Sandale – manevra vestimentara de vara

By  |  2 Comments

E timpul pedichiurilor perfecte si a sandalelor la fel! Ce poate fi mai eliberator decat sa-ti scoti piciorul sa respire, sa-l descalti de ciorapi, sosete, dresuri, si sa-l incalti in cele mai sexi incaltari din cate s-au inventat: sandalele cu barete. Minimum de material cat sa-ti tina degetele, calcaiul, apoi talpa plata sau toc…

1. Putina istorie.  

Cele mai vechi sandale cunoscute (și cea mai veche încălțăminte cunoscuta), au fost descoperite în Fort Rock Cave în statul american Oregon, datarea cu carbon indică o vârstă de cel puțin 10.000 de ani.
Cuvântul “sanda” derivă din cuvântul grecesc “sandalon”. Grecii antici disting între baxeae (sing. baxea), o sandală din frunze de salcie, nuiele, fibre purtate de actori de comedie și filosofi, și cothurnus, o sanda cizma care se ridica pe mijlocul piciorului, purtate în principal de actori de tragedie, călăreți, vânători, și de oameni cu rang și autoritate. Talpa celor din urma era ingrosata uneori prin inserarea de felii de plută, astfel încât să se adauge la statura purtătorului.
Vechii egipteni purtau sandale din frunze de palmier și de papirus. Potrivit lui Herodot, sandalele de papirus au fost o parte a vestimentatiei caracteristică preoților egipteni.

2. Dres culoarea piciorului.

Nu-mi place, dar deloc nu-mi place ciorapul de nylon de culoare piciorului, asa zisul dres. Si cu atat mai greu imi vine sa-l vad purtat vara. De ce? Pe jumatate este vanitatea de a ne ascunde intr-un mod vadit defectele, inceputurile de varice, vergeturile, iritatiile de la epilat, pe jumatate falsa pudoare de a ne arata pulpele goale? Dar, vizual este deranjant, acea culoare nefireasca, de carton, ca sa nu mai spun ca banuiesc ca este ingrozitor de inconfortabil atunci cand este cald.

Inteleg sa fie purtat, daca contextul o cere, asa cum se intampla cu vestimentatia celor de la banca sau din alte institutii, unde tinuta este foarte stricta si foarte formala, aproape de uniforma. Ar trece drept bun gust ansamblul daca ciorapul de nylon ar fi fin, cat mai apropiat de culoarea naturala a pielii, eventual fara luciri ciudate.

Insa, ciorapul cu sanda este pasiunea mea! 🙂 Chiar ca asa este, parca il vad peste tot, cand in sfarsit lumea mi se arata mai buna si mai inclinata catre alegeri vestimentare placute, apar degete care ies din sanda stranse intr-un ciorap culoarea piciorului. Si ca sa stim unde ne aflam si sa nu ne mai amagim cu o Romanie a frumosului, ciorapul este uneori doar o soseta din nylon pana la glezna care se continua cu un picior tanar si neepilat.

Sandalele sunt o declaratie de stil purtate cu ciorapi negri opaci cand afara este rece inca.

3. Pedichiura. 

Daca nu avem bani de o pedichiura de salon, macar una acasa sa fie. Picioare cu unghiile taiate ingrijit, care mai au si cuticulele scoase sau impinse cu gel de cuticule, hidratate cu o crema sau ulei de masaj, apoi un lac si gata suntem gata sa purtam sandale. Prin forma lor atat de deschisa, sandalele expun o mare parte din picior, iar degetele si calcaiul au nevoie de o minima ingrijire. Frumusetea inseamna sanatate! Unghiile exfoliate sau ingrosate, calcaiele crapate sunt simptome ale unor afectiuni, daca ele nu sunt doar o problema estetica pe care sa o ascundem cu produse, tratati-le corect, la medic.

4. Barete pe glezna. 

Sandalele cu barete pe glezna ofera un mai mare suport si sunt mai lesne de purtat. Ca sa nu mai vorbim ca incatusarea acea a piciorului le da o nota erotica. Insa, de nu vrem sa ne plimbam pe marginea ridicolului sa purtam sandale cu bareta pe glezna si, mai ales cu bareta groasa, doar, doar daca avem glezne fine si picioare lungi si cat de cat subtiri. Altfel, ne vor taia optic din inaltime, uneori cand glezna este groasa chiar par a ne strangula de picior.

Daca sunt incatusate de o bareta fina, lasa gleznele la vedere, sufleca pantalonul!

Pana la o alta manevra de vara,

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

2 Comments

  1. Pingback: Sosete – manevra vestimentara de toamna | Gabi Urda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.