Baze si fundamente: Tendintele, cum le integram
Una dintre fricile tale de fashionista este aceea de a fi prinsa pe picior gresit si a te trezi deodata intr-o stare vestimentara atat de “last year”? Daca ai ca referinta o garderoba de baza foarte bine construita, directiile stilistice ale anului vor gravita in jurul ei. Cum te raportezi la tendintele majore, cum le integrezi pe cele care ti se potrivesc, pe care le treci cu vederea…
Industria modei ne hraneste nevoia de schimbare, de nou, insa, in acelasi timp , motorul ei economic creeaza false nevoi, induse si prin acest mecanism al tendintelor. De la culoarea anului, stabilita de Institutul Pantone, pana la lungimea fustelor, a pantalonilor, forma botului pantofilor, preponderenta unui anumit imprimeu etc., directiile pornesc de la birourile de tendinte (sunt cateva importante in intreaga lume). Acestea prin observatorii lor au sintetizat curente de opinie care strabat domenii diverse: de la muzica, la arhitectura, politica, arta etc. si le-au rezumat.
Astfel, anumite tendinte puternice devin marca a unui deceniu si sunt revitalizate, cum este lungimea tea-length, marca a anilor 50. Insa, micro tendintele sunt doar sisteme de marketing bine puse la punct care urmaresc profitul economic alimentand o falsa imagine a evolutiei si schimbarii.
Orice orientare catre o directie sau alta, mai ales in moda:
- are o perioada de dezvoltare (asa cum o numeste Asociatia Americana de Marketing), atunci cand o veti observa pe covorul rosu, pe podium si in videoclipuri.
- o perioada de simulare, cand toata lumea vrea sa o imbratiseze si apare in reviste, tv, internet, ziare.
- apoi, ultima, perioada de saturatie, cand este foarte copiata si articolele ajung la preturi mici.
Cumparatorii obisnuiti, noi, ajungem la produs unde intre faza a doua si a treia. Daca acum cateva decenii ar fi luat ceva timp intre aparitia pe covorul rosu si articolele pe care si le permiteau doamnele in magazinele de retail, astazi, moda este “fast fashion”, asadar acesti timpi de prezentare si comercializare in mass market s-au redus extrem de mult. Ceea ce, este adevarat, le ofera fashionistelor bugetare bucurii mari, fiindca la cateva luni de la o aparitie a Rihannei, caciula cu voaleta era in magazine, pe de alta parte, omoara o tendinta incredibil de repede, pentru a o schimba cu alta.
O garderoba de baza solida ne apara de riscul “demodarii”. Tendintele e bine sa fie periate, iar integrate doar cele care ni se potrivesc siluetei, stilului de viata si hainelor pe care le avem deja, stilului vestimentar, varstei.
Tendintele cele mai purtabile ale anului 2014:
1. Pastelurile – versatilitatea si continuitatea acestei directii ne permite tuturor sa o purtam. Alegeti nuanta care va place si imbracati-o in croiala potrivita. Sunt extrem de incantata de contrastul dintre izul primavaratic al pastelurilor si asocierile sale cu tesaturi groase, tricotaje maxi, paltoane.
2. Pantalonii largi – daca au si talie inalta, deja este un revival al anilor 50. Va alungesc picioarele, va micsoreaza optic talia, sunt extrem de avantajosi pentru multe tipuri de silueta. Nu va speriati de aparitiile pe podium ale modelelor foarte inalte, alaturi de tocuri, avand o largime decenta, oricare dintre noi ii poate aborda.
3. Fustele tea length – revin cu marea mea dragoste pentru fustele pana la jumatatea gambei. Talia inalta, extrem de feminina, trebuie marcata prin asocierea cu pulovere, topuri stramte, caci cele taiate, nu pot fi purtate decat de june. Din pacate pe mignonele cu silueta rotunjoara, aceasta lungime le creeaza un deserviciu, optic le scurteaza picioarele.
4. Pantalonii tuxedo – din aceia cu vipusca, insa de data aceasta sunt redefiniti in tesaturi prietenoase, plus ca au o forma conica foarte feminina, care lasa glezna la vedere. Ii gasiti si in varianta dreapta sau cu pense. Sunt rafinati si usor de asimilat intr-o garderoba clasica, mai ales daca ii cumparati intr-o nuanta neutra. Plus ca liniile de la vipusca alungesc!
5. Jachetele scurte – de pe o parte, de ceva vreme deja vedeti si purtati jachete scurte, structurate, taiate mai sus de linia soldului, altele chiar la talie. Insa, pe de alta parte, noutatea, pentru tinere si nu numai, sunt jachetele bomber, asemanatoare celor de sport, stranse in talie cu un elastic. Avantajeaza siluetele baietoase si pe cele atletice, cu umeri largi, chiar purtate cu fuste tea length.
6. Gulerele contrastante – imi amintesc de filmele cu brokeri si finantisti de pe Wall Street. Sunt minunate pentru a va inviora tinutele de birou, iar, daca sanii va dau voie, le puteti inchide pana la ultimul nasture, asa cum ne recomanda podiumurile.
7. Sacourile/paltoanele fara guler – sunt usor de purtat si integrat intr-o garderoba daca alegeti o haina uni intr-o culoare neutra sau una puternica. Daca sunteti un spirit ludic, creativ testati totusi printurile.
8. Bluzele drepte – vorbesc despre varianta chic, fashion a tricoului de bumbac. Sunt absolut necesare intr-o garderoba, usor de purtat cu fuste sau pantaloni de toate formele. Ele va pot ridica probleme in zona taliei, care s-ar cadea marcata fortat cu o curea.
Drumul de mijloc intre placere si chibzuinta in materie de haine necesita un efort continuu pentru a ne crea un stil foarte bine definit, cu care sa fim confortabile si in care sa ne simtim sigure pe noi. Tocmai de aceea, informatia privind siluetele, tipurile de imbracaminte care ni se potrivesc, culorile, texturile, etc. alaturate specificitatilor fiecaruia – stilul vestimentar, istorie, educatie, statut, etc. ne vor ajuta sa navigam printr-un hatis de tendinte intens exploatat de sistemul economic si de media.
Tineti seama de ele, doar dupa ce le treceti prin filtrul personal!
Ne vedem la cursurile “Cum ma imbrac…” din luna februarie!
Cu drag,
Gabi Urda