
Cizmele – cum le restilizezi
“Mai multe perechi pe care le purtam prin rotatie”, aceasta este regula pentru a avea mai multe posibilitati vestimentare, intr-o stare buna, o perioada lunga. Dar ce facem cu ele cand ne plictisim, cand au inca potential, dar si-au pierdut acel “ceva” pentru care le-am iubit nespus cand le-am cumparat…
Stiti deja raspunsul, le scoatem din dulap si le privim ca pe niste resurse, care sunt punctele lor forte, ce iubim la ele si am dori sa pastram, ce am schimba, ce imbunatatiri am aduce. Uneori doar raspunsul la aceste intrebari si deja va vine cheful de a recrea cizmele vechi, de a le metamorfoza.
1. Scurtati-le si/sau cambrati-le pe picior
Cam asa ma bate pe mine gandul sa fac cu doua dintre perechile de cizme pe care candva le-am adorat. Sunt sigura ca le-as purta mult mai mult decat o fac acum, daca ar ajunge botine. Un cizmar priceput le-ar taia si finisa, ba chiar le-ar potrivi cheia de la fermoar mai jos. Daca el nu reuseste sa le mai potriveasca fermoarul, gasiti baietii cu mesele pentru reparat fermoare din fata pietelor, care sigur le dau de cap.
2. Atasati-le o bucata de tricot sau blana artificiala
Va plac cizmele care au sus, pe caramb, o aplicatie de tricot ca de pulover sau un mason de blana? Eu zic ca manecile de la un pulover vechi sau o jumatate de metru de blana artificiala de la un magazin de metraje, o mana de croitor care sa vi le coasa frumos pe langa fermoar si gata.
3. Manson din piele
Vor parea cizme dintr-o prezentare de moda, daca va duceti cu poza de pe blog la un cizmar si discutati cum sa atasati cizmelor voastre negre un manson lat din piele, care sa se rasfranga mult peste incaltaminte. O piele gri antracit cu aspect invechit sau una perforata, de ce nu una cu textura de reptila, insa tot neagra, ar fi de preferat pentru a obtine efectul dorit.
4. Vopsiti-le
Pare dificil insa nu-i, mai mult de o ora nu va ia, cu tot cu pregatiri. Va cumparati o vopsea acrilica (rezista bine pe piele) metalizata si pensule de la un magazin de bricolaj sau vopsea pentru piele SigmaRom (cu toate va paleta de culori e restransa), demarcati locul pe care urmeaza sa-l vopsiti cu banda adeziva de hartie folosita la zugraveli. Acoperiti cu atentie suprafata, de cate ori credeti ca este necesar (prea multe straturi de vopsea se vor coji), lasati la uscat.
5. Aplicati-le tinte, capse
Eu una m-am cam saturat de cizmele cu capse si lantisoare, dar unele pot fi chiar aspectuoase. Gasiti tot ce-i necesar la mercerie, capsele se aplica usor, efectul e imediat. De dragul diversitatii poate gasiti capse si lanturi culoarea cuprului, pe care sa le aplicati pe cizme maron sau bordo.
6. Pictati-le
Sau macar vorbiti cu un student la pictura sa o faca. Daca totusi vreti sa controlati indeaproape intregul proces, ajutati-va tehnica stencil. Scoateti la imprimanta un desen, decupati-l si potriviti-l cu scotch, apoi umpleti spatiul liber, ca la cartile de colorat.
7. Incingeti-le cu o curea sau mai multe
Ori de sunteti o fire boema, cu diverse alte aplicatii care va fac cu ochiul in mercerie: ciucuri, banuti, dantela, panglici, sireturi din piele etc. Masonul poate fi separat de cizma, ca o aplicatie pe care o atasati doar cand tinuta o cere.
8. Franjuri
Sigur vor capata acel aer retro pe care vi-l amintiti din pozele cu mama voastra tanara. Da, si ea avea cizme cu franjuri! Cumparati sau realizati singure franjuri din piele si lipiti-i pe cizma sub carambul rasfrant, astfel incat sa para o parte integranta, nu o aplicatie nereusita.
9. Decupati-le
Macar botul, daca cizmarul va priveste ciudat cand ii spuneti ca din niste banale cizme de toamna a-ti vrea sa se transforme in botine decupate bune pentru primavara. Sau decupati-le voi, pur si simplu, sau putea ca acel aspect nefinisat sa fie ce cautati.
Votre,
Gabi Urda