Creste-ti eficienta si productivitatea cu tehnica Pomodoro!

By  |  1 Comment
Ciclurile lucru-relaxare Pomodoro

Ciclurile lucru-relaxare Pomodoro

Viata personala si cea profesionala se imbina si se intrepatrund, chiar daca facem foarte multe eforturi ca atunci cand venim de la job, sa lasam provocarile si problemele pe care le avem la “usa”.

Ideal este sa ajungem la acel nivel de detasare, in care chiar sa putem departaja foarte bine lucrurile intre personal si profesional insa acest lucru devine din ce in ce mai dificil mai ales ca ne dorim sa excelam la locul de munca, sa oferim rezultate peste medie prin care sa ne remarcam si sa ajungem in pozitia omului indispensabil din companie care “ne pazeste” de situatiile dificile cand au loc restructurari si putem fi in pozitia de a cauta un alt loc de munca. – Oana Mihailescu, coach 

Taskurile sunt din ce in ce mai multe, responsabilitatile cresc iar daca nu avem un sistem de lucru eficient care sa ne ajute sa jonglam cu usurinta cu tot ceea ce avem de realizat, putem foarte usor sa ajungem in situatia in care suntem anuntati de persoana de la resurse umane, ca nu mai este nevoie de serviciile noastre.

Sa obtii rezultate excelente la locul de munca, ajunge sa fie un must pentru ati asigura pe termen lung pozitia in companie.

Scopul meu nu este sa dramatizez lucrurile, bineinteles ca exista un intreg proces pana se poate ajunge in aceasta situatie neplacuta, insa de cele mai multe ori sursa care se afla in spatele pierderii unui loc de munca este o performanta scazuta, activitati indeplinite in mod superficial, neincadrarea in termenele limita.

De cele mai multe ori problemele profesionale ne asalteaza mintea si buna dispozitia chiar daca suntem acasa, alaturi de cei dragi.

In calitate de femeie activa, avand o multime de roluri de gestionat in acelasi timp, ne dorim rezultate care sa ne reprezinte, prin care sa demonstram celor din jur ca se pot baza pe noi si pe munca noastra.

Una din metodele de lucru foarte utile, care va poate ajuta sa va cresteti eficienta si productivitatea atat la locul de munca dar si in activitatile personale pe care le aveti de realizat se numeste tehnica POMODORO. Este una din cele mai eficiente tehnci de time management.

Tehnica Pomodoro si productivitatea

Tehnica Pomodoro si productivitatea

Tehnica aceasta presupune sa lucrati concentrat, focusat, fara intreruperi de nici un fel pe o singura activitate, pret de 25 de minute, iar apoi sa luati o pauza de 5 minute pentru relaxare.

Metoda de lucru Pomodoro se bazeaza pe faptul ca atunci cand ne focusam toata atentia si energia pe o singura activitate, fara sa ne mai imprastiam in alte mici taskuri eficienta si productivitatea noastra creste.

Ganditi-va un pic la situatiile cand erati la scoala, iar profesorul la jumatatea orei va dadea lucrarea de control. Va amintiti de situatiile cand colegii din spate va inghionteau cu rugamintea de a le da cateva raspunsuri, cateva idei salvatoare? De cele mai multe ori, raspundeam intuitiv “cu replica, lasa-ma sa concentrez, sa termin, si apoi iti spun!”

Inca de mici stiam intuitiv cand de importanta era concentrarea pentru a rezolva problemele, pentru a scrie un eseu apreciat, pentru a da raspunsurile corecte in lucrarea de control, pentru a obtine notele bune.

Studiile arata ca pentru a intra in starea de concentrare creierul are nevoie de de 7-15 minute, iar apoi focusul, creativitatea, claritatea ideilor este la cote maxime. De fiecare data cand ne intrerupem concentrarea noastra scade, iar ca sa intram iar in aceasta stare de flux, avem nevoie iar de inca de 7-15 minute.

Nu intram in mod automat in aceasta stare, care poate fi asemanata cu un fel de transa, in care ideile vin lejer, conexiunile neuronale se fac cu usurinta.

Din pacate suntem incurajate sa facem multi tasking, insa in acest fel ne scade foarte mult calitatea muncii si de multe ori avem senzatia ca ideea geniala care ar fi pus proiectul in alta lumina a fost alungata de telefonul insistent din partea unui coleg care iti cerea un raport banal.

Va incurajez sa aplicati aceasta tehnica, sa va alocati pe parcursul zilei mai multe calupuri de timp in care sa aplicati Pomodoro, in care sa lucrati neintrerupt in secvente de 25 de minute pe un proiect important.

Puteti folosi un timer pe care sa il setati sa sune cand cele 25 de minute au expirat. Dupa patru runde de cate 25 de minute, cu micile pauze aferente este esential sa va luati o pauza mai mare de 30 de minute in care sa va relaxati, puteti face mici exercitii de stretching sau relaxare sau sa verficati e-mailurile primite sau orice alte activitati care va destind.

Sunt sigura ca veti ramane surprinse de cat de mult ati putut avansa, de ce idei inspirate ati putut genera in doar 25 de minute de concentrare.

Astept feedback-urile voastra pe adresa contact@oanamihailescu.ro pentru a imi impartasi ce rezultate ati obtinut cu aceasta tehnica!

Mult succes in continuare!

 

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.