Cum reciclezi jacheta veche din piele
Ca tot ma uitam azi cu jind la ea, in ce hal a ajuns frumoasa mea jacheta de piele alba. Insa, asa tocita de istoria atator purtari si intamplari, inca poate fi refolosita ca material pentru confectionarea unui clutch ori poate a unei borsete pentru cosmetice…
Cu toate avem articole vestimentare din piele ajunse intr-un oarecare stadiu de uzura, ori poate s-au stricat, s-au patat, s-au demodat. Pielea naturala, ca este lucioasa sau velours, poate fi reciclata si repusa in folosinta cu ceva indemanare. Ori, cum nu toate suntem niste iscusite croitorese, putem incerca sa le descoasem si sa aratam bucatile unui mester – un atelier de reparat piele sau, chiar, o croitorie (multe dintre ele lucreaza si piele moale).
1. Clutch/plic
Un design simplu, eventual un tipar descarcat de pe internet si geaca ta din piele care statea de ani prin dulap va reintra in circuitul purtarilor. Pentru a ii da o patina metalica, o poti vopsi cu o nuanta acrilica (gasesti in magazinele de bricolaj), o poti decora cu o pereche de cercei vintage, un ciucure fabulos din matase, un breloc cu un mesaj funny.
2. Geanta de cumparaturi/ carat cursuri (tote)
Stiti de geanta a doua de care va povesteam, geanta pe care o iei pe langa cea principala, traista de panza sau sacosa din piele sau material sintetic pentru fructele de dus la birou, cursurile de la facultate, cumparaturile de peste zi. Ahaaa, toate aveti asa ceva! De dragul stilului si grijii fata de mediu si bugetul propriu, haideti sa nu folosim pungi de plastic (sau sa incercam sa le reducem numarul) si sa adoptam moda sacosei. Da, chiar a sacosei din piele, pielea vechii geci. Tot un atelier va poate ajuta.
3. Coperti de carte
Ca atunci cand eram copii si ne imbraca mama caietele in foaie de hartie, mai tarziu in odioasele coperti din plastic. Acum dupa ce vad cartile ferferitite de multe voiaje prin posetele, tramvaiele, metrourile si autobuzele zilnice, sigur as vrea o coperta. Si nu oricare, ci una chic din piele, piele recuperata de la fusta veche verde pe care am patat-o cu vin.
4. Brelocuri
Acesta poate fi un proiect de weekend, un pic de curaj, un pantalon din piele pe care nu-l mai purtati si o foarfeca, plus ceva lipici. Gasiti tutoriale de internet despre confectionarea ciucurilor. Arata extrem de bine legati la genti, purtati la gat sau ca breloc pentru chei.
5. Bijuterii.
Bratarile simple impletite din piele, colierele cu flori din piele, dar si unele dintre cele mai sofisticate bijuterii pe care le-am purtat sunt create folosind ramasite de piele din atelierele de genti sau pantofi.
Designerul Iuliana Asoltanei, bijuteriile sale pot fi comandate aici: www.iasoltanei.ro
Bijuterie! S-a nascut Pop Diamonds by Iuliana Asoltanei – o colectie manifest al reciclarii creative si mijloc de exprimare ironica a luxului – materializata in coliere, cercei, bratari, inele, brose atat de anii ’60 si atat de contemporane.
Reciclare! Franturile de piele ramase in urma designerilor de genti si pantofi s-au metamorfozat sub presiunea fortei creative in Pop Diamonds – cea mai noua colectie a designerului de bijuterie Iuliana Asoltanei.
Ia uite:
Voi ce alte metode imi mai dezvaluiti! Sharing-ul face lumea mai bogata 🙂
Votre,
Gabi Urda