Cum purtam separat piesele unui costum
La fel de bine as putea sa numesc acest articol “Costumele ascunse prin dulapuri”, caci multe avem o perioada trecuta in care purtam cate un deux piece profesional. Iar, acum le ocolim vinovate parca de neputinta noastra de a le gasi o alta utilitate…
Hmmm, sunt din materiale bune, chiar iti mai vin bine, sunt clasice, dar nu le mai simti.
Nu mai esti una cu acea imagina profesionala, atat de informala. Odata cu venirea copiilor, maternitatea, inaintarea in varsta, schimbarile profesionale, valorile noastre si modul in care ne percepem si intelegem sa le transmitem vestimentar se transforma si ele.
Insa, eu sunt adepta schimbarilor pas cu pas, care lasa mintea sa se obisnuiasca cu noul statut profesional, cu noua abordare vestimentara, cu schimbarile exterioare, care le reflecta pe cele interioare. Tocmai de aceea, deschideti larg usile dulapului, scoateti pe pat deux piece-urile pe care le purtaserati mereu ca atare si haideti sa le redefinim in termenii noii perceptii.
1. Desperecheati-le pentru totdeauna, inclusiv pe umeras. Din aceasta simpla miscare – pantalonii merg la pantaloni, fustele merg la fuste, iar sacourile stau singure – vizual ele capata noi valente. Mintea incepe sa creeze combinatii cu ele separat, nu le mai vede ca pe un tot greu de manevrat.
2. Pantalonii, de obicei clasici, neutri, cu dunga, pot fi purtati in continuare, alaturi de:
- alte sacouri cu texturi si culori diferite
- camasi si bluze
- cardigane
- pulovere din tricot fin
- geci de piele si de jeans
Atentie insa ca texturile sacourilor si pantalonilor pe care le asociati sa nu fie foarte contrastante: un pantalon dintr-o stofa fina, alaturi de un sacou gros din lana buclata. Insa, oglinda o sa va spuna raspunsul corect, sunt sigura.
Daca ati iesit abrupt din zona foarte formala, a deux-piece-ului purtat mereu cu tocuri, o optiune chic sunt pantofii cu siret Oxford sau balerinii cu bot ascutit, ori chiar pantofii sport din piele, ori, de ce nu, tenesii.
O alta dilema poate fi croiala lor, care vi se pare un pic demodata. Solutia ar fi un croitor care sa-i transfome in pantaloni cigarette, mai stramti spre glezne, mai scurti, eventual cu o mica manseta sau sa-i faca din evazati drepti.
3. Sacourile, parca nici ele nu mai iti vorbesc, cum o faceau odata. Insa, si aici scotocim dulapul in cautare de solutii stilistice usor de aplicat:
- alaturi de alti pantaloni colorati – sacoul gri alaturi de pantaloni de doc albastru sau burgundy, olive, bej
- alaturi de jeansi
- alaturi de fuste clasice, dar din stofa colorata sau din jeans
- alaturi de fuste pencil din elastan sau tricot gros
- alaturi de tricouri sau camasi de jeans
- cu rochie
- cu manecile suflecate
- cu grupaje de brose sau insigne la rever
4. Fustele gri, negre, bej clasice, le ridicati inaintea ochilor, si va asteptati sa va vorbeasca o limba straina. O fac daca mergem cu ele alaturi de haine care pana acum le erau necunoscute:
- tricourile si gecile de jeans
- bluzele si cardiganele
- camasile suflecate la maneci
- ciorapii colorati
- pantofii cu siret, tenesii, balerinii
- curelele
Va ajuta si daca le lungiti cu cate o bucata de piele sau catifea in aceeasi nuanta, ori le schimbati forma in pencil.
Cum mintea noastra s-a deschis asupra altor aspecte ale vietii si asupra altor perspective, ea va actiona firesc si asupra hainelor. Uneori ne asumam trecutul, integrandu-l cu stil, asumat, constient in viata prezenta.
Voi cum v-ati integrat fosta imagine profesionala – deux piece, sacouri, pantaloni clasici, fuste?
A voastra draga (ca stiu ca-s asa),
Gabi Urda
Credit: Pinterest.com