Lectia de creativitate: Combina stilurile vestimentare

By  |  2 Comments

Poate ca asa ar suna definitia eclectismului intr-o garderoba, sa iei din capetele spectrului vestimentar cate un element si sa le gasesti coeziunea intr-o tinuta: scolaresc cu punk, clasic cu sport, romantic cu avangardist…

Cum multe dintre articole isi gasesc inspiratia in sedintele de consultanta vestimentara, la fel se intampla si in cazul acesta. Cand sunt intrebata cum as adauga o nota de chic unei garderobe, desigur ca se cere de la mine sa arat cu fapte sau cel putin sa explic in termeni cat mai pragmatici notiunea de “chic”. Mai intai in viziunea mea, apoi reunita cu cea a clientei.

A combina mai multe stiluri vestimentare intr-o singura tinuta mi se pare cea mai clara formula prin care ajungi la “a fi chic”, a avea acel element creativ inefabil care-ti scoate imaginea din banal, din conformism. Sa nu confundam a fi chic cu a fi excentric, care impune si o atitudine si o vestimentatie apropiata de teatralitate, de costum, de masca care atrage privirile la forma si distrage de la fond/persoana.

Este o adevarata dezbatere intre nivelurile de chic, ce insemna pentru fiecare, pana la capat este subiectivitate, tine de cat de flexibili suntem in gandire, cat de toleranti fata de manifestarile celorlalti, cat de deschisi la noutate si diversitate, cat de, cat de…

Stilurile vestimentare sunt legate foarte puternic de tipul nostru de personalitate si cum nu suntem niciodata puri, vom sfarsi prin a incerca vreo doua stiluri, daca nu chiar trei pe parcursul vietii, in diversele etape de dezvoltare: sport/casual/urban, uneori avangardist in adolescenta, clasic/uneori eclectic/romantic, creativ ca adulti.

Mai multe despre stilurile vestimentare: Baze si fundamente: stilurile vestimentare.

De ce sa combinam stilurile vestimentare?

Pentru ca invariabil cadem in capcana puritanismului si fiecare stil in care ne afundam fara discernamant si fara sat, ne duce catre reversul foii: clasicul excesiv devine batranicios/banal/conformist, romanticul din cap pana in picioare este dulceag/infantil/imatur, avangardista pana la excentricitate si personaj mai are doar un pas, dramatica o da in teatralitate, in mascarada, comedie bufa, de diva contrafacuta, eclectica scapata de sub control ajunge fara noima, o varza fara unitate, boema care nu-si acorda strunire ajunge la tinute desantate, sleampete, pretins creative.

1. Identifica care este stilul tau vestimentar predominant si in care dintre capcanele lui ai cazut (in muuulte cazuri clasicele sunt prea clasice, iar sportivele uita ca exista si alte valori dincolo de confort);

2. Observa-te cu atentie pe masura ce iti compui tinute, pentru a te obiectiva tine un jurnal vizual, cu fotografii pe telefon. Daca le revezi peste o saptamana sau doua vei reusi sa descoperi care sunt caracteristicile care te deranjeaza, care pot fi imbunatatite.

3. Fa o lista cu elementele vestimentare din alte stiluri pe care le-ai observat la alte persoane, pe diverse bloguri, reviste etc. pe care le-ai adopta in garderoba ta si le-ai integra cu ce ai deja. (ex: o bluza cu jabou, o brosa, o fusta din piele, o blazer asimetric, un sal roz cu dantela etc.)

4. Fa rost de macar un articol diferit de ce ai tu purta tu pana acum si care se regaseste pe lista ta, insa care iti place, te surprinde si testeaza in fata oglinzi tinute in care sa fie prezent.

5. Fa-ti fotografii si priveste-le peste cateva zile, cand esti intr-o stare de calm si buna dispozitie. Cel mai dificil pas in trecerea intr-o noua etapa este sa ne dezobisnuim de vechea noastra imagine, care oricat de prafuita ne era familiara si ne securiza (stiam dinainte ce reactii trezim in noi si in ceilalti).

6. Imbraca-te cu aceasta noua combinatie de stiluri vestimentare: camasa alba, jeans si blazerul nou cu asimetrii si tinte, intr-un context relaxant, fara miza, in care esti in largul tau, la o intalnire de cafea cu cea mai buna prietena. La inceput, pana capeti incredere in intuitia ta, este bine sa te expui mai putin judecatilor (colege pareriste, prietene geloase, mame supracritice, iubiti dominatori etc.) si sa te protejezi testand in medii prielnice.

Exemple de combinatii de stiluri:

  • Fuste si pantaloni de costum cu bluze de trening, tricouri si geci de motor
  • Rochii din dantela sau catifea cu bomber jacket sau geci din jeans
  • Jeansi alaturi de camasi din matase, voal, alaturi de sacouri din satin, brocard, matase
  • Bocanci cu sosete din dantela sau cu lame
  • Rochii inflorate cu sacouri barbatesti si pantofi cu siret
  • Rochii din dantela, cu volane cu tenesi unisex sau pantofi de inspiratie barbateasca
  • Pantaloni drepti, masculini, cu pantofi cu toc
  • Rochie de voal, sacou din tweed si cizme de calarie
  • Rochie si geaca de ski etc.

Va las pe voi sa completati lista si sa va lasati in voia inspiratiei, e ca si cum ai combina mereu alte elemente ca sa iasa un nou amestec.

Spor,

Votre,

Gabi Urda

Credit foto: Pinterest.com

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.