Si tu…imparti hainele cu fiica ta adolescenta?

By  |  0 Comments

 

Fiice si mame asemenea

Fiice si mame asemenea

Cu o zi inainte de Craciun, ma aflam, ca mereu in ultimii ani, in magazinul bunei mele prietene. Vindeam, ii tineam locul pentru o zi, in care sa se odihneasca. Doua mame cu doua fiice se opresc in micul nostru boutique de haine, pe Lipscani, si in jumatatea de ora pe care au petrecut-o cumparand si interactionand cu mine, eu am un deja-vu intens…

Pubera fiind, incepusem sa o insotesc pe mama la cumparaturile destinate mie. Erau rare ocaziile, caci, in majoritatea timpului, ii purtam hainele. Nu-mi amintesc daca-mi doream, oricum nu aveam de ales. Nu aveam niste bani ai mei si nici libertatea de miscare care sa-mi fi adus propriile alegeri. Iar, pe deasupra, parintii iti valideaza deciziile, chiar si cele vestimentare, la varsta aceea. Mama nu si le confirma decat pe ale ei. Gelozie? Poate… Sigur un psiholog ar reusi sa va explice mult mai precis decat mine fenomenul petrecut intre mamele tinere si fiicele lor adolescente.

Termenii discutiei se doresc a fi intelegatori si plini de compasiune, fiecare experienta este o lectie pentru fiecare dintre actanti.

Mama care se imbraca ca o adolescenta…

Pe scena din magazin jucau doua mame tinere, putin dupa 30 de ani, cu un corp inca crud, zvelt si alert, de care erau foarte constiente. Odata ce gecile de fas negre au fost dezbracate, pe dedesubt erau colanti negri si pulovere pana la linia soldului.

Similaritatile au devenit frapante cand au cazut si gecile fiicelor, 10 si 13-14 ani, care erau, si ele, in colanti negri grosi, purtati ca pantaloni, apres ski si pulovere cu model scandinav. Mamele au luat la scotocit repejor magazinul si s-au oprit la cabina de proba cu fustele fiicelor… Sau cel putin asa am crezut eu! De fapt, erau pentru ele, fuste micromini, din tricot, bune pentru petreceri de liceu si fotomodele off duty. Oglinda mare de pe o latura a cabinei imi arata mie, nu stiu ce le spunea lor!, niste tinere mame cu fuste care abia le acopera dessou-urile. Odraslele lor in schimb erau foarte incantate, astfel ca a venit randul lor sa le incerce.

Actul cu cabina de proba s-a incheiat! Mamele au cumparat, in final, niste bluze de trening deconstruite, pe care fiicele si le disputau deja pe o inchipuita lista a purtarilor: o zi tu, mama, o zi eu, daaa?!

Lisa Marie Presley and her daughter

Lisa Marie Presley and her daughter

Intr-un articol de pe cnn.com, psihologul Roni Cohen Sandler amintea despre presiunea sociala de a fi “tanar” si de a arata ca unul: “It gives teen girls an unfortunate message about how the mom feels about herself, her age and her own insecurities about appearance. That’s a message that has me very concerned: It’s a youth-worshipping philosophy and suggests that the mom isn’t comfortable with getting older.” 

A te imbraca ca fiica ta adolescenta, nu te transforma intr-o adolescenta. Varsta cognitiva si varsta reala a persoanei pot fi diferite. Te simti tanar si te imbraci asa cum un adult se imbraca cand se simte tanar, nu ca si cum chiar ai avea 16 ani. Adolescentele sunt dragute, excentrice, cool, mamele sunt sofisticate, elegante, asumate.

Pragmatisme: Ocoliti blugii cu talie joasa si luati-i la proba pe cei cu talie medie, boot-cut.

 

Credit: www.dailymail.com

Credit: www.dailymail.com

Adolescenta care se imbraca ca o mama…

Purtam pulovere prea mari, cu torsade complicate si intarsii de catifea, sacouri batoase din reiat, bluze din matase. Eram in primii ani de liceu, cu ceva kilograme peste media normala, fara sa stiu ce sa fac cu ele si cu mine. Incet-incet prin comparatie am despartit apele si malul mi s-a aratat. Ma imbracam cu hainele altcuiva, ca si cum as fi citit Cioran, inainte de a deschide abecedarul. Dar, altele nu aveam. Nimeni nu ma invatase sa aleg altele. Nimeni nu ma invatase sa aleg. Tot ce puteam sa fac era sa imit. O admiram, iar ea se imbraca perfect. Pentru ea… 

Rebeliunea a inceput intr-o zi, cand in comparatia cu prietenele mele, ele au castigat. Am intrat in tricouri si blugi, din care ceva ani nu am mai iesit, pana sa-mi reintru in matca, sa caut in mine si sa experimentez. Ca, astazi, sa ma oglindesc feminina ca ea, dar mai ales ca mine.

Pragmatisme: Fa-ti prietene, jucati-va cu hainele, testati! Stilul tau si doar al tau o sa prinda contur!

Pentru provocari si lectii,

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.