Pulovere pe care nu le mai porti: cum le reciclezi
Nu-ti mai plac intr-atat de mult incat sa le porti, sigur le-ar trebui o schimbare pe care o tot amani din primavara, cand le-ai indesat in cutii si ascuns in debara. Acum esti din nou in fata lor! Scoate din debara masina de cusut si exerseaza arta transformarii…
Inainte de a te apuca sa le tai, descoase si coase in alte forme, verifica daca sunt curate, daca sunt intr-o stare suficient de buna pentru a merita sa le prelungesti viata intr-o alta forma. De sunt mult prea scamosate sau rupte, vor ajunge umplutura pentru jucarii, daca sunt atacate de molii, mai bine le speli si dezinfectezi inainte de a le toca.
1. Cardigan
Aceasta este si printre primele transformari de care m-am incumetat. Primisem cadou un pulover lung verde pe gat, pe care bineinteles, ca nu l-am imbracat niciodata. Atunci, impreuna cu bunica-mea, l-am taiat pe jumatate si i-am atasat de-a lungul taieturii o banda lata din croset intr-o nuanta apropiata.
Se poate sa ii coaseti pe margine o vipusca contrastanta care sa finiseze si sa nu lase tesatura sa se dea destrame, ori o dantela din bumbac sau o alta banda care va face cu ochiul la mercerie. Pentru ca este dificil sa-i cosi gaici, prefer sa cos capse sau mos si baba, ori o funda, ori pur si simplu desfacut.
2. Fete de perna
Arata teribil de bine, asemenea celor din vitrinele cu decoratiuni. Astfel ca, daca ati tanjit vreodata dupa asa perne pe canapea, la voi acasa, e momentul sa alegeti cateva pulovere si sa urmati tutorialul de mai jos sau, sa experimentati.
3. Manusi cu un deget
Alegeti un pulover cu tesatura mai deasa sau chiar unul care s-a batut putin la spalare, decupati ca in imaginea de mai jos folosindu-va de palma. Apoi, coaseti pe dos, intoarceti pe fata si voila!
4. Fular
Unul obisnuit care sa fie suficient de lung probabil va trebui innadit din doua bucati, dar unul infinity iti ajunge daca tai puloverul in zona burtii. Captuseste-l cu un bumbac moale, in nuante asemanatoare si ai inca un fular pentru colectie.
5. Jambiere
V-ati prins, vorbesc despre manecile unui pulover. Le faci un tighel la un capat pentru a nu se desira si sunt gata de purtat peste ghete.
6. Jucarii
Aceasta manevra necesita un tipar. Insa, il desenezi simplu sau il scoti de pe internet. Tai dupa tipar doua bucati din pulover, apoi il impodobesti cu nasturi in loc de ochi, o bucata mica de stofa rosie pentru gura etc.
7. Tapiterie pentru un taburet
Aici nu stiu cat poti face acasa daca ai abilitatile mele, nu foarte dezvoltate. Insa, poti sa rogi un atelier de tapiterie si restaurare sa foloseasca puloverul tau vechi pentru fata taburetului sau scaunului.
8. Fusta
Alegeti un pulover stramt, pe care sa-l probati inainte pe post de fusta. Materialul destul de elastic va imbraca frumos curbele, iar de il finisati ingrijit cu o banda lata de elastic, se poate sa devina una dintre fustele preferate cat e iarna de lunga.
9. Pled
Taiati din mai multe pulovere vechi bucati egale, patrate sau dreptunghiulare de tesatura, apoi uniti-le la masina de cusut sau de mana cu o croseta groasa. Pentru mai multa rezistenta, coaseti o dublura dintr-o tesatura moale, un bumbac ca de cearceaf sau macar retusati pe margini cu o banda textila de material mai gros.
10. Bratari
Cumperi niste bratari din lemn de la magazinele de bricolat sau care vand materiale de pictura, apoi masori in functie de dimensiunile lor cata tesatura iti trebuie. Si, pac-pac-pac tai, apoi intinzi pe lemn si cosi strans cu un fir de lana sau acril de aceeasi culoare, eventual desirat din acelasi pulover. Imediat iti faci o colectie extinsa de bratari chic de iarna!
11. Capa
Necesita mai multa indemanare, efort si un pulover mare, XXL sau macar un pulover barbatesc. Il intoarceti invers, il taiati, finisati, aplicati pe el strasuri sau il colorati cu buline metalizate din vopsea acrilica. Va parea o piesa de designer, daca il personalizati intr-un mod original, urban, cu piele sau vopsea metalica si nu-l duceti intr-o zona de handmade incarcat cu aplicatii din fetru sau cusaturi si floricele.
Voi ce alte aventuri bricolistice ati mai avut?
Cu drag,
Gabi Urda
2 Comments