Sarafan – manevra vestimentara de toamna
SARAFÁN, sarafane, s. n. Obiect de îmbrăcăminte femeiască, în formă de rochie decoltată, fără mâneci (și fără umeri), care se poartă peste bluză. – Din rus. sarafan, dupa spusele dexonline.ro…
Englezii ii spun “pinafore dress”, insa termenul desemneaza, mai degraba, un sort cu pieptar care se purta peste rochie, insa s-a extins si la piesele vestimentare care ii seamana: rochiile fara maneci si umeri. Americanii au extins si asupra rochiilor cu bretele si pieptar denumirea data pantalonilor cu bretele, gen salopeta si ii spun “jumper”. Noi am preluat “sarafan” de la rusii lipoveni si de la rochiile lor prezente in costumele traditionale ale femeilor.
Eu nu am prins sarafanul si uniforma in liceu, perioda vestimentatiei ïmpuse” s-a incheiat, la mine, dupa clasele primare. Insa, da, am prins din zbor povestile mamei mele si generatiei ei despre sarafanele de liceu si despre ajustarea lor: mai stramte, mai scurte, mai…, mai…
Daca refac firul povestilor, este dificil sa treci peste stigmatul uniformizarii, mai ales, daca perioada de liceu nu a fost una favorabila pentru tine si sa redefinesti “sarafanul”, ca pe o piesa de vestimentatie din garderoba unei femei adulte.
Insa, sarafanele pentru noi celelalte au inceput sa reintre in gratii, de vreo doi ani dau tarcoale prin prezentarile marilor case de moda, iar, mai nou, anii 70 si puternica lor influenta au readus sarafanele stramte, un soi de soi de rochii cu bretele si pieptar pe rafturile magazinelor si in dulapurile noastre.
Un alt tip de sarafan pe care il mai vedeti este cel din costumele bavareze de second hand, bune de folosit la festivalurile de bere, de cele care fac pe hanghitele. Recomandarea mea este sa-l stilizati cu piese urbane (camasi de jeans, tenesi, blazere asimetrice etc.) sa nu purtati ansamblul asa cum se gaseste, caci veti parea desprinse de pe halbele de bere din magazinele de suveniruri nemtesti.
La birou
Puteti inlocui taioarele cu rochii sarafan din stofa fina in culori neutre (bej nisipiu, gri, bleumarin, negru) sau in nuante de verde padure, teal, indigo, visina, albastru mura etc. sau imprimeuri geometrice asimetrice (evitati carourile clasice, aduc a sarafane de scoala).
Sarafanul iti permite mai multe combinatii vestimentare decat o rochie clasica cu maneca. Dedesubtul unei rochii sarafan, mai ales, daca are o croiala mai lejera poti pune o maleta, o bluza, o camasa alba, chiar un tricotaj subtire. Daca, nu iti doresti prea multe straturi, insa vrei sa nu te simti prea dezgolita, peste sarafan poti imbraca un cardigan sau un sacou.
NB: Ganditi-va la posibilitatile de a le purta ulterior, atunci cand le cumparati si probati-le cu o camasa sau bluza pe dedesubt, altfel veti descoperi acasa ca nu merg decat pe sutien, fiind prea stramte.
Oricum ar fi accesorizeaza-l cu un colier, o esarfa, cu o brosa sau, poate, mai bine, marcheaza-ti talia cu o curea.
In timpul liber
Viata sarafanelor continua si dincolo de birou, pe cele din stofa le puteti retrograda intr-un mod urban, chic la o intalnire de cafea cu prietenele cu un tricou din bumbac, un tricotaj colorat, lung, asimetric, o geaca din jeans, o bijuterie funky din rasina colorata, o pereche de dresuri mate si adidasi sau botine.
Ori sarafanele pot fi nu doar sub forma unor rochii din stofa fara maneci, ci mai ales din jeans, reiat, piele intoarsa, catifea, mai scurte si cu bretele. Ele sunt comode si usor de asortat cu cizme si dresuri groase, cu pantofi de inspiratie barbateasca, din cei cu siret, cu botine, cu pantofi sport. Pentru ca iti ofera o mai mare libertate de miscare in partea de sus, poti sa pui dedesubtul bretelelor tricotaje mai groase.
Pentru cele experimentale dintre voi sarafenele se preteaza de minune a fi purtate peste pantaloni slim sau mai largi, asa in spiritul anilor 70.
Pragmatisme: Rochia-sarafan de pe www.culturavintage.ro
Votre,
Gabi Urda
Credit: Pinterest.com