Gradina din bucatarie

By  |  0 Comments

De cum se simte primavara, dragostea mea de plante se inteteste si ma trezesc sapand dupa site-uri cu subiecte de gradinarit, fotografii cu muguri si boboci, carti cu metode de realizare a unei gradini pe balcon. Este o singura dilema. Eu nu am balcon. Acestea fiind imprejurarile, am mutat locul de manifestare al pasiunii… in bucatarie.

Din periplurile mele pe site-uri am aflat cateva clenciuri de gradinarit minimal, “de ghiveci”, pe care le impart cu voi:

1. Din resturile de legume cresc plante noi! Astfel, cateii de usturoi incoltiti pot fi plantati in ghiveci si in cateva zile o sa ai firisoare de usturoi verde numai bune pentru salate. Planteaza si ceapa  care a incoltit sau capetele cu radacini din firele de ceapa verde, care de obicei ajung la gunoi. Daca sunt pune intr-un pahar cu putina apa ele vor creste la loc in cateva zile. In acelasi mod se pot planta bucatile de radacina de patrunjel care au frunzulite, bucatile de telina din capatul cu frunze sau parti dintr-o radacina de ghimbir. Astfel, cu grija, lumina si apa vei avea cat de curand frunze verzi pentru asezonarea salatelor.

2. Sadeste-ti condimentele! Daca umbli in cutia de condimente – cimbru, coriandru, busuioc – vei descoperi cum ele sunt inceputul proprii tale gradini de mirodenii. Plateaza semintele in ghiveci, aseaza-le la lumina, uda-le, intr-o saptamana sau, chiar mai repede, o sa incolteasca. Cand plantele ajung sufiecient de mari, replanteaza-le singure in ghivece mai mari. Si gata, iubeste-le si uda-le!

Credit: http://homes.ninemsn.com.au

Credit: http://homes.ninemsn.com.au

3. Experimente botanice! De mic gradinar amator ce sunt, m-am apucat sa am grija de doi samburi de avocado pusi la incoltit. Se infig in acei samburi patru scobitori pentru a sta sprijiniti pe vasul cu apa pe care il veti aseza la lumina. Partea mai rotunda a samburelui trebuie sa atinga mereu apa si sa stea suspendata, ca sa forteze aparitia radacinei, cealalta parte, mai ascutita va fi mugurele. Tinute intr-un loc cald si insorit, gradinarii priceputi spun ca vor incolti in cam sapte zile.

4. Creste lalele din bulbi la geam! Pentru a creste lalele din bulbi in vase transparente se procedeaza cam asa. Se pun cateva pietre pe fundul vasului tranparent si inalt, se aseaza bulbul la mijloc, se sprijina de jur umprejur cu alte pietre, se pune apa cat sa acopere pe jumatate bulbul si se aseaza la lumina. Soarele, caldura si apa isi vor revarsa dragostea si mugurele va aparea curand, apoi planta, si floarea.

Lalele din bulbi

 

Mult noroc la plantat,

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.