cobori fermoarul (fr. fermoir). Dar acest element de mercerie, si-a intrecut destinul pas cu pas, de la rusinea de a dezgoli prea repede femeia, pana la folosirea lui novatoare, in varianta colorata de catre Elsa Schiaparelli, intr-o maniera decorativa, dar si functionala.

Fermoarul expus - Proenza Schouler

Fermoarul expus – Proenza Schouler

De acolo pana la folosirea extinsa a fermoarelor in moda a fost doar un pas. Au poposit ani la randul in sportswear, inchizandu-ne gecile de fas si hanoracele, pana cand prima decada a anilor 2000 a inceput sa-l expuna, ba, mai mult de atat, sa-l puna sub lumina. Rochiile cu fermoar expus, colorat contrastant, metalic, distrugeau granitele micului fermoar de plastic ascuns in pliurile tesaturii, mecanismul secret care tinea laolalta rochia. Era extrem, metalic, mare, supraexpus, perfect evidentiat pe intreg spatele rochiilor sau pe pieptul sacourilor si blazerelor.

Serialele impun tinuta de business cu fermoar

Serialele impun tinuta de business cu fermoar

Victoria Beckam si fermoarul pe spate

Victoria Beckam si fermoarul pe spate

Daca caracterul sau functional, pragmatic, necesar l-a facut indispensabil in zona sportului si a hainelor informale, tot el i-a fost atu cand fermoarul si-a facut aparitia in imbracamintea de business. Dincolo de fermoarul fustei, designeri americani inclinatii catre confort si accesibil impun fermoarul ca modalitate de a inchide sacourile si blazerele cele mai rigide si elegante. Ca este asimetric, cu dinti aproape inexistenti sau masiv, metalic cu dinti stralucitori, aurii ca de bijuterie, fiti atente la numarul mare de fermoare care impodobeste pieptul doamnelor din politica americana, actritelor in roluri de avocat, consilier, business woman din serialele care impun tendintele.

3.1 Philip Lim, Chanel, Proenza Schouler si inca multi altii au impus inca din 2009 o alta perspectiva asupra fermoarului. Redefinirea sa ca accesoriu, folosindu-se de rigiditatea sa, descompunandu-l in fasii lungi zimtate care luau forma volanelor, volumelor.

Versace

Versace

Fermoarul bijuterie.

Odata cu revalorizarea fermoarului ca intreg, dar si ca parti distincte – chei, fasii zimtate – si designerii de bijuterie l-au reevaluat in piese declarative, contemporane. Coliere masive din impletituri de benzi zimtate, chei insirate precum margelele, torsade complicate, arhitecturale totul din trecerea fermoarului, la prima vedere atat de lipsit de conotatii decorative, prin filtrul creativitatii, al gandirii laterale.

Reborne Jewelry

Reborne Jewelry

Kate Kusack

Kate Kusack

 

La noi veti gasi teribile creatiile Ligiei Stan: www.ligias.eu, la ei Kate Cusack, Reborne Jewelry pe Etsy.com si multi altii.

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.