Cum purtam hainele supradimensionate
Parca Lagerfeld zicea ca “Tocurile arata cel mai bine pe femeile inalte” (chiar nu vreau sa va mint, dar nu-mi amintesc si google-ul nu-mi spune). Eu zic ca nu-i asa, dar sigur hainele supradimensionate arata mai bine pe femeile svelte si cat de cat inalte…
O sa-mi sariti in cap si o sa-mi spuneti ca eu imi permit cat de cat sa vorbesc si, mai ales, nu pot discrimina asa. Dar, consider ca-i mai bine sa eviti decat sa vindeci. Daca, ai ceva kilograme in plus (pe care te straduiesti sa le lasi deoparte), oricum vei purta o marime mai mare la haine, e ilogic sa vrei sa porti haine care-s facute sa para mai voluminoase decat ai avea in mod natural nevoie.
Fara a avea o explicatie practica, hainele supradimensionate sunt terenuri de joaca pentru mintile creative. Ele dau impresia de volum acolo unde este necesar, de exemplu in cazul siluetelor filiforme, baietoase, dar, in acelasi timp, sunt piese cu care poti jongla pentru a aduce un plus de contemporaneitate garderobei tale.
Sunt doua capcane care te pandesc cat incerci aceasta tendinta, a supradimensionarii, ca vorbim de paltoane, blazere, camasi, pulovere sau pantaloni, dar cu precadere pentru hainele cu structura, din tesaturi groase (stofa, tricotaje):
- te poti “inneca” in ele, te pierzi la propriu intr-o mare de tesatura. Vei parea un copil care poarta hainele fratelui mai mare.
- te poti expanda. Volumul va fi exagerat pentru forma ta corporala si pentru stilul tau vestimentar si vei da impresia de urs, greoi.
Interpretam tendintele:
1. Restul tinutei este ajustat pe corp
Pentru a purta cumsecade, ba chiar bune de complimentat hainele oversized, cheia sta in calcularea balantei intre volume si proportii. Cu cat este mai mare si mai voluminos puloverul sau paltonul, cu atat partea de jos: fusta, pantalonii, sa fie mai ajustati pe corp. Daca nu esti purtatoare de leggings (eu nu sunt) o pereche de jeansi slim, o fusta creion sau un pantalon cigarette vor face o pereche potrivita.
2. Compatibil cu scurt
Tot pentru a contrabalansa largimea si uneori lungimea unui palton sau pulover supradimensionat, le mixam cu pantaloni scurti sau fuste scurte. Atentie la efectul “dar oare poarta pantaloni?”, care apare in momentul in care nu se vede macar tivul fustei sau pantalonului. Daca descoperi ca puloverul este prea lung, ridica-l cu o curea sau indeasa-i poalele putin in pantaloni, cat sa se vada. Pentru a te asigura ca eviti si o a doua problema, aceea a picioarelor scurte, care par si mai scurte cu supradimensionat, poarta ceva toc sau marcheaza cumva talia.
3. Incinge-te cu o curea
Doar in anumite cazuri poate fi aplicata aceasta regula, insa merita mentionata. Cardiganele lungi sau unele pulovere se aseaza mai bine daca li se creeaza ceva talie cu o curea. Alegeti o curea medie spre lata dintr-o piele groasa, care sa nu contrasteze mult cu largimea hainei.
4. O singura piesa supradimensionata per tinuta
Regula poate fi incalcata, insa trebuie sa va simtiti destul de experimentata in jocurile vestimentare, altfel este riscant. Pentru a va pastra in zona sigura, dar chic a tendintei, calea de mijloc este aceea a purtarii unei singure piese voluminoase, restul fiind ajustate pe corp. Transforma acea piesa in punctul focal al unei tinute.
5. Combina texturile
Vorbesc mai mult despre pulovere si paltoane supradimensionate pentru ca imi este frig. Insa, ele sunt cel mai dificil de integrat in anumite garderobe. In schimb, boyfriend jeans, camasi supradimensionate, cardigane si blazere cred ca are mai toata lumea. Pentru a incerca marea cu degetul, e mai sigur sa pornesti de la o bluza sau camasa supradimensionata. Sunt fluide, cumva eterice si nu te vor ingrosa. Peste poti adauga un pulover voluminos, dar restul tinutei sa fie slim sau macar regular.
6. Inalta tocurile
Pentru a pastra proportiile corecte, picioarele lungi, si a nu ne lasa coplesite de un palton sau blazer oversized, solutia ar fi sa ne inaltam cu cativa centimetri. Cizmele, botinele cu toc, va ajuta sa pastrati impresia de lung si subtire, sa contrabalansati “greutatea” hainei.
7. Pantaloni supradimensionati
Ma refer aici mai ales la boyfriend jeans, dar si la pantalonii stil Marlene Dietrich, cu cracul larg si talia inalta. Si, de asemenea, sa nu uitam pantalonii palazzo, un soi de fusta pantalon. Cel mai bine se inteleg cu hainele ajustate pe corp, care reusesc sa le echilibreze largimea. La mare cautare sunt si cei cu talie inalta, pense si stransi spre glezne, purtati cu pantofi cu toc si cu bluza sau puloverul bagate in pantaloni, macar in fata, pentru a lungi si mai mult picioarele si a marca vizual talia.
8. Hainele supradimensionate # de hainele prea mari
Daca iti doresti sa testezi aceasta tendinta, insa nu esti inca foarte sigura pe instrumentele tale stilistice, cumpara haine croite sa fie supradimensionate, nu pe cele care-ti sunt pur si simplu cu cateva numere mai mari. Cele supradimensionate, dar numarul potrivit tie, se vor aseza altfel, vor avea o alta structura. Croiala le da acea forma cu volum extrem, nu numarul.
9. Experimenteaza
Ce se potriveste unei persoane nu se potriveste alteia. Cel mai bine pentru a alcatui o tinuta echilibrata este sa experimentezi pana ochiul si mintea iti da acordul. Ia-ti ca inspiratie revistele de moda, site-urile de street fashion, blogurile sau, pur si simplu, fa-ti curaj si probeaza.
Credit foto: Pinterest.com
Votre,
Gabi Urda