Geaca de piele – manevra vestimentara de toamna

By  |  0 Comments
George Michael si caramizile lui la tendinta globala

George Michael si caramizile lui la tendinta globala

Copil, in comunism, mi se parea cel mai ravnit obiect de imbracaminte. Cand se vorbea evlavios de ea, alaturi de lantisorul de aur si blugi, ea, geaca de piele era una dintre marcile clasei de mijloc.

Mare, avand mai multe geci de piele, citesc pe blogurile de moda despre icon-ul care este geaca de piele, despre cum purtata de James Dean si Sex Pistols era simbol al triumfului rebelului asupra conventiilor sociale. Azi, este doar un obiect de consum…

1. Putina istorie. 

Inventia sa este atribuita lui Manfred von Richthofen, un aviator german cunoscut drept “Baronul Rosu”. Si chiar de prima geaca de piele a fost una zburatoare, adevaratul ei succes avea sa vina odata cu drumurile pe doua roti.

In anii 20 in SUA, un croitor in piele numit Irving Schott are inspiratia de a scurta geaca de aviator, de a o echipa cu fermoare si cu o curea incorporata, care sa ii confere mai multa comoditate si sa o lipeasca mai bine de trup, cat erai pe motor. Numele sau va fi “Perfecto”, dupa trabucurile preferate ale lui Schott.

De atunci incolo multe subculturi si reprezentantii acestora si-au insusit teribila jacheta din piele: rockeri, punkeri, bikeri, goth si mai toate fashionistele pamantului. Creata cu ganduri de durabilitate si protectie, ea a fost si este inca folosita pentru aceste scopuri cu precadere de aviatorii militari si politisti, dar asta nu i-a stirbit nici macar o farama de “coolness”.

Caci, doar vorbim de Marlon Brando si “Perfecto”ul sau din filmul cult “The Wild One”, de James Dean, de Sid Vicious, care in biletul sau de sinucigas scria “Bury me in my leather jacket”. Din 1919 geaca din piele Harley Davidson, a inceput sa fie purtata pe scara larga, nu doar datorita asocierii cu masculinitatea departe de conventii, ci mai ales datorita confortului sau.

Aparitia gecii de piele in “Grease” introduce geaca din piele intr-o alta subcultura, a liceenilor. Avea sa devina obiect vestimentar cult, asemenea jeansilor, odata cu Michael Jackson si “Thriller”, Madonna, Freddie Mercury. Geaca de piele este reinventata sezon de sezon, pe covorul rosu, pe podiumurile de moda, in atelierul fiecarei case care impune tendintele – tinte, taieturi asimetrice, fermoare, paiete etc.

Ca sa nu mai pomenim de fiecare model care in afara podiumului poarta, bineinteles, o geaca din piele…

2. Geaca din piele, buna la toate.

Geaca din piele, cu orice, oricand, cu oricine

Geaca din piele, cu orice, oricand, cu oricine – te protejeaza de frig si prost gust

Nu-mi doresc a supara vreun ecologist, oricum am o banuiala, ce-i drept neintemeiata inca pe ceva articole citite, ca o geaca din vinilin costa planeta la fel de mult ca una din piele de oaie.

Dar, eu am decis sa am grija de mediu consumand pe alte cai, cele ale reutilizarii, si toate gecile mele din piele sunt second hand. Durabilitatea lor fizica si morala, le face unele dintre cele mai inteligente investitii dintr-o garderoba. O geaca de inspiratie biker sau una de croita ca un sacou clasic, eventual intr-o nuanta neutra – bej, camel, gri, bleumarin, tabac – va scoate din dileme oricand.

Imbrac-o peste orice, vorbesc serios, de parca ar fi singura jacheta din casa si mereu vei fi bine imbracata. Este corespondentul jeansilor intr-o lume de jachete.

Cu tinute de birou si pantofi Oxford, cu rochii din catifea si pantofi cu toc, cu camasi din matase fina si tricouri, toate sunt la locul lor alaturi de o geaca de piele – orice jacheta scurta de piele, nu vorbesc de vreun pardesiu.

3. Cum curatam geaca din piele. 

In nici un caz la masina de spalat, ci cu solutii special dedicate cumparate din magazinele de pantofi sau imbracaminte din piele. Daca geaca s-a udat incearca sa o usuci pe un umeras, sa nu se deformeze, la temperatura camerei, departe de sursele de caldura.

Daca interiorul ei nu mai este foarte curat, atunci aspir-o sau du-te cu haina la o curatatorie. Daca haina este foarte uscata, atunci foloseste un balsam de hidratat pielea sau o crema de maini. Este important sa testezi produsul pe o bucata mica de piele ca sa fi sigura ca nu se va pata – fiecare tip de piele reactioneaza diferit.

Gecile din piele negre pot fi revopsite la centrele de confectionat cojoace si haine din piele, tot acolo pot fi ajustate.

Pragmatisme:

V-ati prins cat de mult imi place Haider Ackermann si oricat de ecologista as fi, las garda jos pentru una din creatiile sale din piele, dar de prin perindarile mele prin magazinele de vintage de aici uite:

Dear Hunters – Jacheta vintage cu umeri bufanti si largi 

Vintage wardrobe – Jacheta retro din piele maron

Vintage wardrobe – Jacheta vintage din piele de elefant

Vintage Lady – Jacheta gri

Vintage Bazar – Jacheta aurie din piele

Cu drag de voi,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.