Evantai – manevra vestimentara de vara

By  |  0 Comments

 

7122896961_71be6761a3“Scrii despre evantaie? Cine mai foloseste evantai?”, spune el. Eu spun ca toate doamnele bine au evantai, inclusiv doamnele de varsta a treia din toate autobuze si in consens cu ele imi caut si eu unul rosu si decorat cu trandafiri ca al dansatoarelor de flamenco. In autobuz e mai mult functional decat decorativ, insa candva era sceptul unei adevarate doamne…

1. Putina istorie.

Evantaiele sunt cunoscute inca din secolul 4.i.Ch, iar grecii le numeau rhipis. In Europa crestina existau flabellum, evantaiele de ceremonie, si erau folosite pentru a indeparta insectele din preajma mesei. Din secolul 17 in Europa incep sa devina populare evantaiele rigide din Asia. Doamnele din inalta societate le purtau atarnate de fustele ample. Puternic decorate, cu pietre scumpe, din fildes sau metale pretioase erau confectionate de mari manufacturieri artisti ai vremii.

Se spune ca in saloanele inaltei societati din Europa si nu numai evantaiele erau purtatoarele unor coduri secrete care strapungeau regulile stricte ale etichetei. Culoarea, modul in care era purtat si folosit, fiecare inchidere si deschidere, fiecare privire aruncata pe deasupra monturii, totul avea o semnificatie.

Dincolo de Spania, unde este si astazi folosit in dansurile de flamenco, Franta era cunoscuta ca tara iubitorilor de evantaie. De acolo am mostenit evantaiele cele mai costisitoare, adevarate opere de arta care odata au fluturat la curtile Ludovicilor.

2. En grande tenue.

Departe de a spune, astazi, ca nu esti o adevarata doamna daca nu porti evantai. Insa, aceste jucarii frumoase ale doamnelor, candva si ale domnilor, pe jumatate trebuinta pe jumatate moft, sunt cand si cand redescoperite si reinterpretate de mari designeri. Usor de strecurat in geanta, de laudat cand simti ca asfaltul ti se topeste sub picioare, de admirat si pozat la micile si marile evenimente ale verii. Integreaza-l in tinuta, poarta-l cu gratie, firesc ca pe o fluturare de gene!

Eu tanjesc dupa unul mare, dar usor, cu lamele din lemn si montura din matase roz cu crizanteme brodate si un ciucure greu care sa se incolaceasca pe mana… Nu, nu l-am gasit, daca stiti cum si unde astept un semn la contact@gabiurda.ro. Pana atunci cred ca am sa ma multumesc cu unul din dantela ivoire. Stiu, stiu ca pare “miresit”, insa il putem scoate din aceasta categorie, care oricum abia il alege. Sau poate unul de pene, hmmm…

Pana la urmatoarea manevra vestimentara de vara,

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.