De prin sertarele lui 2017

By  |  2 Comments

Pe cat de multe si majore au putut parea din afara schimbarile mele din 2017, pe atat de firesti le-am perceput eu. Procesul din spatele lor a fost trait constient, sunt etape dorite si primite cu bratele deschise, nu intamplate, cea a casniciei si acum, a maternitatii. Cat despre zona consultantei de imagine, mi-a adus multe lectii despre relatii, oameni, decizii, maturizare, responsabilitate si autenticitate…

Schimbarea cere timp si spatiu

E ca atunci cand vrei o relatie noua, dar nu ai pus vreodata capat celei vechi. Pastram in jurul nostru haine balast, obiecte fara vreo insemnatate decat aceea de a fi receptaculul inertiei noastre, ne agatam de imaginea noastra de acum 10 ani si tot atatea kilograme in minus, ne luam ca reper fara sa ne activam simtul critic vorbele unor persoane (rude apropiate, prieteni, falsi guru etc.) in domenii in care acestia nu au demonstrat absolut nimic, ba din contra sunt total afoni sau au dileme nemarturisite. Si lista poate continua.

Pana nu vom curata locul de lucrurile nepurtate de ani, nu le vom crea o structura de organizare, astfel incat sa le vedem si sa le integram activ in viata noastra zilnica, pana nu vom constientiza si face efortul de a corecta obiceiurile toxice (ex: dimineata imbrac ce-mi cade in mana, ma destresez navigand ore pe site-urile cu haine, nu am timp de calcat, nu caut o solutie, doar ma plang ca eu nu arat ingrijit), pana ce nu ne vom asuma ca se poate sa dureze luni, ani chiar, daca vorbim despre atitudinea fata de corpul nostru, sa nu asteptam schimbarile vizibile. Un consultant de imagine ne poate da un impuls si o directie, insa nu va face munca in locul nostru, nu are solutii magice, instantanee si potrivite pentru toate tipurile de probleme.

Prestanta si stilul sunt vesnice, tineretea si impactul ei sunt efemere

Sau stilul personal, eleganta in atitudine, prestanta sunt ale tale, le creezi si recreezi de fiecare data, devin o a doua natura, faptul ca esti tanara, ai un corp care intoarce priviri, pe care, inca, vine orice haina, sunt circumstantiale.

Nu doar in vremurile noastre, tind sa cred ca mereu, a existat un cult al femeilor tinere. Acestea erau considerate frumoase, doar pentru ca intre frumusete si tinerete se punea egal. Insa, realitatea ne contrazice. Cate femei aflate in deplinatatea potentialului lor estetic au peste 30 de ani, poate chiar peste 40? Multe. Si ar fi majoritatea, daca am lua zicala “Pana la 20 de ani ai tenul cu care te-ai nascut, dupa 30 ai tenul pe care-l meriti (in functie de cate ai invatat despre el si despre ingrijirea lui pana atunci) si am aplica-o si in alte domenii, cum ar fi cel al imaginii, al garderobei.

 

Invata care este conformatia ta, cum sa o imbraci potrivit, astfel incat sa scoti in evidenta punctele forte si sa camuflezi defectele – programul online “Corpul tau, stilul tau” este un ghid pe care fiecare femeie si-l poate darui. Constientizeaza ca frumusetea care tine de prospetime este un dat, un dar care apartine naturii si nu poti sa plangi dupa ceva ce nici macar nu era al tau, insa crearea unui stil personal, atitudinea “ma simt frumoasa, am incredere in mine, in alegerile mele”, impactul creat de prezenta ta este un dar pe care ti-l faci tu tie mereu si mereu si mereu.

Fugile si disimularile noastre in si dincolo de dulapul de haine

Anul acesta, poate mai mult decat in alti ani, m-am tinut aproape de una dintre valorile mele primordiale: adevarul. Si, bineinteles, viata mi-a adus multiple circumstante in care am vazut adevarul dincolo de disimulari si am fost pusa in postura de a alege daca sa-l spun cu blandete si lipsa de judecata, sa astept pur si simplu ca fiecare sa-si extraga bucatica de onestitate din insasi relatia consultant-client, sa tac si sa ma retrag pentru ca situatie nu cerea implicarea mea de nici un fel etc.

Shopping-ul devine toxic atunci cand iti afecteaza relatiile, finantele, spatiul din casa, timpul etc., altfel el poate fi un mod de cunoastere, o etapa experimentala, care se va incheia la un moment dat, un refugiu temporar etc. Altfel se arata situatia cand realizez ca lipsa de organizare din garderoba (Intoarce-te la mantra: Purtam ce vedem!) sau lipsa abilitatilor stilistice (Nu am ce sa imbrac = nu stiu/nu am cautat sa le combin mai mult decat intr-o tinuta) se vrea a fi rezolvata cu shopping. Si, mai mult, ignori ghidarea mea in a te organiza mai bine si a edita mai mult, si o tii tot pe a ta, chiar daca ea nu a functionat pana acum. E fuga din fata unei evidente, iar eu decid daca sa fiu complice la ea sau nu, daca sa intretin o conceptie falsa, care te mentine in acelasi spatiu limitat sau sa adopt una dintre solutiile de mai sus: sa-ti expun ce simt/vad eu, sa astept sa vezi tu singur/a sau sa tac si sa ma retrag din relatie.

