Coreleaza proportiile hainelor cu cele ale corpului
Fetele mignone si gentile care le darama, printurile care le devoreaza si volanele in care se ratacesc…gleznele groase si baretele subtiri, femeile masive si printurile mici. Proportiile hainelor si corelarea lor cu cele ale trupului sunt acele subtilitati pe care doar ochii cu educatie estetica le percep in mod natural…
Nu disperati, totul se invata, cu exercitiu si curaj in a experimenta, vom ajunge sa echilibram tinuta pana in cele mai mici detalii. Astfel ca, aceasta legatura intre dimensiunile accesoriilor si hainelor se face odata luand ca referent corpul si, bineinteles, personalitatea. Altfel, Iris Apfel nu ar exista! Caci da, ea care-si poarta asumat tonele de bijuterii masive este atat de mica.
Corelarea proportiilor este unul dintre trucurile prin care cream iluzii optice, care ne dau impresia ca intregul nostru corp sau doar o parte a lui sunt mai mici sau mai mari decat in realitate.
Iluzia optica a lui Ebbinghaus – cercurile din interior, albastre, sunt egale ca marime, insa, in prima imagine pare mai mic, iar inconjurat de piese mai mici, a doua imagine, pare mult mai mare.
Cand traduci aceasta iluzie pe corpul tau, il faci sa para mai mic daca porti o geanta mai mare, porti bijuterii mai mari, iar bustul tau pare mai mic sau, din contra, porti revere inguste daca ai capul mic, pentru ca acesta sa para echilibrat cu restul corpului. Tinem seama de aceasta scala a dimensiunilor pentru a crea echilibru, iar odata ce inveti sa o folosesti poti schimba perceptia asupra marimii unei anumite parti a corpului.
Imprimeuri si la dimensiunile lor
Pentru mignone, printurile mari pot fi un faux pas. Le devoreaza, pentru ca dimensiunile mici ale corpului lor par si mai mici comparativ cu florile cat roata carului. La fel se intampla si in cazul volanelor, a cataramelor imense, a nasturilor mari, a reverelor imense.
La extrema cealalta pe o femeie masiva, inalta, corpolenta, printurile “puchinoase”, cum le zice bunica-mea, mici, arata zgomotos si parca o ingroasa si mai puternic. Daca simtiti ca personalitatea dumneavoastra, stilul si statura nu se echilibreaza prin imprimeurile mari, purtati-le pe cele medii, care se potrivesc oricui.
Marimea gentii
Vedetele poarta genti mari, logic, ca sa para mai mici decat sunt. Insa uneori, ajungem la situatii ridicole unde par ca isi cara valiza peste tot. Asa ca, daca sunteti petite, nu tarati dupa voi un geamantan, ci limitati-va la o geanta medie, care sa va satisfaca necesitatile, dar sa se potrivesca si proportiilor voastre. Editeaza-ti geanta odata la cateva saptamani pentru a elimina toate lucrurile nefolosite sau de care aveti nevoie doar rareori.
Inversul situatiei se petrece daca sunteti peste medie de inalta sau masiva si purtati in mana echivalentul unui pudel in lumea gentilor. Statura dumneavoastra suporta gentile mari, dar si pe cele medii.
Baretele sandalelor si marimea picioarelor
Cum v-ati caracteriza picioarele – gleznele, gambele, laba piciorului: fine si subtiri, normale, mari, destul de groase?
Aspectul de copita, atat de ponegrit de stilisti, sau cel in care pare ca sandaua se va dezintegra sub greutatea piciorului, sunt greseli de corelare a proportiilor.
- Barete fine – picioare fine
- Barete medii – picioare medii
- Barete groase – picioare mari
- Gambe si glezne subtiri – toc subtire si foarte subtire
- Gambe si glezne normale – toc mediu
- Gambe si glezne masive – toc gros
Priviti-va in oglinda si observati care sunt partile corpului disproportionate fata de intreg. In mod obiectiv, nu va ganditi ca sunteti vreo laba de urs sau ca aveti sani imensi, daca masurile hainelor va sunt absolut normale.
Folositi-va de acest principiu al iluziei optice pentru a lucra cu corpul vostru si a-l echilibra pentru o tinuta armonioasa. Daca aveti maini mari, purtati bijuterii masive, pentru maini mici, invers, (asta daca personalitatea nu va spune contrarul), bust mare, bijuterii mari, bust mic, bijuterii mici.
Daca, totusi, sunteti o mignona care se exprima prin haine, care-si doreste sa iasa din multime, urmati-va instinctul si purtati tot ceea ce va ajuta sa va comunicati personalitatea. Cum este cazul lui Iris Apfel.
Cand sunteti in dubiu, lasati-va pe mana dimensiunilor medii. Insa, folositi-va de principiile corelarii pentru a micsora sau mari anumite parti ale corpului tau, care astfel iti vor echilibra tinuta in totalitate si nu vor atrage atentia asupra lor intr-un mod neplacut. Intr-o tinuta bine compusa, nimic nu sare in ochi in mod deosebit, ci tot ansamblul!
Votre,
Gabi Urda
2 Comments