Geaca de blugi – manevra vestimentara de toamna

By  |  0 Comments
Geaca de blugi - sora adaptabila a jeansilor

Geaca de blugi – sora adaptabila a jeansilor

E frig, imi e frig. E prima zi cand scriu incaltata cu sosete si m-am infasurat in patura. Tin geamul deschis si de afara miroase a soare cu dinti si a vant si a frig. Poate de asta gecile de blugi stau atarnate prin casa si nu in dulap, vor fi purtate la orice, oricum, in orice conditii, dar mai ales atunci cand afara miroase a soare cu dinti si a vant si a putin frig…

1. Geaca de jeans – baza de garderoba.

Levi Strauss, isi proclama titlul de creator al gecii de blugi. In 1873 a aparut prima oara ca o bluza rezistenta la uzura destinata cowboy-lor si lucratorilor in minele de aur. Pentru a pastra vie legenda, compania Levi’s a avut in derulare un concurs care s-a desfasurat de-a lungul Statelor Unite, pentru gasirea celei mai vechi geci de blugi. Cea mai “varstnica” a fost un exemplar din 1910.

Se pare ca alaturi de mult purtatii jeansi, ne plac surorile lor – gecile de blugi. Fiecare dintre noi are cel putin o piesa in garderoba. In ultimele decenii trecerea sa de la zona casual spre zona fashion s-a facut simtita puternic, astfel jachetele de jeans au suportat si ele aceleasi schimbari ca si jeansii. De fapt, istoriile lor merg aproape in paralel – boyfriend, prespalat, degradat, tinte, taiat, croiuri de costum clasic – prin toate au trecut impreuna.

Pentru ca o geaca de blugi nu tine cont de culoarea restului tinutei, pentru ca se ingrijeste usor, pentru ca este chic, pentru ca poate fi imblanita iarna sau scurta si subtire vara, pentru ca se adapteaza – zi, seara, birou, club, party, dar mai ales pentru ca este piesa de referinta intre anotimpuri – si din zeci de alte motive subiective.  

Investeste intr-o jacheta de blugi clasica, albastra, pe care o poti purta suflecata, accesorizata cu brose sau prinsa cu o curea. Pe aceasta, alaturi de una cu taieturi clasice de sacou cambrat cu revere, le vei purta an de an. Insa, nu pregeta in a-ti cumpara cand sunt reduceri la marii retaileri, de la Yard Sale sau dintr-un outlet, geci cu modele care se supun tendintelor – cele scurte, decolorate, cele cu multe fermoare, asimetrice, cele tintuite etc. Sa ne rasfatam si noi, piesele clasice combinate cu clasice si accesorizate cu clasice imbatranesc mai ceva ca stresul.

2. Geaca scurta – boyfriend jacket.

Am ajuns la acest punct pentru ca imi doresc, ca de fiecare data, sa va vorbesc despre siluete si armonizarea pieselor de imbracaminte.

DA, de aveti o silueta baietoasa, fara sani, fund, va stiti dumneavoastra mai bine, incercati sa va jucati cu geaca de blugi a prietenului si sa o purtati peste rochii cu volane, suflecata si stransa in talie cu o curea lata de piele (nu si iar nu ororilor cu elastic lat in talie). Materialul dur, denimul va crea volum si, astfel, impresia de solduri, sani mai mari, aka. silueta mai feminina. Plus ca, daca luam alaturi si accesorii cool in plina zi – palarii fedora, siraguri multe de perle, genti serioase, cu linii drepte, arhitecturale – deja intram in zona divelor urbane care inca nu au aparut pe site-urile de street style si inca nu au cont pe Instagram. Dar, fiti pe faza!

De sunteti plinute abordati jachetele cambrate, in linii drepte, fara accesorizari inutile care sa creeze volum in plus. Si, neaparat, sa se opreasca la linia soldului. Nu incercati sa va mai acoperiti fundul in totalitate, lasati pe cei ce vor sa vada, sa vada ca exista acel atu si sa-l admire, acoperindu-l cu tricouri lalai si sacouri prea lungi si prea mari nu ajungi decat sa-l faci si mai mare si, mai ales, fara forma. Opreste-te la jumatatea lui si, daca poti, nu inchide sacoul, geaca de blugi, linia verticala care se creaza, alaturi de croiul cambrat alungeste si subtiaza.

Pentru siluetele triunghi inversat, ca a mea, nu gecile cu umeri voluminosi sau cu epoleti, da gecile care maresc optic soldurile – cele cu croi cambrat, peplum, asimetrice. Pentru siluetele triunghi (para), da umerilor structurati, gecilor cambrate, care arata ca un sacou de stofa.

Oricum ar fi, tuturor ne place sa-i furam geaca lui. Si o si facem. Si aratam asa bine in ea, asa firave si pierdute, doar bune de salvat si imbarbatat.

3. Circumstante sociale. 

Ca tot faceam apologia versatilitatii, adaptabilitatii si ubicuitatii gecii de blugi, ea, chiar ea, se preteaza si luni dimineata la birou si duminica dimineata la piata, cum la fel de bine o imbracam la iesirile cu prietenele, petrecerile semiformale, zilele de nastere, iesirile la film sau intalnirile care sfarsesc in club. Aria ei de manevra este larga atata timp cat tinuta de dedesubt este adecvata contextului, iar geaca de deasupra accesorizata corect.

Las-o in dulap daca mergi la o nunta, la un dineu, la o conferinta intr-un cadru formal, in general daca nu vrei sa punctezi si sa ramai in mintea celorlalti cu impresia de lejeritate exagerata.

Pragmatisme: Ceva geci de blugi cu insertii din piele ecologica de designer roman la Stefan Musca – NFF & un articol de amintire a etapelor gecii de blugi intr-ale mondenitatilor: Jeans Jacket, a journey through denim history

Si imbracandu-si geaca de blugi, ea iesi pe usa si isi flutura  mana in semn de ramas bun,

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.