Baze si fundamente: Gulerele si forma fetei
Daca ne gandim ca gulerul incadreaza fata, punctul spre care se indreapta toate privirile, frontul de manifestare al emotiilor, deodata ii acordam importanta cuvenita. Gulerele si forma lor sunt esentiale in desavarsirea unei tinute, mai ales ca muuuuulte variatiuni de guler a mai putut crea vestimentatia feminina…
Spre deosebire de barbati, mai ales in mediul de business, femeile acorda putina atentie, spre deloc, formei gulerului raportat la forma fetei. Daca ne gandim ca tot noi, femeile, avem posibilitatea de a fi formale, chiar si fara guler, ba chiar accesorizandu-ne cu esarfe, coliere, regulile par a fi abolite. Insa, cele ale simetriei si armoniei formelor nu se sterg in prezenta diversitatii, ci doar se adapteaza.
Asadar, pentru a ne echilibra tinuta este bine sa tinem cont de:
- forma fetei;
- latimea umerilor;
- forma si lungimea gatului.
- Fetele rotunde si late – pot contrabalansa impresia de bucalat prin purtarea de gulere mai lungi, descheiate sau in V
- Fetele lungi si inguste – vor proceda exact invers, adica vor tinde sa rotunjeasca forma fetei prin gulere rotunde, scurte sau gulere largi
- Fetele ovale – norocoasele, pot purta orice, de la gulerele clasice de camasa, pana la ciudatele gulere inalte
- Gaturile scurte – de purtat excesiv gulerele largi, care descopera o parte din clavicula, eventual si putin decolteu, de evitat gulerele inalte sau pe cele cu revere mici, rotunde
- Gaturile lungi – chiar daca in cazul femeilor, efectul de gat prea lung este minimizat de parul lung sau coliere, sunt de evitat totusi hainele fara guler, la baza gatului sau cele cu revere foarte lungi
Gulerul clasic de camasa
Cel mai uzual tip de guler in mediile business, fiind un element preluat din vestimentatia masculina – asadar si aici mimetismul este pregnant. Pentru a nu ne uniformiza si imbraca unisex, putem adapta aceasta forma de guler, schimband materialul camasilor, din bumbacul intarit, rigid, in matase fluida sau voal. Daca barbatii sunt constransi la purtarea camasii inchise pana la ultimul nasture si stransa cu o cravata, femeile pot imbraca, cu decenta, cativa nasturi descheiati, din care se iveste o bijuterie – ca vorbim despre unul sau mai multe lantisoare fine sau de un colier (totul adaptat mediului in care lucram si permisivitatii sale).
Gulerele clasice se diferentiaza prin inaltimea lor, forma reverelor si distanta dintre ele. Insa, cum la femei, gulerele nu se inchid de tot, mai niciodata, aceste detalii sunt mai putin importante. Insa, pentru un aspect proaspat, contemporan, daca purtati camasa cu sacou, nu scoateti niciodata gulerul pe afara, mereu aranjati-l inauntrul reverelor sacoului.
Gulerul mandarin
Acel guler de tunica, care poate avea diverse variante, este si el destul de des intalnit in mediile formale. Poate parea rigid si crea impresia de indesat, daca tesatura rochiei sau camasii este mai batoasa, ori purtatoarea are gatul scurt. Adoptati-l doar de aveti un gat subtire, lung, spre care sa atrageti atentia prin prinderea unei brose aproape de guler. Uitati de colier, acest tip de guler nu permite purtarea unuia.
Gulerul cu revere largi
Varianta maxi a gulerului randunica de la tuxedo, este extrem de eleganta in vestimentatia feminina. Acest tip de guler este cu atat mai chic, cu cat cunoaste o redefinire din moda anilor 50, cand a fost extrem de folosit. Arata bine atasat camasilor, dar si pentru sacouri, insa mai ales pentru doamnele de peste 30 de ani. Si acest model este un loc de joaca propice broselor.
Gulerul Peter Pan (rotunjit)
Este minunat pe femeile cu fetele mici, inguste, tocmai datorita largimii sale. Una dintre tendintele anului 2014 il aduce din nou in prim plan, cu toate ca nu disparuse in totalitate in ultimele sezoane, insa intr-o culoare contrastanta restului camasii. Aerul sau copilaros si inofensiv, il plaseaza in sfera gulerele informale, insa eu as zice sa-l incercati si in mediile rigide, insa pe camasi cu gulerul intarit, asemenea celor clasice.
Gulerul inalt
L-am disecat profund in “Puloverul pe gat – manevra vestimentara de iarna”, este rigid si impenetrabil, daca ia forma unei malete negre sub un sacou, asadar este de ocolit la birou. Femeile cu gatul scurt si lung, ca si cele cu sanii mari este bine sa-l ocoleasca, da impresia de volum extrem, ingroasa optic. Daca vorbim despre varianta sa burlan, care cade in falduri, atunci este de cautat si purtat asiduu in topuri de matase sau chiar bumbac.
Gulerul marinaresc
Este putin folosit in vestimentatie, pentru ca limiteaza purtarea bluzei descoperita. Informal, insa chic, mai ales pentru gaturile zvelte si subtiri.
Gulerul sal
Foarte folosit in mediile de business de catre femei, el alungeste si confera suplete liniilor rigide ale sacoului.
Gulerul jabou / gulerul cu funda
Si acestea pot fi destul de restrictive pentru ca pari “aglomerata”. prea voluminoasa in zona gatului, astfel ca daca nu ai un gat lung si o fata ovala, atunci evita-le. Dar, de le porti purta ele au avantajul de a crea impact, de a da acea nota de feminitate studiata pe care niciodata nu o vei obtine dintr-o camasa clasica. Poate ca le ador si recomand atat de intens si pentru ca ne apartin noua, femeilor, exclusiv, barbatii le-au parasit de pe vremea Ludovicilor.
Cu drag,
Pregatim cursurile “Cum ma imbrac…” din martie…
Gabi Urda