Accent du jour – panglica
Orice crampei de panglica, din orice sursa, de orice culoare, orice marime si orice material, era pastrat in cutie. “Isi vor gasi ele rostul!”, imi spunea mama. Avea dreptate, mai tarziu legau buchete, inchideau cadouri, impodobeau incheieturi, uimeau priviri…
Am ramas cu aceasta meteahna dulce, o practic cu strasnicie si acum. Orice cadou, buchet, punga, cutie isi va lasa bucata de panglica in cutia mea, care va fi refolosita practic si creativ, caci lectiile “furate” modeleaza pentru totdeauna.
Putina istorie.
Panglicile sunt printre cele vechi si cautate materiale de decorat. Istoria moderna a panglicii incepe in Europa, mai precis in Anglia. Pe parcursul Evului Mediu, negustorii care calatoreau pe tot continentul vindeau panglici exotice din matase si alte materiale scumpe din Orient.
In vechime, panglicile au fost vazute ca semn al nobilitatii si luxului si erau purtate doar de catre elita. Dar pe la 1800, panglicile devin populare printre oamenii de rand din Anglia. Aceasta a fost o perioada in care hainele si bijuteriile femeilor erau decorate in exces cu panglica. Iar cererea de broderii cu trandafirasi din panglica crescuse, astfel ca productia pur si simplu a explodat.
Panglicus versatilus.
Merceriile si magazinele de decoratiuni sunt locuri ale viciului. Le ocolesc cat pot. Odata intrata in panglicile de catifea, de dantela, in cele in carouri sau dungi, in cele late de un albastru intunecat…. Gata!
Tocmai de aceea, ma infranez si adun ca un consumator responsabil panglici care pot fi reciclate: de la buchete, cadouri, bluze, rochii, felicitari, pungi de cadou etc. Aaa, si mai cer, da, mai cer la mama, toti decoratorii florali au rezervele lor strategice. 😉
Cum poti refolosi panglicile salvate:
Iti inchei camasa preferata pana la gat, cea alba, pastel sau din denim, si sub guler ii faci o funda perfecta din panglica ta din catifea la fel de perfecta.
Schimbi modul de inchidere al unui cardigan: de la nasturi la panglica. Descosi nasturii mici si sus ii cosi de-o parte si de alta cate o bucata din panglica de catifea sau dantela de bumbac.
Transformi un pulover. Ai grija sa fie dintre cele incheiate printr-o cusatura pe umar. Il descosi pe incheietura in partea stanga sau dreapta cam de-o palma, apoi ca cele doua margini ramase sa nu se rasfranga, le cosi de-o parte si de alta, cate o bucata panglica mai lata. Ai grija sa o finisezi la capete, arzand-o putin, astfel se va desira.
Parca-i la fel de senzual ca o camasa descheiata un nasture mai jos de santul sanilor…
Iti recreezi bijuterii. Colierele din pietre semipretioase sau siragurile din perle capata noi valente intr-ale gratiei daca le vei atasa o funda suava din satin care sa aiba corespondent in culorile pietrelor sau ale tinutei.
Si de ce nu poti purta nonsalant o panglica legata nonsalant la incheietura mainii pe care sa o parfumezi discret si de care sa innozi inelul care-ti este prea mare sau in care sa infigi o brosa, metamorfozand bucata de textil in suport de bratara.
Impletesteti-o-n cosite. Pana si marii creatori s-au lasat prinsi de magia cositelor tiganesti cu funde de satin impletite intre suvitele de par. De aveti spirit boem, incercati-le cu delicatete, abuzand de panglici intr-o culoare apropiata de cea a parului. Pentru romantice, panglicile ca o bentita, ori fundele ca de fetita de la baza cozii, sunt de bifat.
Sa va mai pomenesc de panglicile la palarie sau de panglica pe post de curea subtire …
Voi cum le purtati?
Votre,
Gabi Urda