Personae – persoane: CARMEN MIRANDA

By  |  0 Comments

 

chica chica Boom Chic Carmen Miranda

Chica Chica Boom Chic Carmen Miranda

 Prima oara cred ca am vazut-o desenata intr-un episod cu Bugs Bunny, apoi in toate imaginile iconice ale femeilor Copacabana, dar niciodata pe ea, chiar ea flamboaianta Carmen Miranda. Costumele, turbanele cu fructe pe care le purta pe scena, dar mai ales veselia si repertoriul nemaivazut de expresii pe care il expune cu fiecare reprezentatie…

Nascuta in Portugalia ca  Maria do Carmo Miranda da Cunha, traieste inca de copil la Rio. Carmen ii spune tatal sau, mare iubitor de opera, si mai ales de celebra Carmen de Bizet. Cu toate ca el nu este de acord cu dorinta fiicei sale de a avea o cariera in showbiz, Miranda canta si danseaza oricum la festivalurile si petrecerile din Rio. De la 14 ani se angajeaza intr-un atelier unde invata sa coasa rochii si palarii. Curand porneste chiar o afacere cu palarii care va deveni profitabila.


Dupa ce Brazilia se indragosteste de Miranda Carmen urmeaza debutul sau pe scena americana in iulie 1939. “Bomba braziliana” face nu mai putin de 14 filme, iar in 1945 este cea mai bine platita femeie din Statele Unite. Avea doar 1,50 m si parea ca pentru ea s-au creat platformele pe care parca le poarta si in somn. Cand o vezi in scenele celebre din musical-uri, realizezi cum pantofii si turbanele sale, volanele lungi ale rochiilor devenisera niste prelungiri ale corpului. Dansa de parca era a doua ei natura, asa cum zambea cu gura larg deschisa, cum facea cu ochiul, cum se folosea de toate expresiile faciale cu care un om atat de expansiv ca ea este inzestrat. Putina lume stie ca ea isi concepea singura tinutele de scena, turbanele care o inaltau cu aproape inca o jumatate de metru, ornamentate cu fructe, pene, flori si orice alte decoratiuni ti-ai putea imagina la confluenta dintre Argentina, Mexic, Cuba, Brazilia. Rochiile cu slitul extrem, bratarile nenumarate, cerceii candelabru, umerii supradimensionati si “a band and a bandana” – “Tutti frutti women”.

Carmen Miranda a murit la 46 de ani in urma unui atac de cord, dupa o inregistrare pentru Jimmy Durante Show.  “The Chiquita Banana Girl” era un personaj extrem, muncea excesiv, fuma la fel, si le raspundea cu ironie criticilor latini care nu o recunosteau pe aceasta “americanizata” –  “Bananas Is My Business”:

‘ll love to wear my hair like Deanna Durbin
But I have to stuff it in a turban
A turban that weighs five thousand tons
forty-four and one-half pounds
And besides that I have to wear those crazy gowns

I’d love to play a scene with Clark Gable
With candle lights and wine upon the table
But my producer tells me I’m not able
‘Cause I make my money with bananas”.

Vogue in editiile sale de Italia si Brazilia, stilul Carmen Miranda:

Pana la o alta personae,

Mamãe eu quero, mamãe eu quero
Mamãe eu quero mamar!
Dá a chupeta, dá a chupeta, ai, dá a chupeta
Dá a chupeta pro bebê não chorar!

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.