Accent du jour: Penele

By  |  3 Comments

Dincolo de sarpele din pene verzi al maica-mii, cerceii cu pene si fotografiile cu Dita von Teese in spectacolele sale burlesti, penele si accesoriile din pene au zburat de langa mine. Insa, penele in diversele lor variante au o istorie lunga impletita cu moda si, mai ales, cu lumea spactacolului.

Mica istorie a penelor in moda

Istoria penelor in moda, asa cu iz vintage, incepe undeva in secolul 11 cand erau purtate ca si corsaj sau in par, caci mereu au denotat eleganta subtila, sofisticare si te transporta intr-o capsula a feminitatii plina de glamour. In secolul al 12-lea, mastile venetiene erau impodobite cu aur, cristale si pene, fiind foarte populare in randul nobilimii, mai ales cele care lasau partea inferioara a fetei dezgolita. Mergand pe firul povestii, si in secolul al 15-lea bordurile din pene si blana erau atributele celor bogati, care detineau titluri nobiliare.

Serpii din pene confectionati din pene de marabou, curcan, strut, au intrat in moda inca din secolul al 17-lea, dar au devenit populare abia in erele victoriana si edwardiana. Apoi, pe parcursul secolelor oamenii implicati in showbiz, entertainerii, dar si femeile obisnuite si-au dorit sa se contamineze de farmecul unui sarpe boa din pene, care sa li se incolaceasca molatec in jurul gatului.

Dansatoarele de cabaret din Paris purtau adevarate coroane impresionanate din pene si foloseau intr-un mod atat de seducator serpii din pene in timpul spectacolelor, iar femeile din inalta societate isi decorau palariile si hainele cu pene, folosindu-se de pene ca de un simbol al fragilitatii lor. Tineti minte bonetele, atat de populare in anii 1800 decorate cu minutioase constructii din pene, flori si panglici.

Dupa 1860, palariile extrem de impodobite care se purtau pe varful coafurilor gigantice, au creat adevarate dezastre ecologice, astfel ca atunci au fost puse si bazele legislatiei de protejare a faunei. In 1900, The Lacey Act a fost prima lege federala care proteja viata salbatica de pe teritoriul SUA. Legea interzicea si stabilea pedepse si amenzi pentru cei care transportau animale capturate ilegal. Interventia politica si campania majora care i-a precedat, au dus la colapsul pietei de pene exotice si, bineinteles, a accesoriilor confectionate din acestea.

Este adevarat ca moda accesoriilor impodobite cu pene nu a mai cunoscut niciodata o asemenea amploare, insa designerii, chiar si cei actuali, au redefinit penele in moduri surprinzatoare, rochii si fuste din pene, cercei, posete ornate cu pene.

In garderobele noastre – RARA AVIS

Pene gasim atat de rar prin garderobele noastre, poate doar in serpii de pene pe care ii ador. Iar, daca ne indragostim in magazinele de metraje de ei, ii putem achizitiona si folosi pentru a borda poalele unei fuste sau o rochii, pentru a da un efect wow unei rochii de cocktail, care acum ni se pare prea simpla, pentru a face furori la o petrecere tematica.

Apoi, la fel de bine arata si daca finisam poalele unui sacou sau manecile cu un metraj din pene pufoase, care sa va aduca volum si sa scoata din anonimato piesa simpla, neutra.

 

O alta zona in care penele de mai gadila inca simturile sunt in accesoriile de cap: fascinators, palarii, agrafe, uneori tiare. Insa, nici de la gentile mici de ocazie, clutch-uri, nu ne dam in laturi daca sunt din pene, ele aduc un element suprinzator si feminin tinutei. Atentie insa sa le pastrati cu grija intr-o punga din material textil, caci aduna praful si da, din pacate, in timp, penele, fiind materie organica, se degradeaza si ajung sa se dezintegreze.

Acelasi lucru si despre eventaiele din pene, pe care le-au facut vedete dansatoarele si actritele, cum sunt Dita von Teese.

 

Cel mai la indemana ne sunt cerceii cu pene, cu un aer boem, relaxat, de vacanta. Va puteti confectiona singura unii din pene de paun sau pene diverse vopsite pe care le gasiti in mercerii, agatate de un lant lung, eventual pe mai multe siruri, cat sa va mangaie umarul si sa vi se incurce prin par.

 

Voi aveti accesorii din pene? Ati purta, in ce conditii, cu ce ocazie?

Credit foto: Pinterest.com

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.