Cum sa pari imbracat scump

By  |  1 Comment

Mai presupuneti ca toti oamenii cu facultate sunt destepti si toti bogatii se imbraca bine? Sunt mituri. Fiecare individ e unic, iar scoala nu e suficienta pentru a fi destept, cum nici banii pentru a avea un stil personal…

Cum sa pari mai bine imbracat decat esti de fapt – poate o sa vi se para ca este manipulare. Eu zic ca nu se incadreaza acolo. Ci, pur si simplu, imi doresc sa gasesc o formula in care sa va spun cateva dintre lectiile invatate de mine intr-o lume care vede mai intai forma si apoi fondul. Iar forma, o da, invelisul, haina este musai sa transmita mesaje precum stare buna, implinire, bun gust, stil si alti asemenea termeni.

Avem o invitatie la un eveniment, o intalnire cu un client, o masa protocolara si o garderoba din piese adunate din magazinele marilor retaileri, de la yard sale, imprumuturi de la mame si prietene, cateva achizitii vintage si second hand-uri, poate ici colo cate o piesa de designer cumparata la reduceri.

Acum e momentul in care inchizi ochii pe jumatate si incepi sa-ti privesti critic fiecare piesa. Pentru a avea referent de cum arata si care este aerul unei piese vestimentare de buna calitate, intrati in magazinele care vand asemenea haine sau macar studiati-le pe site-urile online.

Cum sa pari imbreacat scump

Priviti tinutele oamenilor pe care ii admirati pentru stilul personal in totalitate, pentru a observa care sunt punctele forte. Apoi, lucrati la a le imbunatati pe ale voastre.

1. Investiti in pantofi si genti din piele, de calitate buna

Invatatoarea surorii mele, doamna Popescu, a fost una dintre primele doamne care ma lasau inmarmurita de admiratie. Era de-o eleganta fireasca, pe care reusea sa o construiasca din cateva piese clasice, impecabile. De la ea am ramas cu maxima: “Mereu sa ai incaltari bune. O rochie mai veche, o poti calca, pune curea, brosa, o poti preface intr-o piesa pretioasa, insa o pereche de pantofi vechi, este doar o pereche de pantofi vechi.”

Chiar de vi se par scumpe, gentile si pantofii din piele, faceti un efort si strangeti bani ca pentru o investitie strategica. Dincolo de faptul ca dureaza o perioada mai lunga de timp, se pastreaza intr-o forma buna si ridica pretul oricarei tinute.

Acum ceva vreme am scris un text in care argumentam de ce sa-ti cumperi genti din piele si nu din piele ecologica: Postare pentru cauza gentilor din piele.

2. Schimba nasturii ieftini din plastic ai sacourilor si paltoanelor

In facultate imi cumparasem un sacou negru de la una dintre fabricile de confectii de la Apaca. O stofa relativ buna, nu facea multe cute, nu aduna scame, croit bine, insa avea niste nasturi oribili, din plastic negru. Am ajuns la Picasso, celebrul magazin de tesaturi si briz-briz-uri de mercerie de calitate buna si mi-am cumparat cei mai frumosi nasturi metalici, aurii. Pareau niste bijuterii antice, batute la ciocan. M-au costat mai mult decat sacoul! Din acel moment, sacoul a devenit o piesa vestimentara admirata, pe care am purtat-o in multe circumstante formale.

Schimba nasturii

3. Intotdeauna sa ai hainele calcate

Presupun ca de cand s-au inventat masinile de spalat, partea cu hainele curate a devenit mult mai facila. S-au inmultit si curatatoriile. Insa, nu toti avem banii necesari pentru a ne duce hainele la calcat intr-un mod profesionist. Dar, este musai sa rezervam timp sa ne calcam singuri macar hainele pentru evenimente si cele de serviciu. Chiar si cele mai scumpe haine arata ieftin daca nu sunt calcate cum trebuie.

Puterea hainelor calcate

4. Selecteaza tesaturi de calitate

Bumbacul, matasea vegetala, inul, amestecurile cu lana arata scump, chiar daca uneori nu sunt. Cumparati piese cu un design clasic din tesaturi care au in compozitie un procent cat mai mare de fibre naturale. Vor fi mai usor de ingrijit si vor avea o continuitate mai mare intr-o forma buna.

