Cum ingrijim hainele din matase naturala si vascoza / rayon
Fibrele sintetice domina dulapurile noastre. Sunt ieftine, se ingrijesc usor, nu ne cer atentie, pretuire, legaturi emotionale. Dar, cand si cand mostenim sau cumparam cate un petic de matase si obisnuite fiind cu raul…il tratam la fel…
Ori fibrele naturale, matasea, chiar si cea vegetala, are nevoile ei. Egale cu recompensele pe care le simtim purtand-o. A avea grija de o haina dintr-o fibra pretioasa, ne aduce putin in vremea bunicelor si mamelor noastre care dedicau momente scosului petelor, spalarii, calcarii, peticirii, care-si foloseau mainile pentru a mentine o relatie cu haina. Timpurile accelerate nu ne mai dau ragaz, asa ca le aruncam in bratele doamnei de la curatatorie, menajerei sau masinii de spalat cu programele ei delicate.
Sa reinvatam sa avem grija de hainele noastre din matase, caci doar asa le vom vedea la adevarata valoare si le vom alcatui contexte prielnice de manifestare.
1. Spalarea manuala este cea mai adecvata solutie pentru articolele din matase. Si cea mai ieftina. Chiar daca pe majoritatea scrie ca pot fi curatate chimic, ori pe unele chiar spalate cu programul delicat al masinii de spalat.
2. Spala matasea in apa rece sau calduta cu putin detergent delicat sau, mai bine, sampon.
3. Pe parcursul spalarii nu schimba temperatura apei. Matasea este sensibila la diferentele mari de temperatura.
4. Nu stoarce haina din matase dupa spalare. Mai bine ruleaz-o intr-un prosop care va absorbi apa.
5. Articolele din matase pe a caror eticheta este simbolul de spalare, pot fi curatate cu ajutorul masinii de spalat – program delicat, folosind un saculet in care sa le protejam.
6. Daca matasea isi pierde din culoare, adauga in apa de clatit din lighean cateva linguri de otet alb.
7. Matasea se calca bine cand este putin umeda.
8. Depozitati matasea departe de lumina puternica, care o decoloreaza. Si nu o tineti in pungi de plastic, ea trebuie sa respire.
Vascoza sau rayon este matase artificiala?
Din eforturile de a crea un inlocuitor ieftin pentru pretioasele fibre de matase, a rezultat “rayon”, prima fibra celulozica. Inventata in 1884 in Franta, a fost produsa pentru uzul comercial abia in 1910 de Avtex Fibers Inc., in Statele Unite. La inceput fibra a fost vanduta sub numele de matase artificiala. Producatorii s-au gandit ca termenul “artificial” nu atragea clientii. Astfel au creat un concurs national pentru a primi un nume adecvat.
Premiul era de 1000 de dolari pentru cea mai buna sugestie. Au fost primite 10.000 de sugestii, dar nici una nu a fost aleasa. Intr-un final un membru al comisiei a exclamat: “Sa aducem lumina in problema aceasta. De ce nu “RAYON” (raza de lumina in franceza)”. Comisia a fost de acord si acesta a ramas numele oficial. In 1924 a fost adoptat de catre industrie. Cu toate ca numele nu a schimbat cu mult cererea, producatorii au reusit sa impusa fibra perfectionand metodele de productie.
9. Vascoza este usoara, se poate drapa lesne. Materialul respira precum bumbacul, insa se sifoneaza usor. Cel mai bine se calca cu fierul pe caldura medie si abur.
10. Daca articolul confectionat din matase artificiala are drapaje sau detalii pretioase, cel mai bine este sa fie spalat de mana, cu apa calduta si detergent delicat.
11. Nu stoarce haina, ci las-o sa atarne pe umeras pentru a se scurge apa. Astfel, nu-si pierde forma, chiar daca se usuca mai greu.
Credit: Pinterest.com
Cu drag,
Votre,
Gabi Urda
6 Comments