Baze si fundamente: Tipurile de buzunare
Daca de maine hainele nu ar avea buzunare? Eu nu le-as simti lipsa, functional. Le folosesc atat de rar, incat mereu am surpriza de a gasi bani uitati de ultima oara cand am fugit pana la chiosc
Vedeti ca am si eu momentele mele fara poseta sau portofel! 🙂 Asa cum copiii isi indesau cativa lei in buzunar, cat economisisera pentru o inghetata.
Insa decorativ, imi plac buzunarele. Formele si functionalitatile lor pur estetico-sociale, care indica clase si gusturi, care modeleaza mersul si atitudinea, care ascund mainile tremurande de priviri iscoditoare, toate acestea ma intriga.
Putina istorie.
Candva demult buzunarele erau de fapt niste pusculite, niste genti separate de haine, atasate de o curea. Se purtau pe dedesubt, iar la ele se ajungea printr-un slit pe care-l avea haina de deasupra.
Termenul apare in Anglia si este preluat din diminutivul francez “poche”. “Pocket” era numita pusculita pe care femeile o purtau legata la brau din secolul 17 pana in secolul 19.
Tipurile de buzunare:
Este important atunci cand cumparati sau cereti unei croitorese ori unui designer un anumit fel de buzunar, acesta sa se potriveasca articolului ca pozitionare, marime, tip.
1. Buzunarele atasate:
Orice model sau marime de buzunar care este cusut pe piesa vestimentara. Si aici putem intalni:
- Buzunarul cu sau fara clapeta
- Buzunarul cu punga
- Buzunarul acordeon
 2. Buzunarele ascunse:
Acestea sunt cusute inauntrul articolului vestimentar, uneori le este semnalizata prezenta printr-o cusutura deosebita, fermoar ori nasture.
3. Buzunarele cu refileti, cu manseta sau bordura:
Aceste tipuri de buzunare se folosesc mai ales la jachete sau pantaloni, cu precadere la cele barbatesti.
Reguli de buna si mai putin buna purtare:
a. Iubesc batistele de buzunar, pe care le folosesc la jachete si sacouri, atunci cand exista buzunar la piept, insa mai mereu la geaca de jeans.
b. Iubesc rochiile si fustele elegante cu buzunare ascunse. Ma duce cu gandul la scrisori de dragoste.
c. Iubesc rochiile vintage si sorturile cu nebanuitele si nemasuratele in imaginatie si migala buzunare.
d. Faux pas: Buzunarele punga sau acordeon la pantaloni purtate de femei cu silueta para ori cu un posterior mare. Atrageti atentia asupra lui, intr-un mod atat de vizibil si agresiv vizual.
e. Faux pas: Buzunarele punga sau acordeon plasate pe coapse sunt pentru pescari si vanatori, nu pentru doamne si domnisoare care se doresc a fi feminine, svelte si gratioase.
f. Faux pas: Buzunarele burdusite de lucruri. S-au inventat posetele si gentile, mai ales in cazul femeilor. Sunt extrem de comode si incapatoare, plus ca sunt un drept pe care il uzam de ceva secole, asadar transmite anumite semnale celor din jurul dumneavoastra. Lasati barbatii sa-si rupa buzunarele!
g. Faux pas: Buzunarele cu clapeta pe sanii mari. Lasati-le acest privilegiul celor care poarta sutien cu burete.
h. Nota bene: Buzunarele sunt, uneori, doar decorative. Asadar, puteti sa nu le folositi deloc. Nu refuzati o jacheta doar pentru ca nu are buzunare functionale – exista geanta!
j. Nota bene: Siluetelor drepte, fara talie, dar si celor cu solduri inguste le stau bine rochiile cu buzunare atasate, le creeaza volum si curbe, acolo unde nu au.
Cata insemnatate acordati pana acum buzunarelor?
Votre,
Gabi Urda