Salata de toamna cu gogonele coapte si ceapa
De asta data testam legumele pe care pana acum nu le mancai decat murate: gogonelele. Stai, stai nu te stramba, mai intai le coacem. Stiu mancarea aceasta de la strabunica-mea, care in timpul posturilor de toamna fierbea sau cocea gogonele la cateva zile. Chiar de acum avea mai multe optiuni vegetariene, decat cand era copila, amintirile gusturilor de demult au mereu intietate…
Ingrediente:
– 7-8 gogonele maricele (crude si unele semicoapte)
– 1 ceapa alba mare
– sare
– chilli
– 2 linguri de otet
– 3 linguri de ulei de masline
Langa fasole sau cartofi, o sa va para una dintre salatele de toamna cu gust total aparte: astringent, acrisor. Dupa ce le clatiti in cateva ape, sa nu fie stropite, asezati gogonelele in tava si le coaceti pana li se inmoaie bine coaja si plesnesc, precum ardeii. Le puneti la aburit intr-o cratita cu capac si le lasati cateva minute, asa se curata mai lesne coaja lipicioasa. Cat timp ele se odihnesc, voi curatati ceapa alba si o taiati pestisori (julien) fin-fin. In castronul de salata, amestecati ceapa cu sarea, chilli, uleiul si otetul, pentru ca feliile sa-si mai lase din iuteala si sa se inmoaie. Acum a venit vremea sa curatati gogonelele si sa le taiati felii medii. Se combina totul si se potriveste de condimente, otet si ulei.
Daca stau bine sa ma gandesc, alaturi de paine prajita si branza veche de capra este un aperitiv usor de incropit si hranitor.
Cine a gatit dulceata de gogonele, imi impartasiti experienta la contact@gabiurda.ro?
Cu drag,
Gabi Urda
2 Comments