Blugii – manevra vestimentara de vara

By  |  0 Comments
Denim de vara, subtire, racoros, cool

Denim de vara, subtire, racoros

 13,8 miliarde de dolari – de aceasta suma s-a cumparat blugi in SUA in anul 2011! Americanii reprezinta doar 40% din cumparatorii de blugi, iar mai mult de jumatate dintre acestia sunt femei. Si pentru ca nici noi nu renuntam la blugi nici macar vara, vorbim despre ei astazi…

1. Putina etimologie si blugii de vara.
Blue jeans, jeans, denim toate denumirile semnifica acelasi material textil in diverse variante si forme, dar mai ales utilizam “jeansi” sau “blugi” cand ne referim la pantalonii albastri.
Povestea blugilor incepe in Genova, Italia, renumit pentru pantaloni de catifea reiata din bumbac, numit “jean”. In timpul Republicii Genova, “jeansii” au fost exportati de marinari in intreaga Europa. În orașul francez Nîmes, tesatorii au incercat sa reproduca materialul, dar fara succes. Cu toate acestea, ei au dezvoltat un alt material care a devenit cunoscut sub numele de “denim”, literal “de Nimes”. Abia la sfarșitul secolului al XIX-lea materialul “denim” ajunge in Statele Unite.

In timp s-au dezvoltat diverse variante de tesaturi de bumbac asemanatoare “denimului”, mult mai subtiri, care se folosesc pentru articolele de vara. Daca si aici va asteptati la reguli de tipul:  blugi de vara – blugi de iarna, nu se poate spune ca exista, poate doar in grosimea materialului din care sunt confectionati.
Pantalonii scurti, fusta pantalon, rochiile si fustele de blugi, vestele, jachetele sunt deopotriva in garderoba vara si iarna, in alte combinatii si, cum spuneam, in variante mai groase sau mai subtiri ale tesaturii. Caldura o sa-si spuna cuvantul si veti renunta de bunavoie la blugii grosi!

2. Blugii albi
Daca iarna ne saturam de jeansii negri in toate formele si marimile, vara parca apartine celor albi. Cu toate ca anul acesta am vazut parca mai putine exemple decat anii anteriori. Poate si pentru ca pantalonii din denim colorat, cei imprimati, dar mai ales cei degradati le-au luat locul.
Despre cum si cat de bine purtati am mai adus vorba aici: Pantaloni albi ! Aveti grija la lenjerie, la silueta si implicit croiala pantalonilor si la culoarea pantofilor (evitati negrul).

Pantalonii degradati arata bine daca va folositi de partile albite, prespalate pentru a crea volum, comparativ cu cele inchise la culoare care subtiaza. Astfel daca cumparati blugi care au partea de sus prespalata o sa para ca aveti bazinul mai lat, iar picioarele mai subtiri, daca este invers amplasat efectul, atunci picioarele vor parea mai groase si bazinul mai mic. De vreti sa pareti a avea picioare mai subtiri, atunci albiti-va blugul pe partile laterale, lasand inchisa partea centrala fata-spate.



3. Altfel decat pantalon

Denimul este poate cea mai versatila tesatura existenta – pe cat de multe variante are, pe atat de multe croieli. Astfel incat, daca la inceputurile sale denimul a fost doar pantaloni, acum s-a extins in orice forma va inchipuiti, mai ales de cand femeile il prefera inaintea altor tesaturi.
Blue jeans inseamna confort mai ales, nu neaparat pentru ca ne simtim confortabil fizic in el, ci mai ales psihic. Il asortam cu orice, il purtam cu espadrile la cumparaturi si cu tocuri la birou, il purtam uneori la nunta (daca ea este informala), peste tot, in orice ocazie, la toate varstele. Nici un alt material nu se bucura de o asemenea libera trecere si de asa multe compromisuri sociale.
Cu toate acestea rochiile de blugi, jachetele, vestele sunt inca in aria casual. Este adevarat ca si aici croiala impune relativizari, insa ca sa jucati cartea “imbracat bine” mizati pe pantaloni boot-cut, cigarette, slim sau fusta pantalon cu tocuri ori balerini eleganti si, neaparat, cu un top din matase sau o camasa alba, daca aveti sedinta in ziua dumneavoastra “de blugi”.
Pentru vacanta, chiar de-i putin sifonat din bagaj, e salvator blugul in orice variante, dar mai ales sub forma rochiilor mai largi, lungime medie sau pantaloni 3/4.

Aaa, daca aveti veste subtiri de blug sau camasi acid washed, inlocuiti lenjeria normala cu sutienul de la costumul de baie chiar si in oras. Parca vacanta se mai continua un pic!

4. Clasic vs. tendinte
E obligatoriu sa ai o pereche blugi boot-cut albastri, eventual simpli, nedegradati in vreun fel. Vor fi baza multor tinute in zilele grabite, in orice anotimp. Apoi, dintre tendinte iubesc slim cut, mai ales in variantele lor prespalate, cu dungi sau cei cu petice din culori de jeans diferite asemenea pantalonilor de piele ai motociclistilor, byker style.
Iar daca nu vrei sa investesti in modele usor demodabile, cumpara de la Yard Sale sau din second hand blugi din anii 80-90 cu talia inalta si degradeaza-i cu clor, aplica-le tinte ori dantela, taie-i si, mai ales, sufleca-i.

Cum sa-ti decolorezi blugii acasa:

Blugi decolorati

Blugi decolorati

1. Ai nevoie de o pereche de blugi negri sau intr-o culoare inchisa vopsiti uniform, o pereche de manusi de cauciuc, o sticla de clor, un recipient gol cu pulverizator, piatra ponce (ca cea folosita in pedichiura).
2. Imbraca-te in haine vechi pe care nu te deranjeaza daca le murdaresti de clor.
3. Pune piatra ponce in inalbitor peste noapte (intr-un loc bine ventilat).
4. Combina doua parti inalbitor cu o parte apa intr-o sticla cu pulverizator. Intinde blugii pe care-i degradezi pe o suprafata plana, pe podeaua de ciment a balconului sau pe gresie.
5. Spray-aza pe suprafata blugilor, mai mult sau mai putin, in functie de cat de prespalat vrei sa iasa.
6. Innoada sau acopera partile pe care nu doresti sa ajunga clor.
7. Freaca piatra ponce imbibata cu clor acolo unde vrei sa-i decolorezi mai intens.
8. Dupa aceste operatiuni asteapta 10 minute ca amestecul de clorul sa actioneze.
9. Spala blugii la masina pe un program mediu, insa clateste-i in mod repetat.
10. Usuca-i si apoi gata – bucura-te de noii tai blugi degradati!

Pana la urmatoarea manevra vestimentara de vara,
Voi cum sa customizati blugii? – contact@gabiurda.ro

Cu drag,
Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.