Bulinele – manevra vestimentara de primavara

By  |  2 Comments
Dansatoarele de flamanco si unul dintre cele mai "strigatoare" imprimeuri: polka dots

Dansatoarele de flamanco si unul dintre cele mai “strigatoare” imprimeuri: polka dots

Weekend-ul ce tocmai a trecut am dat iama in Yard Sale si in buline. O fusta si o bluza imbulinate fara sa clipesc, pentru ca ma simt cumva mai gratioasa purtandu-le. Cu atat mai mult cu cat am rupt sirul clasicelor buline albe pe fundal negru care-si facusera de ani culcus la mine in dulap.

Putina istorie:

Polka dots la ei, buline la noi! Mi se pare atat de potrivita denumirea “bulina” cu imprimeul de care vorbim. Cum ti se umfla obrajii pronuntandu-l, asa si e: rotunda, grasuta si joviala. Cautand legatura dintre “Polka dots” si dans, am gasit, doar zvonuri, cum ca prinderile care se fac intre dansatori ar fi dus catre asezarea bulinelor pe o panza, insa cel mai probabil imprimeul a devenit popular chiar in perioada in care a devenit si dansul, dar si costumele cu buline.

Cum sa ratezi rotundurile mari colorate contrastant, mai ales de se afla in miscare pe volanele unor rochii de flamenco. Cum nimeni, nici macar succesul, nu l-a ocolit ne Bob Dylan si camasa sa cu buline in care aparea pe coperta EP “Just like tom thumb’s blues”.

Bob Dylan si bulinele revival

Bob Dylan si bulinele revival

 

Apoi, la rastimpuri designerii si strada retrezesc tendinta si noi ne reamintim de buline ascunse in dulapurile fiecareia. Caci da, bulinele in varianta lor clasica – albe pe fundal negru – sau mici, aproape sare si piper ne-au cucerit iremediabil. Ori pe cele pastelate de pin-up pe fundal alb, pe care le imbracam ca fetite.

Mintea imi joaca feste, bag de seama, caci eu in copilarie am doar un pic de roz, bulinele lipsesc. Dar, le-am recuperat tarziu, cand intr-o escapada de chiul de facultate mi-am cumparat o rochie neagra cu buline albe. Parca o vad si acum, talie marcata, clos amplu, iar partea din fata se prindea stil haltera cu doi nasturi negri de dupa gat, lasand spatele pe jumatate gol. Am reciclat-o intr-o fusta, care a trait atat de multe intamplari. Insa, dincolo de toate, imi aduc aminte de buline primavara.

1. Buline cu uni.

Va este teama de buline?! Incepeti povestea usor cu o bluza, o camasa sau cu un tricou imbulinat combinat cu jeansi sau o fusta uni.  Sau de ce nu cu o rochie de vara, fluida, dintr-un voal captusit. Vi se pare prea ludica, stingeti efectul printr-un cardigan intr-o singura culoare, intrerupeti-o cu o curea colorata, asortati-i tricotaje in tonuri neutre.

Buline cu jeansi

Buline cu jeansi Credit: www.asos.ro

2. Buline ca accent.

Sunteti de neclintit, bulinele nu intra in garderoba voastra in articole mari! Dar ce ziceti de rasfaturi ca esarfele, pantofii? In zilele de luni, iti pui jeansii, o camasa alba sau pepit pe care o sufleci nonsalant la maneci, un blazer si pantofii tai stiletto cu buline. Ba, dupa weekend-ul lung poti testa Oxforzii cu buline si o esarfa turban cu acelasi imprimeu – lifting garantat cinci ani!

Credit: www.cocazaboloteanu.ro

Credit: www.cocazaboloteanu.ro

Mad Men si bulinele ca accent

Mad Men si bulinele ca accent

3. Buline ton pe ton.

Daca in continuare bulinele ti se par un imprimeu de copii sau cel mult pin-up, redefineste-ti perspectiva asupra lor purtand haine in croieli clasice cu buline ton pe ton. Pana la capat nu va fi vorba decat despre o textura diferita, care in lumina va crea efectul imprimat: pantaloni trei sferturi, cu dunga, albastri cu imprimeu imbulinat albastru sau o camasa usoara din sifon cu jabou bogat, alba ca o bezea, cu buline nerusinat de mari albe mate.

Credit: Pinterest.com

Credit: Pinterest.com

4. Buline cu alte imprimeuri.

Un efect pe care il iubesc este cel al asocierii unei camasi preppy in carouri mici-mici albastre cu o fusta ampla cu buline. Sau a dungilor cu buline, ori a bulinelor clasice – alb negru – cu animal print sau printurile florale. Dar cel mai tare si mai tare cred ca ma incanta jocurile de buline – mici cu mari sau mari cu mici, eventual intre aceleasi nuante. O camasa neagra cu buline albe mici, mici ca intepaturile de ac alaturi de o fusta pencil cu polka dots puternice, hotarate, mari tot albe.

Credit: Pinterest.com

Credit: Pinterest.com

Credit: Pinterest.com

Credit: Pinterest.com

 

Pragmatisme:

De pe la noi indreptati-va privirea catre magazinele online de vintage, caci au piese de colectie:

Credit: www.vintageparadise.ro

Credit: www.vintageparadise.ro

Credit: www.vintagewardrobe.ro

Credit: www.vintagewardrobe.ro

 

Zic si eu ca Marc Jacobs:

Marc Jacobs le-a reciclat si redefinit asiduu

Marc Jacobs le-a reciclat si redefinit asiduu

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.