Astfel de cereri de consultanta vestimentara=disimulari s-au mai petrecut (daca voi fi imbracata mai sexi voi avea o relatie sau sotul va sta acasa, ori daca ma imbrac mai bine ma vor admira si lauda colegii de birou, daca asez acum cu tine poate asa mentin si eu si nu mai primesc hainele surorilor mele etc.). De ce am simtit nevoia sa le expun, poate pentru ca procesele mele de dezvoltare personala au atins un nivel la care admit ca traiesc si cu bani, dar nu hranind dependente, spatii goale. Vreau si aduc sens si autenticitate in relatiile mele personale si profesionale.

Asa ca uneori discutiile dintre consultant-client au relevanta si stilistic, dar si uman. Cand iti pica tavanul, nu de un decorator ai nevoie sau poate ai dar de unul care sa-ti recomande un mester bun, ca si el a trecut pe acolo si stie cum se simte si cat de usor te poti pacali.

Mediul ne influenteaza pe noi sau noi influentam mediul

Suntem la mijloc intre “Omul sfinteste locul” si “Sunt media celor cinci (5) oameni cu care petrec cel mai mult timp”. Aceste doua citate se aplica si in modul in care ne construim imaginea, identitatea vizuala, cum ne vedem pe noi si cum ne vad ceilalti. Poti sa incepi tu schimbarea in a avea mai mare grija de aspectul tau exterior, in a-ti alege hainele potrivit circumstantei, conformatiei tale, in a aduce elemente creative, originale in stilul tau cotidian si, in timp, ea va deveni inspirationala. De multe ori ne este teama de parerile celorlalti, de cum isi vor schimba ei parerea si ne vor critica, barfi, abandona etc., le facem pe plac si ramanem in acelasi loc, chiar daca el ne este stramt si inconfortabil.

Ramaneti fidele voua, pornirilor voastre catre mai bine, mai frumos, mai mult, mai echilibrat, mai creativ, mai usor. Odata cu asta bugetati si durerea, lipsa, sentimentul de respingere, singuratatea, vorbele aruncate aiurea, lipsa de empatie, intelegere, intoleranta familiei, prietenilor, colegilor, iubitului, sotului etc. Sunt temporare, toate se vor aseza in matca lor potrivita noului tu, poate cu noi prieteni, un alt job, o familie mai flexibila si toleranta etc.

Fiti atenti la oamenii cu care va inconjurati, cat va inspira ei versus cat de mult va judeca, cat va bucura coversatiile cu ei si cat va umplu de frustrari, cat faceti schimb de informatii si cat barfiti. Testul asta poate o sa va contureze mai clar o impresie si o sa va puna pe ganduri: Esti media celor 5 oameni.

Cand intreb pe cineva inainte de sedinta de consultanta pe cine admira ca stil personal si de ce, multe din raspunsuri sunt “Nu stiu, nu m-am gandit”. Fara modele, ca ele ne sunt din sfera publica, personala, ca le admiram modul in care se raporteaza vestimentar la corpul lor (care poate sa semene cu al nostru), ca le admiram creativitatea coloristica, atitudinea in fata varstei si tabu-urilor legate de aceasta, avem nevoie sa privim cu admiratie si luare aminte in jur, sa citim, sa ne lasam inspirate ca sa iesim din cutia noastra.

Lucrurile/hainele sunt ceea ce vrem noi sa fie

Alegem ca hainele sa fie instrumente prin care ne exprimam vizual, plenar, creativ sau corvoada de care trebuie sa am grija, pe care nu le inteleg, care au un limbaj ce eu nu il stiu, care imi complica existenta? Decidem ca sunt o alegere sau o obligatie impusa?

Facem din fiecare moment vestimentar o provocare a creativitatii, inventivitatii, dorintei de a ne simti bine, de a arata asa cum ne simtim sau fiecare obstacol are motive exterioare tap ispasitor: nu am timp, bani, silueta, informatii, haine, pe altele a avut cine sa le invete in familie si pe mine nu, eu sunt mama si ma preocup de altii, de mine nu mai ramane?

Hainele in sine nu reprezinta decat niste textile, sunt obiecte, ca orice alte obiecte. Fara sa le dam noi valoare, ele raman in acest stadiu. Fara admiratia noastra si contextul potrivit, o piesa haute-couture poate fi doar o toala complicata. O rochie de second hand poate face o femeie sa arate exceptional, pentru ca ea ii imprima rochiei forta, ii ofera trupul sau unde sa se desfasoare, ii confera stralucire, cum pe o alta femeie o rochie scumpa poate parea un costum imprumutat, stinghera, falsa, o masca.

Hainele nu sunt frumoase in sine, decat rareori, noi le facem sa fie frumoase. Spun asta pentru ca intr-un cos de vechituri poate sta o piesa exceptionala si nimeni nu o vede, decat daca apare cineva care sa o inteleaga si sa o poarte frumos. Cum toate toalele de calitate indoielnica stau calcate si frumos impaturite pe rafturile mall-urilor, iar noua ne sticlesc ochii dupa falsii profeti ai frumusetii si bunului gust, pentru care platim bani multi, efort, timp, ganduri.

Anul acesta este despre scris mult, despre exprimare prin mijloace noi si carari neincercate, despre curajul ala crud si prezent la intalnire cu frica si despre altele, cate o aduce viata in calea mea si a dumneavoastra…

Veniti!

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.