Cum combinam culorile

By  |  0 Comments

Este un al saselea simt pe care il poseda unii norocosi? Nu, zic eu. Exista in schimb oameni cu o mai mare apetenta catre culoare, care experimenteaza, invata si ajung sa simta reflex, mai mult decat sa vada o anumita combinatie potrivita…

Maica-mea este decorator floral. O intreb cand stie ca un buchet este gata, raspunsul ei a fost pe cat de surprinzator pe atat de firesc: “Imi spune buchetul!”. Exact asa va spun si eu voua, ochiul, care percepe in mod natural simetria si asocierile coloristice naturale (caci fiecare dintre combinatiile create de noi, natura le-a perfectionat deja) o sa va spuna daca acele doua sau trei nuante sunt potrivite una langa cealalta.

Ce ne lipseste pentru a antrena ochiul si mintea? Atentia la detalii, acumularea de informatii vizuale din medii diferite (pictura, moda, tapiserie, design interior, natura, fotografie etc.), exercitiu curajos de a testa pe noi si in spatiul in care traim combinatii diverse, simtul ludic (culorile sunt instrumente, haideti sa le folosim asemenea copiilor) si lista e mai lunga.

cum asortam culorile

M-am gandit daca sa va traduc din toate informatiile pe care le-am primit si le acumulez, notiuni despre culoare. Am sa o fac, dar pe scurt, caci prima reactie in fata unei avalanse de noutati, este fuga.

Dupa ce veti citi metodele de combinare ale culorilor, provenite din pictura, obisnuita asortare de dimineata o sa vi se para un chin daca veti gandi rational fiecare pas. Sfatul meu este, cititi-le si apoi testati, la final ramaneti doar cu exercitiul vizual si simtul culorii treaz. Doar de va doriti a ajunge stilisti, pictori sau va pasioneaza in vreun fel domeniile acestea, invatati culorile primare, complementare, luminozitatea etc.

Totul incepe de la roata culorii, care cuprinde culorile si modul in care acestea rezulta una din cealalta.

Roata culorilor

Toate culorile, nuantele si tonurile pe care le percepem provin de la trei culori primare, de baza: galben, rosu si albastru (steagul Romaniei). La acestea se adauga negru, gradul de intunecare, alb, gradul de luminozitate sau se estompeaza, si de aici rezulta cat de aprinsa sau inchisa este o nuanta, cat de deschisa sau albicioasa. Vedeti ca doar de aici, asemenea copiilor cu acuarele, daca adaugam alb vom avea rozuri, bleu ciel, galben pai, daca adaugam negru vom avea albastru ultramarin, rosu sangeriu, galben floarea soarelui.

cum asortam culorile

Apoi, amestecandu-le doua cate doua culorile primare, le vom obtine, firesc, pe cele secundare: portocaliu (rosu cu galben), verde (albastru cu galben), mov (rosu cu albastru). Fiecare nuanta nou aparuta se intelege de minune cu cea mama, astfel ca un ton de mov intr-o tinuta cu albastru sau cu rosu. Atentie, nu toate culorile trebuie sa aiba aceeasi saturatie si luminozitate.

cum asortam culorile

cum asortam culorile

A treia categorie de culori este cea tertiara. Aceste nuante se nasc din combinarea unei culori secundare cu una primara. Astfel ca, din combinarea albastrului cu verde apare cyan, din rosu cu portocaliu apare vermilion, din mov cu albastru apare indigo.

cum asortam culorile

Modurile in care aceste nuante, avand in minte roata culorilor, se pot asorta sunt: monocromia, culorile complementare si cele analoage/asemanatoare.

Monocromia: aceeasi culoare in intensitati si la luminozitate diferita (albastru inchis cu albastru deschis). Ti se pare restrictiv? Nu-i deloc asa, pentru ca vei ramane uimita sa vezi cate tonuri poate capata o culoare daca o treci prin diferite stari de luminozitate, ii adaugi mai mult alb sau mai mult negru. Plus ca, oricand poti completa tinutele cu alb sau negru, ori o neutra (nuante de brun, bej, gri).

cum asortam culorile

cum asortam culorile

cum asortam culorile

 

cum asortam culorile

Analog (asemanator): nuantele care stau unele langa celelalte pe roata culorilor, insa sunt diferite. Poti sa te joci cu niveluri diferite de saturatie sau de luminozitate (galben aprins cu kaki), dar pentru ca tinuta ta sa aiba un factor de coeziune si sa fie mult mai subtila (roz pastel, bleu ciel), doua reci, doua calde

 

cum asortam culorile

cum asortam culorile

cum asortam culorile

Complementar (contrastant): stau la polul opus una de cealalta pe roata culorile, iar puse una langa cealalta se intensifica. Verdele este complementar rosului (insa a intrat in imaginarul colectiv ca o combinatie craciuneasca), movul este complementar galbenului, albastrul este complementar portocaliului, verde-roz, dar si combinatii care nu sunt chiar opuse, cum ar fi galben cu turcoaz.

cum asortam culorile

cum asortam culorile

cum asortam culorile

 

cum asortam culorile

cum asortam culorile

Tot aici apar si triadele coloristice, prin combinarea a trei culori opuse, insa o reusita aici apare doar dupa ceva experimente.

cum asortam culorile

Nuantele puternice, saturate din garderoba, mai ales in pete mari de culoare isi gasesc greu locul in combinatii. Insa, daca apelati la nuante cu intensitate scazuta, le veti integra usor in ansambluri alaturi de neutre sau alte culori asemanatoare sau complementare. Cu greu porti o rochie galben solar, insa mult mai usor o sa asociezi una galben pai, eventual cu buline mici bleumarin sau gri.

Priviti cu atentie imprimeurile, asociati o camasa imprimata cu un pantalon intr-una dintre culorile din print. Daca imaginatia parca va este secatuita, imprimeurile va vor servi de-a gata combinatii extraordinare pe care apoi le puteti replica.

cum asortam culorile

Ganditi-va la culorile care va scot in evidenta, la zilele in care primiti complimente? Ce culori ati purtat atunci?

Marile schimbari incep cu pasi mici. Cumparati-va o esarfa colorata, apoi o bluza, si incet-incet ele vor aduce alte culori cu care sa le asociati.

Credit foto: Pinterest.com

Va gasiti inspiratie si aici: Colourlovers

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.