Slow Fashion – noul consumator responsabil

By  |  0 Comments

 

slow fashion

Suntem ceea ce mancam. In ultimii ani, o adevarata cruciada s-a indreptat impotriva producerii si consumului excesiv de fast food, asupra hranei nesanatoase in general. Dar, oare suntem si ceea ce imbracam? Fast fashion-ul este la fel de nociv ca fast food-ul?

La fel ca si in cazul mancarii nesanatoase si a mijloacelor de transport poluante, schimbarea incepe cu fiecare dintre noi, consumatorii. Noi suntem cei mai adaptabili si flexibili dintre verigile lantului productie-consum, noi suntem si cei mai puternici, daca suntem informati si in cunostinta de cauza asupra efectelor sociale si economice ale actiunilor noastre. Fiecare dintre deciziile tale de cumparare si folosire a unui produs va avea impact asupra industriei modei, cumulate acestea creeaza consumul.

Redefineste statutul tau si devino constient de puterea actiunilor si resurselor tale, fii un consumator responsabil!

Consuma mai putin

  • Less is more. Cu cat achizitionezi mai putine haine, cu atat mai putine resurse naturale sunt folosite. Industria modei este una dintre cele mai poluatoare de pe planeta, mai ales in ceea ce priveste contaminarea surselor de apa cu detergenti, coloranti si substante toxice folosite in tratarea textilelor.
  • Gandeste-te de doua ori! Inainte de a cumpara o haina noua, intreaba-te daca, cu adevarat, iti trebuie ceva nou si daca iti lipseste ceva din garderoba.
  • Schimba si revinde hainele! Exista deja un eveniment dedicat si in Romania “Schimba hainele!”, exista “Yard Sale“, unde poti face schimburi cu alti expozanti. Lucrurile de care tu te-ai plictisit, vor capata o alta viata in mainile si garderoba altcuiva. Plus ca vei ajunge sa cunosti oameni si sa economisesti.

Slow fashion

  • Poarta vintage! Bunicile, mamele noastre, dulapurile lor sunt mine de aur pline de haine cu poveste, cu valoare estetica. Hainele cumparate la targurile de vintage, la yard sale-uri au o poveste, sunt incarcate emotional, stii cum a fost facuta, purtata, de catre cine. Au viata, ceea ce nu vor avea niciodata hainele nou noute din magazinele marilor retaileri.
  • Imprumuta haine sau genti! As vrea sa va dau un site care sa va imprumute haine de ocazie, insa nu am gasit unul viabil inca. Insa, fiecare are in grupul de prietene, cel putin o persoana de la care poate lua, in cazul unui eveniment, o poseta chic sau o rochie care sa i se potriveasca.

Ingrijeste-ti hainele

Construieste o garderoba cu piese versatile, care au continuitate, care au o valoare estetica ce se va perpetua cateva sezoane, chiar ani. Hainele de calitate, cu un design clasic vor rezista multor tendinte si multor purtari, daca le tratati cu grija.

  • Calitatea primeaza. Inainte de a cumpara cerceteaza cusaturile, tesatura, nasturii, cauta semnele unei haine de calitate, lucrate responsabil. Mai multe: Cum recunosti hainele de proasta calitate
  • Incurajeaza mestesugurile. Cumpara ii, poarta, redefineste marame de borangic. Investeste in piese unice, create de artizani locali. Intr-o lume a copiilor si a seriilor depersonalizate, cauta originalul, creatia, dimensiunea umana a hainelor si obiectelor.

Slow fashion

  • Ingrijeste hainele. Citeste etichetele si urmeaza instructiunile de spalare. Multe dintre piesele vestimentare de care ne descotorosim repede, s-au degradat rapid din cauza spalarii la temperaturi prea mari si a centrifugarii puternice. Plus, ca in acest mod se consuma mult mai multa energie decat este necesar. Oricat ne-am dori, nu toate hainele se spala la masina. Faceti efortul de a spala de mana, matasea, casmirul, lana, de a curata chimic acolo unde este necesar.

Pastreaza resursele

Sa ne indreptam atentia catre resurse locale, catre oamenii adiacenti lumei modei: atelierele de retuserie, atelierele de croitorie, care ne pot restiliza si repara hainele ori de cate ori acest lucru este posibil. In loc sa arunci la repezeala hainele, fara sa te gandesti de doua ori, iti vei folosi creativitatea pentru a le recontextualiza si reface.

  • Pune mana la treaba! De la a-ti repara nasturii cazuti de la palton, pana la a-ti coase tivul desfacut, ajungem la cum inveti sau iti reamintesti sa impletesti pulovere si fulare, pana la a lua cursuri de croitorie si a scoate din debara masina de cusut de la matusa.
  • Repara si retuseaza hainele. Printre oamenii de baza intr-ale serviciilor, in viata ta ar trebui sa existe si un croitor, care sa-ti retuseze si repare hainele.

Slow fashion

Fii creativ/a

  • Restilizeaza. O minte activa si creativa va cauta mereu surse de inspiratie, va transmite mesaje prin fiecare tinuta pe care o poarta, va folosi hainele ca pe un instrument de a se exprima personal, ca pe o forma de a-si manifesta identitatea. Invata cu ajutorul unui consultant de stil si prin consultarea blogurilor si site-urilor de fashion, a revistelor sa folosesti la maxim potentialul hainelor din garderoba proprie.
  • Re-creeaza. Transforma rochia pe care ai uitat-o in dulap, intr-o fusta si o sacosa de cumparaturi. Tricourile de care te-ai plictisit pot deveni piese noi si surprinzatoare prin decoltarea lor, aplicarea de funde sau decolorarea cu clor. Mai multe in Restilizeaza-ti tricourile de care te-ai plictisit.

http://www.gabiurda.ro/restilizeaza-ti-tricourile-de-care-te-ai-plictisit/

  • Croieste singura. Efortul si timpul pe care le investesti intr-un weekend pentru a deslusi un tipar simplu si a-l metamorfoza dintr-o bucata de tesatura intr-o fusta, iti vor schimba modul de a percepe hainele. Le vei pretui si respecta mai mult si vei constientiza tot procesul prin care ele ajung la tine. Este terapeutic!

Sprijina alternativa

Largeste-ti orizonturile de cumparator si purtator la atelierele designerilor locali, spre magazinele online sau multi brand care comercializeaza designeri romani, spre targurile de artizanat si handmade, spre initiativele yard sale.

  • Cererea creeaza oferta. Odata ce vom fi alaturi de creatorii locali, de atelierele din comunitatea noastra, de croitoriile din cartierele noastre, ele vor functiona in continuare si nu vor fi absorbite de tavalugul fast fashion, a marilor retaileri care cos, vopsesc in China, Bangladesh si India. Locurile de munca vor fi pastrate, se va intretine un circuit alternativ al bunurilor si al banilor. Sustinem productia, nu doar consumul!
  • Informeaza-te. Cu fiecare om care afla cum si unde cusuta haina lui, se schimba o atitudine, iar atitudinile vor schimba comportamente. Cum sunt platiti muncitorii din fabricile de confectii, cat de mult consumam, in ce cantitati se arunca resturile de textile, care este impactul ecologic al procesului de producere in industria modei, care sunt alternativele ecologice, organice – fii curios, afla!

Slow fashion

  • Imprastie vestea. Ia decizii de cumparare dupa ce te-ai informat, educa-te, schimba in jurul tau, spune si altora despre alternativele consumului de moda pe banda rulanta, ajuta-le sa creasca pe cele de care ai aflat deja.

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.