Accent du jour: Organza

By  |  1 Comment

Organza este o tesatura transparenta din matase, la origine, acum, mai ales, din fibre sintetice. Insa, pana de curand ea, organza, ma tinea departe, caci fasaia plasticos, te incingeai in ea, si parea apanajul mireselor si rochiilor de seara via China, dar mie si altora a inceput sa ni se descopere sau… macar sa incerce…

Da, recunosc ca neajunsurile amintite i-au ramas nealterate, insa folosita in procente mici, ca detaliu sofisticat, pretios, ori cautata cu abnegatie si ceva resurse financiare, daca gasim de matase, atunci deja ajunge o comoara de care putini au parte.

Anul acesta organza, tesatura aceea in care ba te ascunzi, ba te arati, semitransparenta, s-a aciuat in maneci de bluze, in fuste, blazere, ba chiar pantaloni si buzunare. Nimic parca nu ne pregatise pentru asta, dar deodata parea o optiune viabila daca iti doreai sa te dezgolesti, dar nu chiar de tot, ci mai mult sugerat. Multe magazine mari au creat bluze din organza imprimata cu motive tropicale pe care sa le arunci nonsalant peste rochiile cu bretele prea subtiri, ori bomber jackets transparente (cu banda elastica in talie, la guler si maneci).

Deja de cativa ani, designerii jonglau cu pantalonii transparenti purtati in tandem cu blazere din tesaturi pace, mate pentru ca contrastul sa fie relevant si pregnant. De altfel, rochiile in A sau pe corp care aveau deasupra o armura din organza brodata sau imprimata deja atrageau din ce in ce mai mult adepte.

Eu as zice sa o aveti in vedere, sa va clatiti ochii prin magazinele de metraje cu ceva pasteluri, caci organza are darul de a lasa lumina sa curga fluid, armonios si sa indulceasca culoarea. Sa luati o bucata si sa va puneti buzunare mari la o fusta de care v-ati plictisit, buzunare prin care sa se vada mainile frematatoare, telefonul, cate un banut rest de la pranz sau cate o cartela consumata de metro.

Indragostiti-va de o bucata de organza si puneti-o punct de plecare intr-un proiect de weekend in care sa decupati petale, sa le finisati la focul unei lumanari, sa le coaseti unite intr-o corola definitivata cu margele in mijloc. Gasiti-i loc intr-o coafura de eveniment, in dorul acelei Carmen inflacarate careia atat de rar ii dam voie sa ne stapaneasca, faceti-i primirea pe o haina, rochie care nu va mai vorbeste, induplecati-o sa va cuprinsa incheietura mainii prinsa de o panglica de catifea.

Adoptati o bucata mare de organza si acordati inca o sansa rochiei fara maneci, prea rascroita sa o porti confortabil. O croitoreasa alaturi de voi si de poze sugestive de pe Pinterest va stii cum sa modifice, sa aduca  o noua vibratie, viata unei piese aparent banale.

Puneti-i o armura din organza, ca o jupa exterioara fustei simple de care v-ati plictisit, eventual intr-o alta forma, mai larga, detasabila, asimetrica, involanata. Veti vedea si simti schimbarea, o veti trece in categoria eveniment, preferate, wow!

Experimentati, deveniti creator in propria voastra garderoba! Fiecare tinuta este sansa de a ne exprima intr-un limbaj textil, intr-o limbaj nonverbal, atat de pregnant, dar atat de subtil.

Imbratisez,

Votre,

Gabi Urda

Credit foto: Pinterest.com

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.