5. Ajusteaza-ti hainele la croitor

Asa cum ai un dentist, un ginecolog, o cosmeticiana, este musai sa ai un croitor bun la care sa apelezi din timp in timp. Cand nu ne vin manusa hainele de-a gata, nu le purtam asa de parca le-am fi primit de bogdaproste, ci le ajustam. Un croitor priceput va stii mereu sa-ti potriveasca perfect o haina. Si aici nu vorbesc doar de lungime, dar si in ce priveste largimea, pensele etc.

Ajusteaza la croitor

6. Furou, jupa sau captuseala

Hainele ieftine se intampla de multe ori sa nu aiba captuseala. Ori dai ceva bani in plus la croitor si ii aplici una, ori iti cauti o jupa sau un furou din matase. Sunt extrem de folositoare cand ti-ai gasit un chilipir de rochie de in, dar, din pacate ti se vede in toata splendoarea lenjeria intima. Poart-o cu un furou. Nu, nu e babesc, e retro, e sexi si e necesar.

Jupa

7. Alege culori neutre

Poti alcatui mult mai usor o tinuta care sa arate scump cu nuante neutre – bejuri, griuri, bleumarin – decat cu cele intense. Orice semn de invechire a tesaturii, de degradare, scame, decolorari, se vor observa mai lesne pe haine colorate.

Ai grija la non-culori: alb sau negru. Pastreaza-le cat mai aproape de forma initiala.

Negrul acela roscat, decolorat sau albul imbacsit sunt semne ca hainele au fost de proasta calitate si/sau nu le-ai ingrijit corect. Verifica calitatea albului camasilor albe si actioneaza astfel incat sa le aduci spre impecabil: curatatorie, produse de scos pete etc. Cat despre negru, din pacate nu prea ai ce sa faci. Inca de la primele spalari, poti ajuta culoarea sa ramana intensa folosind detergent pentru haine negre. Insa, odata decolorat, mai bine il elimini din garderoba sau il treci la haine de casa.

Culori neutre

 

Culori neutre

8. Elimina curelele si bijuteriile cu aspect ieftin, strasuri, plastic, vinilin lacuit

Oricat de ieftine ar fi bijuteriile din metal, tot vor arata mai scump decat cele din plastic. Bineinteles aici vorbim despre cele din plastic ieftin, nu rasina sau cele vintage din bachelita sau lucita.

Aceeasi impresie o ai si despre curelele si accesoriile cu pietre din plastic, cu strasuri sau glitter. Scoate din garderoba curelele jupuite, degradate, care se descos, desfac si cauta la targurile vintage piese decorative, din piele, pe care le poti achizitiona la preturi mici. Renunta la a te accesoriza in exces cu coliere statement si zeci de bratari cu aspect ieftin, din plastic prost, finisate in doi peri.

Era colierelor statement se stinge

9. Asa-i ca preferi designul clasic

Nu, nu vorbesc despre haine sau pantofi demodati, ci despre taieturi care  au trecut testul timpului. Rochii negre cu lungimea cocktail, care iti pun in evidenta talia, sacouri elegant cambrate, pantaloni drepti cu talie medie, stiletto negri, poseta tote din piele camel, cizme flat de calarie si lista poate continua.

Daca te preocupa zona vintage, alege piese cat mai aproape de stilul tau actual. Nu te  aventura in croieli si forme care te fac sa pari desprinsa dintr-o piesa de teatru.

Design clasic

Hainele foarte ancorate intr-o anumita tendinta, se vor demoda repede, iar tu parca ai spus ca nu ai bani sa iti innoiesti garderoba odata la sase luni. Plus, ca nu vei obtine efectul acela de valoare estetica fiind un sclav al manechinelor din vitrina. Stilul personal creeaza identitatea, nu sirul neintrerupt de copii gandite si alese de altii.

10. Less is more

Pantofi, geanta, colier, rochie, daca vrei ca piesele pe care ai dat putini bani, sa para mai scumpe decat au fost in realitate, alege-le cat mai simple. Orice accesoriu, capsa, lant, stras, paieta, daca nu sunt intr-adevar bine cusute, de calitate, integrate armonios in designul hainelor sau articolului de marochinarie, atunci nu fac decat sa incarce inutil, sa imprime aspectul ieftin, circaresc, banal, trivial.

Less is more

Credit foto: Pinterest.com

Cu bucurie,

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

1 Comment

  1. Pingback: Obiceiuri ale celor mai stilate dintre noi | Gabi Urda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.